ΕΛΛΑΔΑ

Πυρά κατά Παπακωνσταντίνου για το έλλειμμα

πυρά-κατά-παπακωνσταντίνου-για-το-έλλ-492646

Νέα αντιπαράθεση πυροδοτήθηκε την Τετάρτη μεταξύ της κυβερνητικής πτέρυγας και των βουλευτών της ΝΔ, κατά την τρίτη συνεδρίαση εξέτασης του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2011 από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Αφορμή αποτέλεσε, αφενός η πρόσκληση του υφυπουργού Οικονομικών Φ. Σαχινίδη προς την αξιωματική αντιπολίτευση να καταθέσει στη Βουλή τα συγκεκριμένα μέτρα με τα οποία «θα μηδενίσει το έλλειμμα» το 2011, αφετέρου το αίτημα του πρώην υφυπουργού Νίκου Λέγκα να καταθέσει ο Γ. Παπακωνσταντίνου τα στοιχεία που έστειλε στην ΕΕ για το έλλειμμα.

Ο υπουργός Οικονομικών απάντησε πως τα στοιχεία θα ανακοινωθούν από την Eurostat στις 22 Οκτωβρίου και απέναντι στην επιμονή του κ. Λέγκα να τα δημοσιοποιήσει, τόνισε «πως πλέον, δεν

γίνεται ότι συνέβαινε επί ΝΔ, όταν ο υπουργός έδινε εντολές τι θα στείλει η Ελληνική Στατιστική Αρχή, η οποία ήταν απλώς μια διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών.

«Εμείς δεν είμαστε έτσι. Η Αρχή είναι ανεξάρτητη. Πολλές φορές το υπουργείο δεν ξέρει καν τα επίσημα στοιχεία που στέλνονται», υποστήριξε.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ακόμη πως του κάνουν εντύπωση οι «ανησυχίες της ΝΔ για αστοχίες στην εκτέλεση και στην αναθεώρηση του προϋπολογισμού». Τόνισε, δε, πως όσες φορές αναθεωρήθηκε, έγινε για να μειωθεί περαιτέρω το έλλειμμα και συμπλήρωσε πως η ΝΔ ξεκίνησε από «2% και κάτι» και καταλήξαμε στο 14% και «ποιος ξέρει που θα φτάσει».

Η πρόεδρος της Επιτροπής Βάσω Παπανδρέου έλαβε το λόγο για να πει πως ορθώς ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε στο αίτημα του κ. Λέγκα και τον προέτρεψε να επιλέξει την κοινοβουλευτική οδό, που υπάρχει, για την ενημέρωση των βουλευτών.

«Η Νέα Δημοκρατία προτείνει άλλο μείγμα πολιτικής: δηλαδή, όχι άλλα περιοριστικά μέτρα, την άμεση λήψη μέτρων τόνωσης της αγοράς, μηδενικού ή ελάχιστου κόστους ώστε να παραχθεί εισόδημα» απάντησαν οι βουλευτές της ΝΔ στον Φ. Σαχινίδη.

Οι βουλευτές της ΝΔ, που μετέχουν στην Επιτροπή Οικονομικών (με επικεφαλής τους τομεάρχες Χρ. Σταϊκούρα και Θ. Καράογλου) διένειμαν επίσημη δήλωση στην οποία καταλογίζουν στον υπουργό ότι δεν θέτει το ερώτημα στην σωστή βάση όταν λέει «από πού θα κόψετε;», αλλά ότι πρέπει να ρωτήσει «πώς θα τονώσουμε την αγορά» και επισημαίνουν πως τα μέτρα που προτείνει η ΝΔ για την τόνωση της αγοράς ανέρχονται στο 7,2% του ΑΕΠ.

Επίσης, απευθύνονται στον κ. Παπακωνσταντίνου, κατηγορώντας τον ότι «τον τελευταίο καιρό έχει αδυναμία σε ερωτήματα σε λάθος βάση».

Προηγουμένως, οι βουλευτές της ΝΔ Μ. Κεφαλογιάννης και Γ. Τραγάκης ζήτησαν από τον υπουργό Οικονομικών να ζητήσει συγγνώμη από τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή.

«Ο Κώστας Καραμανλής έως το 2004 έλεγε τον Σημίτη αρχιερέα της διαπλοκής και πεντέμισι χρόνια δεν είχε το ηθικό ανάστημα να ζητήσει συγνώμη. Έθεσε και ψηλά τον πήχη σε ζητήματα διαφάνειας και έλεγε ότι η ΝΔ θα αποκαταστήσει την εικόνα της χώρας. Το αποτέλεσμα, ενώ πήρατε την Ελλάδα στην 46η θέση, την φτάσατε 40 θέσεις κάτω, δεν είδα τον κ. Καραμανλή να ζητάει συγνώμη», είπε ο Φ. Σαχινίδης.

Κόντρα για τη «μεταφορά» εσόδων

Από μια αναφορά της σελίδα 46 του προσχεδίου του προϋπολογισμού, στην οποία αναφέρεται ότι «θετική επίδραση στα έσοδα τρέχοντος έτους έχουν και μέτρα τα οποία θεσμοθετήθηκαν κατά το προηγούμενο έτος (…) όπως η επιβολή έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις με μεγάλα κέρδη κατά την χρήση έτους 2008», ξέσπασε αντιπαράθεση μεταξύ του Φίλιππου Σαχινίδη και της ΝΔ.

Ο κ. Σαχινίδης τόνισε ότι, όπως επέβαλαν οι νέοι κανονισμοί (ΕΖΑ) της Eurostat, τα έσοδα από τη συγκεκριμένη εισφορά μεταφέρθηκαν στο 2009, μειώνοντας έτσι το έλλειμμα του έτους αυτού κατά 212 εκατ. ευρώ.

Η αναφορά αυτή, του υφυπουργού, προκάλεσε την αντίδραση από την πτέρυγα της ΝΔ και του εισηγητή του κόμματος, Χρ.Σταϊκούρα, ο οποίος, απευθυνόμενος στον κ. Σαχινίδη, τον κατηγόρησε ότι ψεύδεται και για να αιτιολογήσει τον χαρακτηρισμό ανέγνωσε το σχετικό απόσπασμα από τη σελίδα 46 του προσχεδίου.

«Δεν είπα ψέματα. Σας μίλησα με συγκεκριμένα στοιχεία», ανέφερε ο κ. Σαχινίδης και κατηγόρησε τους βουλευτές της ΝΔ για άγνοια των κανόνων της Eurostat.

Προηγούμενως, ο υφυπουργός, απευθυνόμενος στην πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανέφερε: «Δεν φτάνει που με δική μας πρωτοβουλία μειώσαμε το έλλειμμα του 2009, ακούμε κι από πάνω την ανεύθυνη κριτική σας».

Μετά το πέρας της συνεδρίασης, κύκλοι της ΝΔ καλούσαν τον κ. Σαχινίδη να ξεκαθαρίσει αν ισχύει αυτό που είπε ο ίδιος ή αυτό που αναγράφεται στο προσχέδιο.

«Και τα δύο δεν μπορεί να συμβαίνουν. Θέλουμε μια εξήγηση γιατί αν συμβαίνει αυτό που είπε ο υφυπουργός, τότε αυτομάτως αυξάνεται και το έλλειμμα για το 2010 κατά 712 εκατ. ευρώ», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου