ΕΛΛΑΔΑ

Θετική υποδοχή στα μέτρα για την απασχόληση

θετική-υποδοχή-στα-μέτρα-για-την-απασχ-490564

 

Την ικανοποίησή τους για τα προγράμματα αντιμετώπισης της ανεργίας εξέφρασαν οι παραγωγικοί και κοινωνικοί φορείς, μετά το τέλος της συνάντησης με τον πρωθυπουργό. Ωστόσο, όλοι αναφέρθηκαν επιτακτικά στην ανάγκη προώθησης της ανάπτυξης, ως μοναδικής αποτελεσματικής λύσης για την ανεργία.

Η καλύτερη απάντηση είναι να συμφωνηθεί ένα «μνημόνιο ανάπτυξης και κοινωνικής προστασίας» τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος.

«Δυστυχώς λύσεις … fast track στο κύμα των λουκέτων και της ανεργίας δεν υπάρχουν» πρόσθεσε χαρακτηριστικά από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ έθεσε στον πρωθυπουργό και σειρά θεμάτων για την υπεράσπιση ανέργων και χαμηλοσυνταξιούχων, όπως η επιστροφή του δώρου, κατά προτεραιότητα για τους χαμηλοσυνταξιούχους και για αυτούς που παίρνουν κάτω από 1.000 ευρώ.

Ακόμη η συντριπτική πλειοψηφία των φορέων εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία να σχολιάσουν τις δηλώσεις εκ Βρυξελλών περί νέων μέτρων που θα φέρει η αναθεώρηση του ελλείμματος.

«Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να σηκώσουν άλλο φορτίο» και «όσο ‘κουράγιο’ και να μας λέει ο κ. Ρεν, εμείς δεν έχουμε άλλα κουράγια», ήταν μερικά από τα σχόλια.

Οι δηλώσεις των κοινωνικών εταίρων

Αναλυτικά, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Νίκος Αγγελόπουλος χαρακτήρισε εξαιρετικά τα μέτρα. Ειδικότερα, είπε ότι το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε επιδοτεί την εργασία και όχι την ανεργία, συμπληρώνοντας ότι θα ξεβολέψει εκείνους που ήταν βολεμένοι με τα επιδόματα ανεργίας.

«Μέσα σε ένα καθεστώς μείωσης των εσόδων, είναι μια ‘ένεση’ το γεγονός ότι το κράτος αναγνωρίζει πως οι επιχειρήσεις θέλουν κάποια ενίσχυση για να κρατήσουν την απασχόληση» συνέχισε.

Για καλοσχεδιασμένο πρόγραμμα που στο πεδίο της εφαρμογής μπορεί να δώσει σημαντικά αποτελέσματα για την ενίσχυση της απασχόλησης, έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΟΚΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος.

«Δεν πρέπει να αγνοηθεί το γεγονός ότι έχουμε μια καθυστέρηση όσον αφορά στον αναπτυξιακό νόμο και ότι πρέπει να προωθηθεί γρήγορα γιατί η απασχόληση θα προκύψει κατά κύριο λόγο από την ανάπτυξη, η οποία αυτή τη στιγμή δοκιμάζεται» υπογράμμισε.

Για το εάν οι εργαζόμενοι μπορούν να αντέξουν νέα δημοσιονομικά μέτρα, δεδομένης και της δήλωσης του Όλι Ρεν, ο κ. Πολυζωγόπουλος τόνισε ότι οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να σηκώσουν άλλο φορτίο.

Σε τούτες τις δύσκολες μέρες είναι πολύ σημαντικό ότι υπάρχουν πρωτοβουλίες για τη στήριξη της εργασίας, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος κάνοντας λόγο για εκτεταμένο και πολύπλευρο πρόγραμμα.

Ωστόσο, σημείωσε ότι δεν υπάρχουν λύσεις «fast track» στο κύμα της ανεργίας και των λουκέτων και ότι η μόνη ουσιαστική λύση είναι η ανάπτυξη, η οποία θα επιτευχθεί μόνο με τη μείωση της κρατικής σπατάλης και των φόρων και με αποτελεσματική καταπολέμηση της ανεργίας.

Η ύφεση που υπάρχει στην ελληνική οικονομία με την εφαρμογή ενός σκληρού μνημονίου και λιτότητας έχει μετατραπεί με ραγδαίους ρυθμούς σε κρίση απασχόλησης, δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος και υπογράμμισε ότι κάθε μέτρο, ενεργητικής πολιτικής και πρόγραμμα, που ανακουφίζουν τους άνεργους και διατηρούν θέσεις εργασίας, εκ των πραγμάτων τα υποστηρίζουμε.

Ο κ. Παναγόπουλος έθεσε στον πρωθυπουργό ζητήματα για την υπεράσπιση των ανέργων, όπως την αύξηση του επιδόματος, την επιμήκυνση του χρόνου χορήγησης και την πλήρη κάλυψη της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης όλων των ανέργων.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι αυτή η απαίτηση συζητήθηκε και ότι ο κ. Παπανδρέου έδωσε εντολή στην υπουργό να εξετάσει το ζήτημα.

Επιπλέον, ο κ. Παναγόπουλος είπε ότι τέθηκε και το ζήτημα επιστροφής του δώρου, κατά προτεραιότητα για τους χαμηλοσυνταξιούχους και σε αυτούς που παίρνουν κάτω από 1.000 ευρώ.

Ερωτηθείς εάν ο κ. Παπανδρέου έθεσε χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή αυτή, ο κ. Παναγόπουλος είπε ότι ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα είναι το πρώτο μέτρο που θα πάρει.

«Η καλύτερη απάντηση στο μνημόνιο των περικοπών και της λιτότητας είναι να συμφωνηθεί ένα μνημόνιο, ανάπτυξης, απασχόλησης, κοινωνικής προστασίας και προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Όσο ‘κουράγιο’ και να μας λέει ο κ. Ρεν, εμείς δεν έχουμε άλλα κουράγια» κατέληξε.

Η μάχη για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη δημιουργία νέων θα πρέπει να δοθεί σε δύο βασικούς άξονες, ο ένας είναι με μέτρα όπως αυτά τα πολύ σημαντικά που ανακοινώθηκαν σήμερα, ο δεύτερος όμως και δυσκολότερος είναι με μέτρα και πολιτικές που θα επαναλειτουργήσουν τις παραγωγικές μηχανές της χώρας και την αγορά, δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος.

Ανέφερε δε ότι έθεσαν στον πρωθυπουργό το ζήτημα της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης και των ανέργων, αλλά κυρίως των επαγγελματιών, των βιοτεχνών και των εμπόρων, οι οποίοι αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους.

«Αυτά τα μέτρα και το πρόγραμμα ‘μαμούθ’ δίνει μια ανάσα και αισιοδοξία και σε εργοδότες και σε εργαζόμενους και ίσως αποτελεί το αντίδοτο για να σταματήσουν τα λουκέτα και οι απολύσεις» τόνισε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης και συμπλήρωσε ότι πάγια θέση της Συνομοσπονδίας είναι να επιδοτείται η εργασία και όχι η ανεργία.

Σημαντική αξιολογεί η ΕΣΕΕ την ανακοίνωση των βασικών κατευθύνσεων πολιτικής για την στήριξη της απασχόλησης από τον πρωθυπουργό και ζητεί την άμεση ενεργοποίηση και υλοποίησή τους χωρίς καθυστερήσεις και εξαιρέσεις.

Όπως σημειώνει η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπόρων Ελλάδος, η αύξηση των λουκέτων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, είχε ως αποτέλεσμα τη δραματική μείωση των θέσεων απασχόλησης που οδήγησε τους εγγεγραμμένους ανέργους που αναζητούν εργασία στους 587.000, ενώ παράλληλα υπάρχουν και 78.000 μη αναζητούντες.

Η μεγαλύτερη συγκέντρωση ανέργων παρατηρείται στην Αττική (35%) και στη Μακεδονία (32%).

Η ΕΣΕΕ σημειώνει ότι η ανησυχητική εκτίναξη της ανεργίας το Σεπτέμβριο και η αύξηση των απολύσεων κατά 13%, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, άναψαν επιτέλους το «πράσινο φως» στα προγράμματα «διάσωσης» των θέσεων εργασίας, που βασίζονται στην επιδότηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών μέσω του αλληλόχρεου λογαριασμού ΙΚΑ – ΟΑΕΔ.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΣΕΕ εκτιμά ότι η στήριξη της απασχόλησης και η επιδότηση της εργασίας είναι πάγια αιτήματά της, που πιστεύει ότι η διατήρηση τουλάχιστον 400.000 θέσεων εργασίας θα αλλάξει την ψυχολογία εργοδοτών και εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και θα ενισχύσει σταδιακά την οικονομική δραστηριότητα.

Η Αριστερά

* «Με νέα ψέματα και απατηλές υποσχέσεις, ο πρωθυπουργός προσπαθεί για άλλη μια φορά να ξεγελάσει τους εργαζόμενους και τους άνεργους μπροστά στις εκλογές. Είναι μεγάλο ψέμα ότι οι απώλειες των εργαζομένων είναι προσωρινές και ότι η κυβέρνηση θα τις αποκαταστήσει», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

** «Το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού για την ανεργία είναι υποκριτικό, γιατί οι κατεδαφιστικές πολιτικές του Μνημονίου που συνυπέγραψε και εφαρμόζει, δηλαδή η μείωση των μισθών, η συρρίκνωση των δημοσίων επενδύσεων και οι νέοι φόροι δημιουργούν στρατιές ανέργων. Τα δάκρυά του για τους ανέργους είναι κροκοδείλια, γιατί με το Μνημόνιο προωθεί την περικοπή ακόμα και αυτών των εξευτελιστικά χαμηλών επιδομάτων ανεργίας τους κατά 500 εκατομμύρια ευρώ το 2012», σχολίασε από τον ΣΥΝ ο Δ. Στρατούλης.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου