ΕΛΛΑΔΑ

Αρχίζει η πληρωμή προκαταβολών για την περαίωση

αρχίζει-η-πληρωμή-προκαταβολών-για-τη-488189

Την προκαταβολή της περαίωσης εκκρεµών υποθέσεων της περιόδου 2000-2009 θα κληθούν να πληρώνουν από τη Δευτέρα 1η Νοεµβρίου 1,3 εκατομμύρια ελεύθεροι επαγγελµατίες και επιτηδευµατίες.

Μέχρι σήµερα υπολογίζεται ότι η Γενική Γραµµατεία Πληροφοριακών Συστηµάτων έχει αποστείλει 440.000 εκκαθαριστικά σηµειώµατα και οι παραλήπτες τους θα είναι οι πρώτοι που θα κληθούν να περάσουν από την τράπεζα της επιλογής τους για την εξόφληση της προκαταβολής 20% επί του συνολικά οφειλόµενου φόρου που περιγράφεται στο εκκαθαριστικό τους, εφόσον βέβαια επιθυµούν να περαιώσουν τις ανέλεγκτες χρήσεις τους.

Η διαδικασία έκδοσης και αποστολής των εκκαθαριστικών σηµειωµάτων, αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 18 Νοεµβρίου.

Σύμφωνα με τον νόμο η υπαγωγή στη ρύθµιση και εξόφληση των φόρων γίνεται ως εξής:

-Το εκκαθαριστικό σηµείωµα περιέχει για καθεµία υπόθεση την αρµόδια Εφορία, τα ανέλεγκτα οικονοµικά έτη, τη νοµική µορφή του επιτηδευµατία και την κατηγορία Βιβλίων ΚΒΣ, τα δηλωθέντα ακαθάριστα έσοδα, τυχόν αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη ή παραβάσεις, τον συντελεστή του φόρου περαίωσης, το ποσό του φόρου περαίωσης κατά οικονοµικό έτος, το ποσό του ΦΠΑ που προκύπτει κατά έτος, το σύνολο της οφειλής κατά οικονοµικό έτος και το ποσό της συνολικής οφειλής για όλα τα οικονοµικά έτη, το 20% της προκαταβολής το οποίο δεν µπορεί να είναι κάτω από 500 ευρώ, εκτός αν το ποσό της συνολικής οφειλής είναι κατώτερο από το ποσό αυτό.

-Η καταβολή της προκαταβολής γίνεται υποχρεωτικά σε οποιαδήποτε συµβεβληµένη τράπεζα µε την προσκόµιση – επίδειξη αυτού του εκκαθαριστικού, από 1/11/2010 και µετά. Οι δόσεις, σε περίπτωση µη εφάπαξ εξόφλησης, καταβάλλονται επίσης σε οποιαδήποτε συµβεβληµένη τράπεζα, µε τη δυνατότητα όµως καταβολής και στις ΔΟΥ.

-Αν υπάρχουν σφάλµατα στο εκκαθαριστικό, ο φορολογούµενος πρέπει να απευθυνθεί στην Εφορία του για να κάνει τις σχετικές διορθώσεις. Σε αυτή την περίπτωση, προκαταβολή και δόσεις εξοφλούνται µόνο στην Εφορία η οποία έκανε τις διορθώσεις.

Εξάλλου, με την εγκύκλιο που εξέδωσε για την περαίωση, ο υπουργός Οικονοµικών Γ. Παπακωνσταντίνου ζητάει από τον προϊστάµενο κάθε Εφορίας να συγκροτήσει δύο ειδικά συνεργεία που θα τρέξουν τις διαδικασίες.

Ευθύνη του πρώτου συνεργείου θα είναι η υποδοχή φορολογουµένων που προσέρχονται για οποιεσδήποτε πληροφορίες ή διορθώσεις εκκαθαριστικών σηµειωµάτων. Θα πρέπει, σύµφωνα µε τις οδηγίες, να επανεκδίδουν το διορθωµένο εκκαθαριστικό το συντοµότερο δυνατό, ώστε ο φορολογούµενος να µπορεί να υπαχθεί στην περαίωση εντός των προθεσµιών. Το δεύτερο ειδικό συνεργείο θα είναι επιφορτισµένο µε τηλεφωνήµατα.

Σύµφωνα µε τις οδηγίες που δόθηκαν, κάθε Εφορία και ελεγκτικό κέντρο θα πρέπει να ενηµερώσει τηλεφωνικά ή να αποστείλει αµέσως προσκλήσεις στους επιτηδευµατίες αρµοδιότητάς τους, εις βάρος των οποίων έχουν εκδοθεί καταλογιστικές πράξεις, οι οποίες εκκρεµούν και µπορούν να περαιωθούν προκειµένου οι επιτηδευµατίες αυτοί να υποβάλουν µέχρι τις 15 Νοεµβρίου αίτηση υπαγωγής στην περαίωση.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου