ΕΛΛΑΔΑ

«Η Siemens λάδωνε πολιτικούς!»

η-siemens-λάδωνε-πολιτικούς-488963

Η Siemens έδινε πολιτικό χρήμα στην Ελλάδα, δήλωσε στα μέλη της Εξεταστικής που βρίσκονται στο Μόναχο ο Ράινχαρτ Σίκατσεκ, βασικός διαχειριστής των «μαύρων» ταμείων της Siemens.

Στις επίμονες ερωτήσεις να αποκαλύψει ονόματα, ανέφερε ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει ονόματα και πολιτικά πρόσωπα αποδέκτες, και παρέπεμψε στον πρώην πρόεδρο της Siemens Hellas Μιχάλη Χριστοφοράκο.

Ο κ. Χριστοφοράκος θα καταθέσει σήμερα στο κλιμάκιο της Επιτροπής που βρίσκεται στο Μόναχο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σίκατσεκ αποσαφήνισε ότι ο ίδιος ποτέ δεν είπε πως δόθηκαν λεφτά σε μικρό κόμμα της Ελλάδας.

Αναφέρθηκε εκτενώς στο σύστημα των «μαύρων ταμείων», αναλύοντας τις διαδρομές του «μαύρου» χρήματος.

Ο Σίκατσεκ ήταν ο διαχειριστής των «μαύρων ταμείων» της Siemens μέσω των οποίων διοχετεύθηκαν 1,3 δισ. ευρώ για μίζες της Siemens σε όλο τον κόσμο και την Ελλάδα.

Καταδικάστηκε τον Ιούλιο του 2008 σε δύο χρόνια με αναστολή και χρηματικό πρόστιμο 108.000 ευρώ για το αδίκημα της απάτης σε βάρος της Siemens.

Επικεφαλής Ταμείων καλεί η Εξεταστική για τα ομόλογα

Στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά την υπόθεση των ομολόγων κλήθηκε και θα καταθέσει την ερχόμενη Τρίτη ο κατηγορούμενος και πρώην πρόεδρος του ΤΕΑΥΦΕ Παναγιώτης Δεμέστιχας.

Άλλοι δύο πρώην πρόεδροι ασφαλιστικών ταμείων, ο Κ. Σημαιοφορίδης του ΤΕΑΔΥ και ο Κ. Χρηστίδης του ΤΕΑΠΟΚΑ, που επίσης κλήθηκαν να καταθέσουν, καθώς τα ονόματα τους ενεπλάκησαν στην υπόθεση του επίμαχου ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ, το αρνήθηκαν, επικαλούμενοι την ιδιότητα του κατηγορουμένου ενώ αναζητείται ο πρώην πρόεδρος του ΤΣΕΥΠ Δ. Μυρογιάννης.

Η Εξεταστική Επιτροπή έκρινε αναγκαίο να κληθούν να καταθέσουν οι τέσσερις πρώην πρόεδροι των ασφαλιστικών ταμείων, μετά τα όσα υποστήριξαν χθες οι δύο πρώην συνέταιροι της «Ακρόπολις Χρηματιστηριακή» Σοφοκλής Πρινιωτάκης και Γιώργος Αποστολίδης για «μαύρες πληρωμές» προκειμένου να προωθήσουν το ομόλογο των 280 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Δεμέστιχας, που είχε αρνηθεί την προηγούμενη φορά να καταθέσει στην Εξεταστική Επιτροπή επικαλούμενος την ιδιότητα του κατηγορουμένου, αυτή τη φορά, ανταποκρίθηκε θετικά, δηλώνοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι θα «έρθει για να αποδείξει ένα προς ένα όλα τα ψέματα που ειπώθηκαν».

* Στην Εξεταστική Επιτροπή κατέθεσε ο πρώην υπουργός Απασχόλησης Βασίλης Μαγγίνας ο οποίος δήλωσε ότι δεν είχε καμία ανάμειξη ή αρμοδιότητα ή ευθύνη στην έκδοση των δομημένων ομολόγων.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου