ΕΛΛΑΔΑ

Δυσφορία στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

δυσφορία-στο-διεθνές-νομισματικό-ταμ-488585

Δυσφορία προκαλούν στο ΔΝΤ τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, καθώς εκτιμούν ότι η χώρα έχει ανάγκη να συνεχίσει με συνέπεια τις μεταρρυθμίσεις, ώστε να μην «εκτροχιαστεί» το Πρόγραμμα Σταθερότητας.
Το ΔΝΤ δεν σχολιάζει δημόσια τις ελληνικές πολιτικές εξελίξεις και αποφεύγει συνειδητά κάθε ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας και σε αυτό το πλαίσιο η εκπρόσωπος του Ταμείου, Σιμονέτα Ναρντίν, στη συνέντευξη Τύπου αρνήθηκε να απαντήσει σε συγκεκριμένο ερώτημα που αφορούσε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Ημερησία, που επικαλείται πηγές που έχουν σχέση με το ΔΝΤ, από το Ταμείο απορρίπτεται με κατηγορηματικό τρόπο κάθε προσφυγή στις κάλπες, ανεξαρτήτως από το αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών, καθώς, όπως λένε, «θα ακυρωθεί από μόνο του το Μνημόνιο».
Πιστεύουν πως η Ελλάδα αυτή την στιγμή χρειάζεται να συνεχίσει με συνέπεια τις μεταρρυθμίσεις και υποστηρίζουν πως κάθε μέρα που περνά η χώρα κάνει άλματα, περιορίζοντας σημαντικά τα ελλείμματά της.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το δεδομένο «της καλής αρχής» του Προγράμματος θα ανατραπεί ακόμα και αν αποφασιστεί να μειωθεί η προεκλογική περίοδος στο ελάχιστο.
Στο Ταμείο υπενθυμίζουν ότι ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ και άλλοι αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον και στην Ευρώπη «έχουν βάλει πλάτη» για να εγκριθεί το Πρόγραμμα Σταθερότητας, το οποίο πιστεύουν πως αποτελεί «τη σωτηρία της Ελλάδας».
Ισχυρίζονται, επίσης, ότι η έγκριση του ποσού των 110 δισ. ευρώ οφείλεται αποκλειστικά στον κ. Στρος-Καν.
Οι πηγές επιβεβαίωσαν ότι ο κ. Στρος-Καν συμφώνησε να επισκεφθεί την Αθήνα για να στηρίξει το πρόγραμμα και σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας εάν η κυβέρνηση προχωρήσει σε εκλογές η επίσκεψη δεν θα πραγματοποιηθεί.
Ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ θα βρίσκεται στην ελληνική πρωτεύουσα στις 7 Δεκεμβρίου και είναι πρόθεσή του να έχει συναντήσεις με όλους τους πολιτικούς ηγέτες και με τους επικεφαλής των συνδικάτων.
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου