ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκινούν πλειστηριασμοί – Τέλος εποχής για τους στρατηγικά κακοπληρωτές

ξεκινούν-πλειστηριασμοί-τέλος-εποχ-228524

Στο στόχαστρο άτομα με οικονομική επιφάνεια, με ακίνητα και οικίες με αξία άνω των 300.000 ευρώ

Στο «σφυρί» βγαίνουν τα πρώτα ακίνητα των στρατηγικά κακοπληρωτών στις 29 Νοεμβρίου, οπότε ξεκινούν και χωρίς αναβολή, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.

Οι συστημικές τράπεζες επιλέγουν να εισάγουν στην πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών χαρακτηριστικές περιπτώσεις στρατηγικών κακοπληρωτών που διαθέτουν και σημαντικά εισοδήματα και ικανά περιουσιακά στοιχεία και μπορούν να εξυπηρετήσουν το δάνειο τους, αλλά συνειδητά δεν το κάνουν.

Στο «στόχαστρο» οι στρατηγικά κακοπληρωτές

Ετσι, στα τέλη Νοεμβρίου, θα ξεκινήσουν θεωρητικά οι πρώτες ενέργειες για τους πλειστηριασμούς ακινήτων αξίας, άνω των 300.00 ευρώ. Οι τράπεζες έχουν κάνει σαφές ότι δεν προτίθενται προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς κατοικιών ανθρώπων με πραγματικά οικονομικά προβλήματα, αλλά ότι έχουν ως στόχαστρο τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Είναι κυρίως άτομα με οικονομική επιφάνεια, με ακίνητα και οικίες με αξία άνω των 300.000 ευρώ που «κρύβονται» πίσω από διάφορα θεσμικά, προστατευτικά ή μη πλαίσια και που «βολεύονται» πέραν του δέοντος, με κάθε καθυστέρηση.

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι ένα από τα πιο κρίσιμα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, καθώς από αυτούς θα εξαρτηθεί το εάν θα επιτευχθούν οι στόχοι των τραπεζών για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους και τον περιορισμό των κόκκινων δανείων τους.

Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες υποχρεούνται, με βάση τους στόχους που έχουν τεθεί από τον SSM, να διαγράψουν «κόκκινα» δάνεια ύψους 13,9 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2019, μέσα από μια επιθετική πολιτική διαχείρισης. Οι ζημίες που θα προκύψουν έχουν εκτιμηθεί από τις ελληνικές τράπεζες στα 6 δισ. ευρώ και στον βαθμό που δεν συμψηφιστούν με μελλοντικά κέρδη θα πλήξουν ευθέως τα κεφάλαιά τους, κάτι που προκύπτει ξεκάθαρα από το νόμο για τον αναβαλλόμενο φόρο.

Στις 23 Νοεμβρίου αποφασίζουν οι συμβολαιογράφοι

Η άρση της αποχής των συμβολαιογράφων, μετά τις ισχυρές διασφαλίσεις που έλαβαν από την κυβέρνηση, αναμένεται να αποφασιστεί στη γενική συνέλευση του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών Πειραιώς – Αιγαίου και Δωδεκανήσου που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου. Στις 4 Δεκεμβρίου αναμένεται να ακολουθήσει και η γενική συνέλευση των συμβολαιογράφων της Θεσσαλονίκης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου