ΕΛΛΑΔΑ

Ερντογάν: Η Συνθήκη της Λωζάνης πρέπει να επικαιροποιηθεί

ερντογάν-η-συνθήκη-της-λωζάνης-πρέπει-207355

Λίγες ώρες πριν από την επίσκεψη του στην Αθήνα, ο τούρκος πρόεδρος στέλνει τα δικά του μηνύματα για το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων, για την επικείμενή επίσκεψη στη Θράκη αλλά και την υπόθεση των 8 τούρκων αξιωματικών που βρίσκονται στην Αθήνα. Την ίδια στιγμή δεν διστάζει να να επανέλθει στις δηλώσεις για την ανάγκη αλλαγής της Συνθήκης της Λωζάνης, μια «επικαιροποίηση» όπως την ονομάζει.

«Όταν μιλάω για επικαιροποίηση, μπορούμε να συζητήσουμε τα πάντα, από το Α έως το Ω.» σημειώνει χαρακτηριστικά στη συνέντευξη που έδωσε στον ΣΚΑΙ και τον Αλέξη Παπαχελά.

«Πρώτα και κύρια, η Συνθήκη της Λωζάνης δεν περιβάλλει μόνο την Ελλάδα αλλά ολόκληρη την περιοχή. Αυτή η Συνθήκη αφορά ολόκληρη την περιοχή και ακριβώς εξαιτίας αυτού, πιστεύω ότι συν τω χρόνω, όλες οι Συνθήκες χρειάζονται μια επικαιροποίηση. Και η Λωζάνη, με βάση τα πρόσφατα γεγονότα, χρειάζεται μια επικαιροποίηση» σημείωσε ο τούρκος πρόεδρος, απαντώντας σε ερώτημα αναφορικά με το τι εννοεί όταν μιλά για ανάγκη αλλαγής της Συνθήκης.

Και πρόσθεσε: Όταν μιλάω για επικαιροποίηση, μπορούμε να συζητήσουμε τα πάντα, από το Α έως το Ω. Μπορεί η Ελλάδα να ενοχλείται με κάποια θέματα, με συγκεκριμένες προβλέψεις, αλλά μπορούμε να καθίσουμε κάτω και να συζητήσουμε»

Στη συνέντευξή του ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και στην υπόθεση των οκτώ τούρκων αξιωματικών που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα τον Ιούλιο του 2016. Όπως μάλιστα υποστήριξε ο έλληνας Πρωθυπουργός του υποσχέθηκε άμεση έκδοση των στρατιωτικών στην Τουρκία.

Αναφέρθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα σχεδόν αμέσως μόλις οι τούρκοι στρατιωτικοί έφτασαν στην Ελλάδα . Μετέφερε ότι ο Αλέξης Τσίπρας του είχε πει πως θα δρομολογήσει την κατάσταση και ότι σε σε 10 – 15 μέρες οι τούρκοι στρατιωτικοί θα επέστρεφαν στην Τουρκία.

«Δυστυχώς ακόμη βρίσκονται στην Ελλάδα» είπε.

Τσίπρας: Οι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι

Σημειώνεται ότι το απόγευμα της Τετάρτης με δηλώσεις του τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε μια δήλωση που προκάλεσε αίσθηση. Αναφερόμενος στην υπόθεση των τούρκων στρατιωτικών που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα στη γείτονα, σημείωσε: «Η θέση μου ήταν πάντα σαφής, οι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα. Συνεχίζουμε στο πλαίσιο αυτό τη συνεργασία με την Τουρκία στην ασφάλεια και τη δικαστική συνεργασία», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. O πρωθυπουργός σημείωσε πάντως ότι η δικαστική εξουσία «είναι ανεξάρτητη από την εκτελεστική και οι αποφάσεις της επί συγκεκριμένων περιπτώσεων είναι, ασφαλώς, απολύτως σεβαστές».

Κατά τα άλλα ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του στο Anadolu τόνισε ότι «η πρώτη επίσκεψη Προέδρου της Τουρκίας ύστερα από δεκαετίες είναι μια σημαντική ευκαιρία για να κάνουμε βήματα προς τα εμπρός».Για το Κυπριακό ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Είναι σημαντικό να στείλουμε ένα μήνυμα στήριξης όσον αφορά την επανέναρξη των συνομιλιών για μια δίκαιη και μόνιμη λύση στην Κύπρο βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ»,. Και κατέληξε: «Οι συνομιλίες πρέπει να ξεκινήσουν ξανά όταν θα είναι έτοιμες και οι δυο κοινότητες και να προετοιμαστούν με τρόπο που θα διασφαλίζουν την επιτυχία τους».Επίσης, ο κ. Τσίπρας επέκρινε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες που θεωρούν μεσογειακό ζήτημα το προσφυγικό. «Αυτό εξυπηρετεί μονάχα την ενίσχυση της ακροδεξιάς», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Εξυπηρετεί την απομάκρυνση χωρών όπως η Ελλάδα και η Τουρκία που φιλοξενεί 3 εκατομμύρια Σύρους».

Κατά τα άλλα ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του στο Anadolu τόνισε ότι «η πρώτη επίσκεψη Προέδρου της Τουρκίας ύστερα από δεκαετίες είναι μια σημαντική ευκαιρία για να κάνουμε βήματα προς τα εμπρός». Για το Κυπριακό ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Είναι σημαντικό να στείλουμε ένα μήνυμα στήριξης όσον αφορά την επανέναρξη των συνομιλιών για μια δίκαιη και μόνιμη λύση στην Κύπρο βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ»,. Και κατέληξε: «Οι συνομιλίες πρέπει να ξεκινήσουν ξανά όταν θα είναι έτοιμες και οι δυο κοινότητες και να προετοιμαστούν με τρόπο που θα διασφαλίζουν την επιτυχία τους». Επίσης, ο κ. Τσίπρας επέκρινε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες που θεωρούν μεσογειακό ζήτημα το προσφυγικό. «Αυτό εξυπηρετεί μονάχα την ενίσχυση της ακροδεξιάς», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Εξυπηρετεί την απομάκρυνση χωρών όπως η Ελλάδα και η Τουρκία που φιλοξενεί 3 εκατομμύρια Σύρους».

DW: H Ελλάδα ως κρίκος στους στόχους του Ερντογάν

Η διήμερη επίσκεψη του τούρκου προέδρου Ρ.Τ. Ερντογάν στην Ελλάδα προσελκύει το ενδιαφέρον. Οπως δημοσιεύει η DW, σε ανταπόκριση που δημοσιεύεται στις ηλεκτρονικές εκδόσεις της Hannoversche Allgemeine Zeitung και της Neue Presse του Ανοβέρου, αλλά και στην ιστοσελίδα της Dresdner Neueste Nachrichten, εκτιμάται ότι ο τούρκος ηγέτης επιχειρεί να επαναπροσεγγίσει την ΕΕ αξιοποιώντας την Ελλάδα ως συνδετικό κρίκο. «Με τα σκληρά μέτρα που έλαβε κατά των επικριτών του ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν οδήγησε τη χώρα του στην απομόνωση -πλέον δεν γίνεται λόγος για πιθανή ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Ο Ερντογάν επιχειρεί τώρα να χτίσει γέφυρες», σημειώνει το δημοσίευμα, σχολιάζοντας ότι ο τούρκος πρόεδρος ξεκινά μάλιστα αυτήν την προσπάθεια από «έναν παλιό αντίπαλο».

Ο γερμανός ανταποκριτής υπογραμμίζει ότι πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη τούρκου προέδρου στην Ελλάδα από το 1952 και σχολιάζει ότι «οι σχέσεις των δύο γειτονικών χωρών απέχουν ακόμη πολύ από την ομαλότητα». Παρά το γεγονός ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις «έχουν βελτιωθεί αισθητά» το τελευταίο διάστημα, επισημαίνεται ότι «τα διμερή προβλήματα, όπως η αντιπαράθεση για τις οικονομικές ζώνες (σ.σ. ΑΟΖ) και τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο (?) παραμένουν άλυτα. Και στη διαμάχη για τη Κύπρο, που είναι διχοτομημένη από την τουρκική εισβολή του 1974, δεν διαφαίνεται συμβιβασμός. Η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2016 έδωσε νέα τροφή για αντιπαράθεση. Περίπου 1.000 Τούρκοι διέφυγαν ήδη στην Ελλάδα εξαιτίας των “εκκαθαρίσεων” του Ερντογάν. Ο τούρκος πρόεδρος ζητά την έκδοση των δήθεν πραξικοπηματιών. Η Αθήνα απαντά παραπέμποντας στις αποφάσεις για χορήγηση ασύλου που λαμβάνει η ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη».

Προσπάθεια εξόδου από τη διεθνή απομόνωση

Επαναπροσέγγιση της Ευρώπης μέσω Αθήνας επιχειρεί σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο ο Ταγίπ Ερντογάν Ο γερμανός ανταποκριτής εκτιμά πάντως ότι η σημασία της επίσκεψης Ερντογάν «υπερβαίνει κατά πολύ το διμερές επίπεδο». Όπως επισημαίνει, «πολιτικοί παρατηρητές θεωρούν ότι ο Ερντογάν θέλει με αυτό το ταξίδι να προσπαθήσει να χτίσει νέες γέφυρες προς την ΕΕ προκειμένου να βγει από τη διεθνή απομόνωση. Από αυτήν την άποψη η επίσκεψή του στην Αθήνα είναι και μια απάντηση στη νέα πολιτική της Γερμανίας απέναντι στην Τουρκία. Το γεγονός ότι ο Ερντογάν ξεκινά τη διπλωματική οικοδόμηση γεφυρών στην Ακρόπολη δεν είναι σύμπτωση: Η Ελλάδα είναι σταθερά ένας από τους πιο θερμούς υποστηρικτές μιας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Πίσω από αυτή τη στήριξη κρύβεται η ελπίδα να “τιθασευθεί” ο πανίσχυρος και συνάμα επιθετικός γείτονας διά της ενσωμάτωσής του στην ΕΕ. Αυτό ισχύει περισσότερο από ποτέ σήμερα δεδομένης της προσφυγικής κρίσης».

Το δημοσίευμα εκτιμά ότι ο τούρκος πρόεδρος έχει μάλλον συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να αντεπεξέλθει σε μια πλήρη ρήξη με την Ευρώπη από οικονομική σκοπιά και ότι «πρέπει να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας. Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να αποτελέσει σημαντικό μεσολαβητή για τον τούρκο πρόεδρο». Σύμφωνα με τον γερμανό ανταποκριτή, ο ρόλος αυτός μπορεί να είναι κολακευτικός για τον έλληνα πρωθυπουργό αναβαθμίζοντας τη θέση του στην Ευρώπη, ωστόσο στην Αθήνα δεν απουσιάζει και η «νευρικότητα» ενόψει της επίσκεψης Ερντογάν, ο οποίος θεωρείται «απρόβλεπτος».

Το δημοσίευμα κάνει λόγο για «προβληματική επίσκεψη στη δυτική Θράκη», επισημαίνοντας τις πολιτικές πτυχές της παρουσίας του τούρκου προέδρου την Παρασκευή στην περιοχή που αριθμεί περί τις 100.000 Έλληνες μουσουλμανικής πίστης. Ο ανταποκριτής υπογραμμίζει ότι η Τουρκία θεωρεί τουρκική την μουσουλμανική μειονότητα και εμφανίζεται ως «προστάτιδα δύναμη – ένας ρόλος που ως γνωστόν ο Ερντογάν αρέσκεται ιδιαίτερα να παίζει για τους Τούρκους που ζουν στο εξωτερικό», σχολιάζει το δημοσίευμα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου