ΕΛΛΑΔΑ

Ομπρέλα προστασίας σε 670.000 εργαζομένους

ομπρέλα-προστασίας-σε-670-000-εργαζομένους-490934

 

Κονδύλια ύψους 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη διατήρηση 670.000 θέσεων εργασίας εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά τη συνάντησή του, χθες Τρίτη, με τους κοινωνικούς φορείς της χώρας για την αντιμετώπιση της κρίσης στην απασχόληση.

Το ποσό αυτό θα διατεθεί για τη στήριξη 17 προγραμμάτων και θα προέλθουν από τον ΟΑΕΔ και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Κατά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «βρισκόμαστε στο σημείο που ή αποφασίζουμε να πάμε μπροστά ή γυρνάμε πίσω στη χρεοκοπία, ή ολοκληρώνουμε την προσπάθεια ή την αφήνουμε να πάει χαμένη».

«Είναι ανάγκη να κάνουμε σε ελάχιστο χρόνο όσα δεν κάναμε για χρόνια», είπε, προσθέτοντας ότι «πρέπει να μαζέψουμε το χάλι της οικονομίας που βρήκαμε, αλλά και να δημιουργήσουμε ένα κράτος ευέλικτο, αποτελεσματικό και αρωγό του πολίτη, έτσι ώστε το 2011 να είναι η τελευταία χρονιά της ύφεσης και από εκεί και μετά η χώρα να μπει σε τροχιά ανάκαμψης, από την οποία, όπως τόνισε, οι πρώτοι ωφελημένοι θα είναι εκείνοι που σηκώνουν τα βάρη.»

Ο κ. Παπανδρέου έθεσε πέντε στόχους για την καταπολέμηση της ανεργίας και επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει «ενεργητικές» πολιτικές και όχι απλά πολιτικές στήριξης των ανέργων.

Ο πρωθυπουργός έθεσε ως πρώτο στόχο τη διατήρηση θέσεων εργασίας και την προσαρμοστικότητα των επιχειρήσεων. Προς τούτο θα στηριχθούν οικονομικά, επιχειρήσεις που πλήττονται από την ύφεση, για να διατηρήσουν θέσεις εργασίας, με επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, ώστε να προσαρμόσουν στις νέες συνθήκες το εργατικό τους δυναμικό και να μην προχωρήσουν σε απολύσεις, μειώνοντας έτσι το λειτουργικό τους κόστος, όπως τόνισε.

Η ένταξη νέων στην αγορά εργασίας και η απόκτηση εργασιακής εμπειρίας είναι ο δεύτερος στόχος που έθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο τρίτος στόχος είναι η επανένταξη των ανέργων. Αυτό θα προωθηθεί με ολοκληρωμένα προγράμματα για ανέργους επιχειρήσεων που προχώρησαν σε μαζικές απολύσεις.

«Στόχος να κρατήσουμε τον άνεργο ενεργό και όχι να τον αφοπλίσουμε μέσα από ένα σύστημα, προστασίας μεν, αλλά που δεν δίνει προοπτική», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.

Η ένταξη στην αγορά εργασίας και η στήριξη των γυναικών είναι ο τέταρτος στόχος που έθεσε ο πρωθυπουργός, ενώ ο πέμπτος στόχος είναι η στήριξη ατόμων με αναπηρία και άλλων ευπαθών κοινωνικών ομάδων, όπως αποφυλακισμένων ή τοξικοεξαρτημένων.

Για την τελευταία αυτή κατηγορία προβλέπεται και η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα είναι, σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρωθυπουργός, «διαφανής, σαφής, εύκολη και γρήγορη», ενώ οι αιτήσεις θα γίνονται αρχικά ηλεκτρονικά μέσω των δομών του ΟΑΕΔ και στη συνέχεια μέσω των δομών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, αλλά και άλλους μη κυβερνητικούς οργανισμούς.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη δημιουργία δομών σχεδιασμού και αξιολόγησης αυτών των προγραμμάτων, ώστε να «μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως αυτά τα χρήματα πιάνουν τόπο».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου