ΕΛΛΑΔΑ

Δύο νεκροί από τις πλημμύρες στα νησιά

δύο-νεκροί-από-τις-πλημμύρες-στα-νησιά-490695

Πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα, που στοίχισαν τη ζωή σε δύο άτομα έπληξαν το Κεντρικό Αιγαίο, ιδιαίτερα τη Χίο και την Ικαρία.

Η Πυροσβεστική δέχθηκε 450 κλήσεις για άντληση υδάτων και δεκάδες άλλες για απεγκλωβισμούς οδηγών από ΙΧ.

Τα δύο νησιά έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Πιο αναλυτικά, στα Μαστιχοχώρια Χίου ένας άνδρας έχασε τη ζωή του όταν το αυτοκίνητό του παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά χειμάρρου. Το αυτοκίνητο εντοπίστηκε από άνδρες της Πυροσβεστικής, αλλά ο οδηγός του ήταν ήδη νεκρός.

Τα πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το νησί έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο, σε σπίτια και καταστήματα στους δήμους Χίου, Ομηρούπολης και Μαστιχοχωρίων.

Στη Χίο έφτασαν ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Όθωνας, η υφυπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Ελπίδα Τσουρή και ο υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης.

Νεκρός και στην Ικαρία

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και η Ικαρία. Σύμφωνα με τον έπαρχο του νησιού Ν. Ρουζίνο, η έντονη βροχόπτωση προκάλεσε κατολισθήσεις και καθιζήσεις στους δρόμους, με αποτέλεσμα να έχει διακοπεί η κίνηση σε ορισμένα σημεία του οδικού δικτύου.

Ένας άνδρας ηλικίας 34 ετών βρέθηκε νεκρός από εποχικό πυροσβέστη στο Καρκινάγρι της Ικαρίας. Ο άτυχος άνδρας έχασε τη ζωή του όταν καταπλακώθηκε από τα ερείπια του σπιτιού του, το οποίο παρασύρθηκε μόλις έπαθε καθίζηση το έδαφος.

Ο χείμαρρος στο Καρκινάγρι έφτασε ως και τα δύο με τρία μέτρα ύψος και παρέσυρε τεράστιες πέτρες σε όλο το μήκος της παραλίας, μπήκε σε σπίτια και μαγαζιά. Στη Λειβάδα οι περισσότερες βάρκες δεν είναι τίποτα άλλο παρά συντρίμμια, ενώ άλλες χάθηκαν στη θάλασσα.

Εξαιτίας της κακοκαιρίας, υποχώρησε το οδόστρωμα σε ένα γεφύρι με αποτέλεσμα να κινδυνέψει το πλήρωμα ενός πυροσβεστικού οχήματος (δύο πυροσβέστες) και μία 40χρονη γυναίκα που επέβαινε σε αυτό, καθώς μόλις είχε απεγκλωβιστεί από το αυτοκίνητό της. Το όχημα κρεμάστηκε, αλλά ευτυχώς οι επιβαίνοντες κατάφεραν να σωθούν. Η γυναίκα τραυματίστηκε ελαφρά στη μέση και ο ένας πυροσβέστης ελαφρά στο πόδι.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε δεκάδες κλήσεις για άντληση υδάτων στην περιοχή των Ραχών και του Αγ. Κηρύκου, ενώ χρειάστηκε να επέμβει και σε περιστατικά απεγκλωβισμών από ΙΧ. Την Τρίτη, τα σχολεία υπολειτούργησαν.

Καταστροφές σε καλλιέργειες προκάλεσαν οι έντονες βροχοπτώσεις στη βόρεια Ελλάδα, ενώ νέος ανεμοστρόβιλος «χτύπησε» τη Ζάκυνθο. Ο ανεμοστρόβιλος έπληξε τις περιοχές Σαρακινάδο, Βανάτι, Μαρινέϊκα και Πλάνο. Στην περιοχή Πλάνος τραυματίστηκε ελαφρά μία Βρετανίδα από θραύση κρυστάλλων. Επίσης, τουλάχιστον τρία οχήματα καταπλακώθηκαν από δέντρα και χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα δημιούργησαν προβλήματα και σε άλλες περιοχές της χώρας. Η Πυροσβεστική δέχθηκε συνολικά 26 κλήσεις για άντληση υδάτων στην Αρεόπολη, την Καλαμάτα, το Γύθειο και τη Νεάπολη, καθώς και 17 κλήσεις στην Αττική για άντληση υδάτων και κοπές δέντρων.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου