ΕΛΛΑΔΑ

«Δίνουμε τη μάχη για να απελευθερωθεί η χώρα»

δίνουμε-τη-μάχη-για-να-απελευθερωθεί-489009

Βρισκόμαστε και σήμερα σε μια ιστορική καμπή, γιατί δίνουμε τη μάχη για την απελευθέρωση της χώρας από κάθε είδους δουλεία και επιτήρηση, επισήμανε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά την δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου για τον εορτασμό του πολιούχου της Θεσσαλονίκης και την απελευθέρωση της πόλης.

Ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλει η κυβέρνησή του για να βγει η χώρα από την κρίση, καθώς και στη μεταρρύθμιση που φέρνει ο «Καλλικράτης».

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός σημείωσε:

«Χρόνια πολλά στη Θεσσαλονίκη. Χρόνια Πολλά σε όλους τους πολίτες της ωραίας αυτής πόλης. Σήμερα που γιορτάζουμε την επέτειο της απελευθέρωσης, βρισκόμαστε σε μία ιστορική καμπή. Διότι και σήμερα δίνουμε την μάχη, τον αγώνα, για την απελευθέρωση της χώρας μας από κάθε είδους δουλεία, επιτήρηση, να ξεφύγουμε από αντιλήψεις, πρακτικές, νοοτροπίες του παρελθόντος που μας κρατάνε πίσω και να απελευθερώσουμε τους πολίτες μας για να μπορούν να είναι δημιουργικοί, καινοτόμοι, με σιγουριά και προοπτική. Ένα μεγάλο βήμα που κάνουμε είναι ο «Καλλικράτης». Ο νέος αυτός αυτοδιοικητικός θεσμός που σπάει τα δεσμά μιας εξάρτησης πελατειακής και συγκεντρωτισμού και δίνει φτερά στην περιφέρεια. Δυνατότητες που τόσες υπάρχουν σε κάθε περιφέρεια, τεράστιες δυνατότητες που προσφέρονταν πνιγμένες από αυτό το πελατειακό σύστημα. Αυτό ακριβώς κάνουμε: Απελευθερώνουμε δυνάμεις και μαζί δίνουμε τη μάχη να φτιάξουμε την Ελλάδα που θα είναι μια Ελλάδα ευημερίας, κοινωνικής δικαιοσύνης διαφάνειας και δημοκρατίας. Αυτή είναι η βούληση του ελληνικού λαού, αυτή τη βούληση υπηρετούμε και θα τα καταφέρουμε».

Την δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου παρακολούθησαν ο Πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρήστος Σαρτζετάκης, οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης, ο αναπληρωτής υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Σωκράτης Ξυνίδης, ο υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης και ο δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

 
Κανένας εκβιασμός λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

 

«Δεν υπήρχε κανένας εκβιασμός του πρωθυπουργού» κατά τη διακαναλική συνέντευξη, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, απαντώντας στις βολές της αντιπολίτευσης ότι το δίλημμα που τέθηκε τη Δευτέρα ισοδυναμεί με το «Παπανδρέου ή χάος».

Ο κ. Πεταλωτής είπε ότι ο πρωθυπουργός ανέδειξε την ευθύνη που έχουμε όλοι μας εν όψει των εκλογών, προσθέτοντας ότι «είναι η πιο ειλικρινής προσπάθεια που έγινε ποτέ από πρωθυπουργό να εξηγήσει τι συμβαίνει και τι θα συμβεί αν κάτι δεν πάει καλά».

Ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι «επειδή παραμένει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, το καθετί που μπορεί να διασαλεύσει τη σταθερότητα της πορείας προς την έξοδο, μπορεί να αποβεί και μοιραίο για τη χώρα μας» και εξήγησε ότι δεν υπάρχει καμία στροφή στην πολιτική της κυβέρνησης και ότι εκείνη λέει ότι ο «Καλλικράτης» θα έπρεπε να είναι το κέντρο συζήτησης.

«Η κυβέρνηση διαθέτει ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, στη φάση, όμως, που είμαστε χρειαζόμαστε τη συμμετοχή του λαού, να δώσουμε και προς τα έξω αλλά και εσωτερικά την εικόνα ότι ο λαός συμμετέχει και οι εκλογές είναι ένα δίλημμα», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πρόσθεσε δε ότι «είναι σαφές ότι πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι να πάμε σε εκλογές, αλλά να συνεχίσει μια πορεία που είναι πάρα πολύ δύσκολη και γι’ αυτό πρέπει όλοι να συναισθανθούμε τη χρησιμότητα αυτής της πορείας».

Σημείωσε επιπλέον ότι ήταν χρέος του πρωθυπουργού να τονίσει στους πολίτες ότι αυτή η πορεία δεν πρέπει να σταματήσει για κανέναν λόγο, «πόσο μάλλον όταν η αντιπολίτευση δίνει τόνο αντιμνημονιακό χωρίς να συναισθάνεται τις ευθύνες που αυτό συνεπάγεται».

* «Δεν μπλοφάρει ο Παπανδρέου» δήλωσε στο ραδιοσταθμό Flash ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης. «Νομίζω ότι το κεντρικό πολιτικό μήνυμα που ήθελε να περάσει χτες ο κ. Παπανδρέου είναι ότι δεν θα δεχτεί να είναι πρωθυπουργός υπό ομηρία. Δηλαδή, ένας πρωθυπουργός που οι εξελίξεις τον ξεπερνούν».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου