ΕΛΛΑΔΑ

«Απαράδεκτη» η πρόταση για τη στέρηση ψήφου

απαράδεκτη-η-πρόταση-για-τη-στέρηση-487852

«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από τις Βρυξέλλες την πρόταση για στέρηση του δικαιώματος ψήφου των κρατών που δεν ελέγχουν τα ελλείμματα και το χρέος τους, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έδωσε «μάχη» για το θέμα και κατάφερε να αποφύγει τα χειρότερα.

Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι η Ελλάδα τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης των κυρώσεων εις βάρος των κρατών που δεν ελέγχουν τα ελλείμματα και το χρέος τους, ωστόσο, τόνισε ότι η λογική αφαίρεσης του δικαιώματος ψήφου είναι «απαράδεκτη».

«Δώσαμε μάχη για να ισχυροποιήσουμε τη θέση μας» δήλωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η γενική αναστολή του δικαιώματος ψήφου θα σήμαινε ότι χώρες της ΕΕ δεν θα είχαν δικαίωμα να ψηφίζουν για κρίσιμα θέματα, όπως η ασφάλεια, η άμυνα, η κοινή αγροτική πολιτική, η ναυτιλία.

«Μια τέτοια πρόταση χτυπά το δημοκρατικό δικαίωμα των εθνών και των πολιτών μέσα στην ΕΕ» τόνισε ο κ. Παπανδρέου, λέγοντας ότι η μάχη αυτή «δεν ήταν μόνο ελληνική, αλλά ευρωπαϊκή».

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μια δημοκρατική παράδοση που η Ελλάδα θέλει να στηρίζει και όχι να υπονομεύει.

«Δεν δέχθηκα καν να τεθεί ως θέμα συζήτησης» είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι «με τη μάχη αυτή αποφύγαμε τα χειρότερα».

Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε «σημαντική νίκη» τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης.

Υπενθυμίζεται ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες έδωσαν το «πράσινο φως» για περιορισμένες αλλαγές στη Συνθήκη της Λισαβόνας, προκειμένου να υπάρχει ένα μόνιμο σύστημα διαχείρισης κρίσεων, καθώς και αυστηρότερες κυρώσεις εις βάρος των κρατών που δεν ελέγχουν τα ελλείμματα και το χρέος τους, ωστόσο, δεν προχώρησαν στη στέρηση ψήφου, όπως πρότεινε η Γερμανία.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «οι θυσίες του ελληνικού λαού πιάνουν τόπο» και τόνισε ότι η Ελλάδα αποκαθιστά την αξιοπιστία της και μπορεί να διαπραγματεύεται ισότιμα. «Πείθονται οι εταίροι μας από τα έργα μας και όχι από τα λόγια μας» τόνισε.

«Ζήτησα ψήφο ευθύνης για να έχουμε συνέπεια και σταθερότητα στην πορεία των αλλαγών» δήλωσε ο πρωθυπουργός, όταν κλήθηκε να σχολιάσει το δίλημμα που έθεσε περί πρόωρων εκλογών.

«Η ουσιαστική συζήτηση είναι η συνέπεια και η συνέχεια των προσπαθειών μας. Να μην μείνουν στη μέση του δρόμου, ιδιαίτερα οι θυσίες του ελληνικού λαού», είπε.

Έστρεψε τα βέλη του και κατά του προέδρου της ΝΔ, λέγοντας ότι «αυτά που λέμε στο εξωτερικό, θα πρέπει να τα λέμε και στο εσωτερικό».

Όσον αφορά την άνοδο των spreads, δήλωσε ότι το γεγονός αυτό «δείχνει πόσο ευάλωτη είναι η χώρα μας σε όποιες κινήσεις μπορούν να ερμηνευθούν ως αστάθεια», ενώ για τη συζήτηση περί ελεγχόμενης χρεοκοπίας είπε ότι «ήταν ξεκάθαρο πως η συζήτηση δεν αφορά εμάς».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο παράτασης του Μνημονίου, λέγοντας ότι «το θέμα της επιμήκυνσης (σ.σ. της περιόδου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ) είναι ένα θέμα που τέθηκε όχι από εμάς, αλλά από τον ίδιο τον Στρος-Καν. Είναι ένα δείγμα της πρόθεσης να διευκολύνουν την Ελλάδα στο ξεπέρασμα της κρίσης».

Ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι «οι χώρες θα πρέπει να κριθούν για τις πράξεις τους από εδώ και πέρα και όχι για το παρελθόν τους».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου