ΕΛΛΑΔΑ

Συγκίνηση για το θάνατο του Γ. Δαλιανίδη

συγκίνηση-για-το-θάνατο-του-γ-δαλιανίδ-491486

Σε ηλικία 87 ετών έφυγε από τη ζωή ο αγαπημένος Έλληνας σκηνοθέτης Γιάννης Δαλιανίδης

Η κηδεία του – πολιτική όπως ζήτησε – θα γίνει τη Δευτέρα στις 3 μ.μ. στο 1ο Νεκροταφείο Αθηνών.

Ο αγαπημένος σκηνοθέτης των μεγάλων επιτυχιών του ελληνικού κινηματογράφου νοσηλευόταν με βαριά αναπνευστικα προβλήματα, εδώ και ένα μήνα. Άφησε την τελευταία του πνοή λίγα λεπτά πριν τις οκτώ το πρωί στο νοσοκομείο Μετροπόλιταν.

Ο Γιάννης Δαλιανίδης, σκηνοθέτης και σεναριογράφος από τους πιο εμπορικούς του ελληνικού κινηματογράφου, γεννημένος στη Θεσσαλονίκη στις 31 Δεκεμβρίου του 1923, μεγάλωσε από θετούς γονείς.

Ξεκίνησε την καριέρα του, ως χορευτής και χορογράφος, με καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Γιάννης Νταλ. Από το 1958 άρχισε να γράφει σενάρια για κινηματογραφικές ταινίες, με πρώτο το σενάριο της ταινίας «Το τρελοκόριτσο».

Η πρώτη του ταινία ως σκηνοθέτης ήταν "Η μουσίτσα", το 1959. Την ίδια χρονιά βγήκε στο πανί η ταινία "Λαός και Κολωνάκι".

Συνολικά σκηνοθέτησε περισσότερες από 60 ταινίες και στις περισσότερες είχε γράψει ο ίδιος το σενάριο. Από τη δεκαετία του ΄70 μπαίνει και στον χώρο της τηλεόρασης σκηνοθετώντας σειρές, που άφησαν εποχή, όπως το Λούνα Παρκ (1974-1981), τα Λιονταράκια, το Ρετιρέ, οι Μικρομεσαίοι, Στραβά κι Ανάποδα, Το τρίτο στεφάνι (1995) και το τελευταίο σήριαλ με τίτλο Μικρές Αμαρτίες (1999).

Η καριέρα του, ως ηθοποιού, σε ηλικία 10 μόλις χρόνων, ξεκίνησε από το παιδικό θέατρο.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου