ΕΛΛΑΔΑ

Επενδύσεις 44 δισ. για 200.000 θέσεις εργασίας

επενδύσεις-44-δισ-για-200-000-θέσεις-εργασίας-490272

Επενδύσεις συνολικού ύψους 44 δισ. ευρώ και δημιουργία 200.000 νέων θέσεων εργασίας ως το 2015 προβλέπει το αναπτυξιακό πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής που παρουσίασε σήμερα η υπουργός, Τίνα Μπιρμπίλη, μιλώντας στο συνέδριο του Economist για την κλιματική αλλαγή.

Πρόκειται για το στρατηγικό σχέδιο που παρουσιάστηκε το καλοκαίρι στους κοινωνικούς εταίρους και περιλαμβάνει τέσσερις άξονες δράσεων: μετάβαση σε οικονομία χαμηλών εκπομπών ρύπων, προστασία της βιοποικιλότητας – αειφόρος διαχείριση των φυσικών πόρων, αναβάθμιση της ποιότητας ζωής με αστικές αναπλάσεις και ενίσχυση της περιβαλλοντικής διακυβέρνησης.

Στον πρώτο άξονα δράσεων περιλαμβάνονται οι επενδύσεις σε νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, ανανεώσιμες πηγές, δίκτυα, εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και οι παρεμβάσεις στα κτίρια για βελτίωση της ενεργειακής τους συμπεριφοράς.

Η κ. Μπιρμπίλη τόνισε ότι ο κλάδος της οικοδομής καλείται να ανταποκριθεί στην πρόκληση της ανακαίνισης του μεγάλου κτηριακού αποθέματος της χώρας (μέρος της οποίας θα γίνει με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», που ανήγγειλε νωρίτερα στο ίδιο συνέδριο ο υφυπουργός ΠΕΚΑ κ. Γ. Μανιάτης).

«Η στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης στις επιδοτήσεις, του τουρισμού στο μαζικό μοντέλο και της ανάπτυξης στην οικοδομή δεν μπορεί πλέον να συνεχιστούν, είχαν ήδη άσχημες συνέπειες για τη χώρα», είπε χαρακτηριστικά η υπουργός.

Αναφερόμενη στις διεθνείς εξελίξεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής η κ. Μπιρμπίλη επεσήμανε ότι τα βήματα που έγιναν μετά το Κιότο ήταν μικρά, η Κοπεγχάγη δεν μπορεί να θεωρηθεί επιτυχία και όλα δείχνουν ότι στη διάσκεψη του Κανκούν στο Μεξικό, που προγραμματίζεται για τον ερχόμενο Δεκέμβριο, θα δοθεί μία ακόμη παράταση για ένα χρόνο.

Σύμφωνα με την υπουργό, οι ΗΠΑ και οι αναπτυσσόμενες οικονομίες δεν είναι έτοιμες να συμφωνήσουν σε δεσμευτικούς στόχους και η ΕΕ δεν πρόκειται να δεσμευτεί περαιτέρω αν δεν υπάρξει δέσμευση από τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Η κ. Μπιρμπίλη τόνισε τέλος ότι η πράσινη ανάπτυξη είναι μοχλός εξόδου από την οικονομική κρίση. Κατά τη διετία 2008 – 2009, όπως είπε, το ένα έκτο των πακέτων στήριξης της οικονομίας που διοχετεύθηκαν διεθνών, ή συνολικά 3 τρισ. δολάρια, κατευθύνθηκε σε πράσινες δράσεις.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου