ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκουρλέτης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο ειδικού φόρου στο πετρέλαιο κίνησης

σκουρλέτης-ανοιχτό-το-ενδεχόμενο-ειδ-2808

Επίθεση στην αντιπολίτευση, την οποία κατηγόρησε για «πολιτική σαμποτάζ», εξαπέλυσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, βάζοντας παράλληλα φρένο στα περί ενδεχόμενης πολιτικής διεύρυνσης της κυβέρνησης. Άφησε ακόμη ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής έμμεσου φόρου στο πετρέλαιο κίνησης. «Μέλλει να μάθουμε» αρκέστηκε να δηλώσει.

Ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε συγκεκριμένα για την αντιπολίτευση ότι «σκίζει σήμερα τα ιμάτιά της για αντικοινωνικά μέτρα» και «ασκεί μια πολιτική σαμποτάζ».

«Η αντιπολίτευση σήμερα αν της βάλεις ένα τίτλο σε σχέση με αυτά που κάνει λέγεται ’σαμποτάζ’ και νεοφιλελεύθερος λαϊκισμός τύπου Μητσοτάκη. Αυτό σήμερα βλέπουμε κυρίως από τη Νέα Δημοκρατία και τους άλλους δορυφόρους, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι» είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πολιτικής διεύρυνσης της κυβέρνησης υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν οι όροι για κάτι τέτοιο, διερωτώμενος:

«Να βάλει ποιους; Ποιες δυνάμεις θα μπορούσαν σήμερα να συμμετάσχουν; Το ΠΑΣΟΚ το οποίο αρνείται να κάνει μια στοιχειώδη αυτοκριτική; Το ΠΑΣΟΚ το οποίο αυτή τη στιγμή χαρακτηρίζεται από τεράστιες αντιφάσεις, δεν μπορεί να παρακολουθήσει τις όποιες θετικές αναζητήσεις της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και υμνεί στο όνομα της ακραίας πολιτικής που εφάρμοσε το προηγούμενο διάστημα; Που έχει ονόματα βαρίδια στο εσωτερικό του;».

Για το Ποτάμι είπε ότι«”είναι ένα άμορφο πράγμα, το οποίο τα έχει όλα σε συσκευασία ενός», ενώ αρνήθηκε να κάνει σχόλιο για την Ένωση Κεντρώων.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος αντέτεινε ότι η βιωσιμότητα της κυβέρνησης θα κριθεί από την «κοινωνική απεύθυνση» και την «κοινωνική διεύρυνσή» της.

Σε ό,τι αφορά τον προβληματισμό που εκφράζεται εντός του ΣΥΡΙΖΑ – π.χ. από την ομάδα των 53- είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα δημοκρατικό όπου ο καθένας έχει τη δική του άποψη» και τόνισε «κανείς αυτή τη στιγμή δεν αμφισβητεί τις συνολικές επιλογές της κυβέρνησης».

Στο πεδίο της οικονομίας ο κ. Σκουρλέτης υπογράμμισε ότι με το κλείσιμο της αξιολόγησης «κλείνει μια παρένθεση μιας περιόδου που ξεκίνησε την επομένη των εκλογών» και υπάρχουν πλέον σταθερές παράμετροι στο πεδίο της οικονομίας.

«Γνωρίζει ο άλλος τι πρόκειται να γίνει στο ασφαλιστικό, τι πλαίσιο έχουμε στη φορολογική νομοθεσία, τι θα συμβεί με τα κόκκινα δάνεια, τι έχει συμβεί με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τι συζήτηση γίνεται για το χρέος» σημείωσε.

Αναγνώρισε, πάντως, ότι τα μέτρα δεν είναι εύκολα, καθώς παρόλο που είναι «πιο ήπια από αυτά που είχαν υποστεί οι εργαζόμενοι και τα μεσαία στρώματα τα δύο προηγούμενα μνημόνια, λειτουργούν προσθετικά κι άρα μειώνουν τις ήδη καταπονημένες αντοχές του ελληνικού λαού», ενώ σημείωσε ότι έχουμε μπροστά μας κι άλλα ζητήματα τα οποία δεν έχουν ανοίξει, όπως τα θέματα των εργασιακών σχέσεων.

Τόνισε, ωστόσο, «πλέον εντάσσονται σε μια διαφορετική λογική και όπως δείχνουν όλα τα δεδομένα μπορούμε με βεβαιότητα να μιλάμε ότι μπαίνουμε στον δρόμο της ανάκαμψης».

Για τα μέτρα του νομοσχεδίου – «σκούπα», το οποίο θα ψηφιστεί πριν το Eurogroup της 24ης Μαΐου, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής έμμεσου φόρου στο πετρέλαιο κίνησης, αναγνωρίζοντας πάντως ότι η έμμεση φορολογία έχει «αντικοινωνική χροιά» και τονίζοντας ότι «εντάσσεται στην ανάγκη να επιτευχθεί ο συνολικός στόχος». Στην ερώτηση αν -εφόσον αποφασιστεί- θα είναι σχετικά μικρή η επιβάρυνση απάντησε καταφατικά.

Σχετικά, δε, με τον «κόφτη» των δαπανών χαρακτήρισε ως «μεγάλο όφελος» το γεγονός ότι δεν θα προβλέπονται συγκεκριμένα μέτρα. «Επιμείναμε να μην ψηφιστούν συγκεκριμένα μέτρα για να έχει λόγο η ελληνική κυβέρνηση», ανέφερε και εκτίμησε ότι δεν θα χρειαστεί η ενεργοποίηση του μηχανισμού με βάση τα οικονομικά στοιχεία που ήδη υπάρχουν.

Για ασφαλιστικό

Για το ασφαλιστικό ο υπουργός υπογράμμισε ότι επιτεύχθηκε «η διασφάλιση των κύριων συντάξεων των εν ενεργεία συνταξιούχων» και μίλησε για μια συνολική μεταρρύθμιση, με την οποία μπαίνουν κανόνες που εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος.

Επισήμανε ακόμη ότι «το ασφαλιστικό χαρακτηρίζεται από τη λογική της αναδιανομής» και «σαφώς λειτουργεί μεροληπτικά υπέρ των πιο αδύνατων». «Αυτοί οι οποίοι χάνουν είναι αυτοί που είχαν υψηλότερες απολαβές αλλά αυτό είναι μέσα στη δικιά μας λογική» δήλωσε.

Για Βαρουφάκη

Σε ό,τι αφορά τον ισχυρισμό του Γιάννη Βαρουφάκη ότι είχε συμφωνήσει με τον Αλέξη Τσίπρα να απειλεί τους εταίρους με χρεοκοπία, ο κ. Σκουρλέτης έκανε λόγο για «αντιφατικές δηλώσεις» και πρόσθεσε ότι «είναι πολύ προσωπική αυτή η αφήγηση του Γιάννη Βαρουφάκη όλους αυτούς τους μήνες».

Ερωτηθείς αν από τη συμμετοχή του σε κυβερνητικές συσκέψεις προέκυπτε το κλίμα που περιέγραψε ο πρώην υπουργός Οικονομικών απάντησε: «Όχι δεν προέκυπτε, όπως δεν έχουν προκύψει και άλλα πράγματα που κατά καιρούς έχει πει ο Γιάννης ο Βαρουφάκης όπως την ημέρα του δημοψηφίσματος ότι είχε γυρίσει στο Μαξίμου και υπήρχε μια κατήφεια».

Για δημοψήφισμα

Ο υπουργός Περιβάλλοντος υποστήριξε, τέλος, ότι “όχι” στο δημοψήφισμα έπαιξε «καταλυτικό θετικό ρόλο στην επόμενη φάση», κάνοντας λόγο για «ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί».

«Θεωρώ σημαντική τη συμβολή στο αποτέλεσμα της συμφωνίας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του όχι. Αν δεν υπήρχε το όχι, οι ακραίες ευρωπαϊκές δυνάμεις θα είχαν επιχειρήσει να υλοποιήσουν το Grexit» επισήμανε.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου