ΕΛΛΑΔΑ

Αντιδράσεις μετά την «ανατροπή» στον Αστακό

αντιδράσεις-μετά-την-ανατροπή-στον-490453

Ποικίλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του Κατάρ για τη ματαίωση του έργου της κατασκευής τερματικού σταθμού υγροποιημένου πετρελαϊκού αερίου και μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, καθώς η διαφορά μεταξύ των επενδυτών από το Κατάρ και των Ιταλών καταναλωτών αποδείχθηκε αγεφύρωτη, όσον αφορά στην τιμή διάθεσης του προϊόντος.

Το θέμα έγινε γνωστό στην ελληνική πλευρά ύστερα από επιστολή που εστάλη από την πλευρά του Κατάρ στον υφυπουργό Εξωτερικών Σπύρο Κουβέλη, με την οποία το Εμιράτο απέσυρε το ενδιαφέρον του για συμμετοχή στο κονσόρτσιουμ για την επένδυση στον Αστακό.

Την Τετάρτη, από το βήμα του συνεδρίου του Εconomist, ο κ. Κουβέλης αναφέρθηκε στην «ατυχή», όπως είπε, εξέλιξη για τον Αστακό, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι σε διακρατικό επίπεδο έγιναν όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες για την αδειοδότηση του έργου με ταχύτατους ρυθμούς, αλλά δεν υπήρξε συμφωνία σε ιδιωτικό επίπεδο.

Λίγο νωρίτερα, ο υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε ενώπιον των εκπροσώπων του Τύπου ότι η διαφωνία που οδήγησε στην ακύρωση της συμφωνίας, αφορά την τιμολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος που θα παραγόταν στη μονάδα.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, μιλώντας την Τετάρτη στο ραδιόφωνο του Ant1, είπε ότι η ακύρωση της επένδυσης δεν επηρεάζει το μνημόνιο συνεργασίας με το Κατάρ για επενδύσεις 5 δισ. ευρώ, που υπεγράφη πρόσφατα στις ΗΠΑ, απέδωσε όμως την εμπλοκή σε ενδοεταιρικές διαφωνίες.

«Η Πολιτεία και το ΥΠΕΚΑ έκανε ό,τι μπορούσε να κάνει και ό,τι έπρεπε να κάνει. Τα υπόλοιπα θέματα αφορούν τους ιδιώτες και τη συγκεκριμένη κοινοπραξία» δήλωσε υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη.

«Αν η κυβέρνηση δεν αυξήσει την πολιτική της αποτελεσματικότητα στο τεράστιο έργο που έχει αναλάβει, θα βρισκόμαστε διαρκώς μπροστά σε νέα εμπόδια», επεσήμανε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Φλωρίδης.

Ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης έκανε λόγο για αδικαιολόγητη και πρόωρη θριαμβολογία της κυβέρνησης που έκανε τον εαυτό της μέρος ενός ιδιωτικού deal. Ο κ. Χατζηδάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι λειτούργησε ως δισυπόστατη στην υπόθεση του Αστακού, καθώς υπήρχε άλλη γραμμή πλεύσης από τον Χ.Παμπούκη και άλλη από την Τ. Μπιρμπίλη.

Από πλευράς ΛΑΟΣ σημειώνεται ότι «κυβέρνηση και εμίρηδες του Κατάρ ‘ναυάγησαν’ στον Αστακό, επιβεβαιώνοντας πλήρως τον υπ. Περιφερειάρχη Αλέξανδρο Χρυσανθακόπουλο, ο οποίος κατά τον πρόσφατο δημόσιο διάλογο είχε δηλώσει προφητικά ότι από τα επενδυόμενα δισ. μόνο το 5% θα βάλουν οι Άραβες και τα υπόλοιπα τα ζητούν ως δάνειο από τις στεγνωμένες από ρευστό ελληνικές τράπεζες».

Την Τετάρτη, ο Συνασπισμός ζήτησε από την κυβέρνηση να καταθέσει στη Βουλή το Μνημόνιο που υπεγράφη με το Κατάρ κατά την επίσκεψη του κ. Παπανδρέου στις ΗΠΑ, καθώς και όποια άλλα σχετικά έγγραφα.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατηγόρησε, την Τετάρτη, τον πρωθυπουργό ότι είναι «άτολμος και άβουλος», καθώς και ότι «ουσιαστικά εμφανίζεται να εξυπηρετεί συμφέροντα συμβούλων του, ενδεχομένως φίλων και συγγενών.»

Να μην κοινοποιούνται, αν δεν κλείνουν τα επενδυτικά deals, ζήτησε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου