ΕΛΛΑΔΑ

Αντιδράσεις εργαζομένων σε ΟΣΕ – ΕΛΤΑ

αντιδράσεις-εργαζομένων-σε-οσε-ελτα-493160

Θα υπολειτουργήσει έως και την Παρασκευή ο ελληνικός σιδηρόδρομος εξαιτίας των κινητοποιήσεων που έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών για την εξυγίανση και ανάπτυξη του ΟΣΕ. Συγκεκριμένα, για την Τετάρτη η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Αμαξοστοιχιών έχει εξαγγείλει τρεις 3ωρες στάσεις εργασίας, με αποτέλεσμα την Τρίτη και την Τετάρτη να μην πραγματοποιηθούν δεκάδες δρομολόγια των τρένων του ΟΣΕ.

Την Πέμπτη, ημέρα έναρξης της συζήτησης του επίμαχου νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της βουλής, δεν θα κινηθεί κανένα τρένο και θα καταργηθούν όλα τα δρομολόγια, πλην των λεγόμενων κοινωνικών αναγκών, εξαιτίας της 24ωρης απεργίας που έχει εξαγγείλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών. Οι παρενέργειες από την απεργία αυτή επηρεάζουν και το πρόγραμμα δρομολογίων της Παρασκευής.

Λόγω της 24ωρης απεργίας της Πέμπτης δεν θα εξασφαλίζεται υπηρεσία κυκλοφορίας για τους συρμούς του Μετρό στο τμήμα Δ. Πλακεντίας – Αεροδρομίου.

Η ΠΟΣ έχει προαναγγείλει ότι θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις με τη μορφή επαναλαμβανόμενων 24ωρων απεργιών, όταν το σχέδιο νόμου έλθει προς συζήτηση στη Βουλή.

Οι εργαζόμενοι των ΕΛΤΑ

Κατηγορηματικά αντίθετοι με το ενδεχόμενο πώλησης πλειοψηφικού πακέτου των ΕΛΤΑ και εκχώρησης του μάνατζμεντ, δηλώνουν οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Ταχυδρομεία, οι οποίοι βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα, αναμένοντας τις εξελίξεις.

Με αφορμή τις δηλώσεις του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ότι υπάρχει «ρητό ενδιαφέρον» από το εξωτερικό για τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, η ΠΟΣΤ καλεί με ανακοίνωσή της την κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι, αν προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, στην ουσία εκχωρεί τη διαφύλαξη του απόρρητου και της εχεμύθειας της επικοινωνίας σε διάφορα συμφέροντα, ενώ η διακίνηση της αλληλογραφίας του Δημοσίου περνά στον έλεγχο και την ευθύνη «κάποιου» ιδιώτη.

Η ΠΟΣΤ υποστηρίζει ότι η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΤΑ είναι επιλογή αυτοκτονίας, γιατί θα έχει ως αποτέλεσμα το κλείσιμο των Ταχυδρομείων, κυρίως στα νησιά, τις ορεινές και τις απομακρυσμένες περιοχές.

Είναι αυτονόητο, καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΟΣΤ, ότι τόσο οι εργαζόμενοι των ΕΛΤΑ, όσο και η κοινωνία θα αντισταθούν σε αυτή την κυβερνητική επιλογή και θα αποτρέψουν πολιτικές που διακυβεύουν το παρόν και το μέλλον του δημοσίου Ταχυδρομείου.

Καμία απόλυση δημοσίου υπαλλήλου

Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, ούτε καν στον ΟΣΕ, παρείχαν το πρωί της Τρίτης, μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 τόσο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής.

Συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στον δημόσιο τομέα, λέγοντας πως η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να απολύσει δημοσίους υπαλλήλους, αλλά ούτε να διαιωνίσει το φαινόμενο των συμβάσεων που διαρκώς ανανεώνονταν έως ότου βρεθεί τρόπος για να μονιμοποιηθεί κάποιος. «Οι συμβάσεις είναι συμβάσεις. Οι συμβάσεις λήγουν. Οι μόνιμοι θα παραμείνουν μόνιμοι» υποστήριξε.

Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση Καραμανλή ότι αντί να επανιδρύσει το κράτος, όπως έλεγε, διπλασίασε το ποσό που απαιτείται για την καταβολή των μισθών και ημερομισθίων στο Δημόσιο. «Αύξησε τον αριθμό των απασχολουμένων στο Δημόσιο κατά 50%» υποστήριξε, σημειώνοντας πως η χώρα εισπράττει φόρους και δανείζεται «για να πληρώνει δημοσίους υπαλλήλους».

Το ενδεχόμενο απόλυσης δημοσίων υπαλλήλων απέκλεισε κατηγορηματικά ο Γ. Πεταλωτής, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση φροντίζει -ακόμη και στον ΟΣΕ- να μην υπάρξουν απολύσεις, αλλά μετατάξεις.

«Ποτέ δεν θα υπάρξουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Τέτοια σενάρια δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα» επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου