ΕΛΛΑΔΑ

Σύγκρουση Παπανδρέου – Τσίπρα στη Βουλή

σύγκρουση-παπανδρέου-τσίπρα-στη-βου-492161

 

Σκληρή κόντρα μεταξύ του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα σημειώθηκε την Παρασκευή στη Βουλή, όταν ο κ. Τσίπρας, παίρνοντας το λόγο, μίλησε για «χώρα των διεφθαρμένων» και «Κοινοβούλιο της διαφθοράς». Άμεση ήταν η αντίδραση του πρωθυπουργού και του προέδρου της Βουλής.

Αφορμή στάθηκε η επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για το έργο εξόρυξης στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας.

Η δηκτική αποστροφή του κ. Τσίπρα προς τον πρωθυπουργό «σας καλωσορίζω στο Κοινοβούλιο της διαφθοράς και στη χώρα των διεφθαρμένων» και οι κατηγορίες του προς την κυβέρνηση ότι «δεν ψάχνετε τη διαφθορά στους εργολάβους και προμηθευτές, αλλά στους εργαζόμενους που βρήκαν δουλειά με 500 ευρώ» προκάλεσαν κατ’ αρχήν την παρέμβαση του κ. Πετσάλνικου.

Ο πρόεδρος της Βουλής κάλεσε τον κ. Τσίπρα να δείξει μεγαλύτερη σοβαρότητα και τόνισε ότι δεν θα ανεχτεί τέτοιους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για διεφθαρμένους βουλευτές.

«Διακονούμε όλοι πάρα πολύ καιρό σε αυτή την αίθουσα, πρώτη φορά ακούω από αρχηγό κόμματος τέτοιους χαρακτηρισμούς» πρόσθεσε ενοχλημένος ο κ. Πετσάλνικος, για να πάρει την απάντηση από τον κ Τσίπρα ότι ο πρωθυπουργός δεν χρειάζεται συνήγορο και ότι ο πρόεδρος της Βουλής δεν έχει δικαίωμα να σχολιάζει την κρίση βουλευτών.

Το ίδιο όμως έντονη ήταν και η αντίδραση του πρωθυπουργού που κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι διασύρει τους δημοκρατικούς θεσμούς έξω και μέσα από την αίθουσα του Κοινοβουλίου.

«Με όσα λέτε υιοθετείτε ρατσιστικές αντιλήψεις ξένων δημοσιογράφων, που λένε ότι οι οι Έλληνες είναι διεφθαρμένοι και ότι έχουμε τη διαφθορά στο DNA μας. Εγώ ποτέ δεν είπα κάτι τέτοιο. Εγώ είπα ότι υπάρχει πρόβλημα διαφθοράς και πρέπει να την καταπολεμήσουμε και να φτιάξουμε μηχανισμούς. Γιατί υπάρχει διαφθορά και μην κλείνετε τα μάτια σας. Και εμείς αυτό που κάνουμε είναι να φέρουμε φως και διαφάνεια. Χτυπάμε τη διαφθορά με δημοκρατικούς θεσμούς, ανοικτά και με τρόπους που ισχυροποιούν τη διαφάνεια» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Εξάλλου, άμεση ήταν η αντίδραση του Γιώργου Παπανδρέου και στις υπόνοιες που είχε αφήσει ο Αλέξης Τσίπρας για συμφέροντα που κρύβονται πίσω από επικοινωνιολόγο του πρωθυπουργού, ο οποίος προπαγανδίζει και προωθεί στην Αιτωλοακαρνανία την επένδυση εξόρυξης λιθάνθρακα στον Αστακό.

Για το περιστατικό, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία κατηγορεί τον πρόεδρο της Βουλής Φ. Πετσάλνικο ότι «σήμερα υπερέβη τα εσκαμμένα».

Η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι ο κ. Πετσάλνικος ενοχλήθηκε, δήθεν, από τη μεταφορά των λεγομένων του πρωθυπουργού, ο οποίος, σε κάθε μήκος και πλάτος του πλανήτη, ομιλεί περί διεφθαρμένης Ελλάδας και παρενέβη ως συνήγορός του, προκειμένου να καταλογίσει τη μομφή στον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Σφοδρή αντιπαράθεση με Αλέκα Παπαρήγα

Έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε στη Βουλή ανάμεσα στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τη γενική γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, με επίκεντρο την ανεργία.

Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι στόχος και προσπάθεια της κυβέρνησης είναι ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης που θα επενδύει στην ποιότητα της εργασίας και όχι στη φτηνή εργασία, ενώ έδωσε έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη, που, όπως είπε, εκτιμάται ότι θα δώσει έως 250.000 νέες θέσεις εργασίας.

Από την πλευρά της η κ. Παπαρήγα τον κατηγόρησε για αοριστολογίες και αντέτεινε ότι το μοντέλο ανάπτυξης που προωθεί η κυβέρνηση αφαιρεί την πιθανότητα για αύξηση της απασχόλησης. Παράλληλα, εκτίμησε ότι η ανεργία θα αυξηθεί σημαντικά και θα είναι μακρόχρονη και ζήτησε συγκεκριμένα μέτρα στήριξης των ανέργων όσο διάστημα δεν απασχολούνται.

Ταυτόχρονα, ο κ Παπανδρέου έκανε λόγο για ανευθυνότητα της προηγούμενης κυβέρνησης που κληροδότησε στο ΠΑΣΟΚ, όπως είπε, ένα απίστευτο έλλειμμα και τη χώρα χωρίς καμία αξιοπιστία.

Η γγ του ΚΚΕ, αφού εκτίμησε ότι θα η ανεργία θα είναι μακρόχρονη, επανέλαβε τις προτάσεις του κόμματός της για την αντιμετώπιση της, τονίζοντας ότι όσο υπάρχουν άνεργοι θα πρέπει να προστατεύονται και οικονομικά και προνοιακά.

Ανταπαντώντας, ο κ. Παπανδρέου έδωσε έμφαση στα προγράμματα της πράσινης ανάπτυξης που υπολογίζεται ότι θα δημιουργήσουν, όπως είπε, τα επόμενα χρόνια μέχρι και 250.000 νέες θέσεις εργασίας, καθώς και στην ποιότητα της εργασίας.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου