ΕΛΛΑΔΑ

Σάλος μετά τις διευκρινίσεις του Γιούνκερ

σάλος-μετά-τις-διευκρινίσεις-του-γιού-493815

Πολιτικός σάλος έχει ξεσπάσει με αφορμή τις δηλώσεις Γιούνκερ για το γεγονός ότι η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας ήταν γνωστή τους Ευρωπαίους ηγέτες και τη φράση «κυβερνώ μία διεφθαρμένη χώρα» που αποδίδεται σε Έλληνα πρωθυπουργό. Φράση, η οποία από κυβερνητικά στελέχη αποδόθηκε αρχικά στον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή. Η διευκρίνιση του κ. Γιούνκερ ότι χρησιμοποίησε δημόσια δήλωση του Γ. Παπανδρέου, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΝΔ, η οποία κατηγόρησε τον Γ. Παπακωνσταντίνου ως εμπνευστής της προσπάθειας να κατηγορηθεί ο πρώην πρωθυπουργός.

Ουδέποτε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έκανε συζήτηση με τον κ. Γιούνκερ, στην οποία ανέφερε ότι η χώρα είναι διεφθαρμένη, δήλωσε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

Εν τω μεταξύ, σε διευκρίνιση προχώρησε χθες και ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου του Eurogroup και πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Είπε συγκεκριμένα ότι ο κ. Γιούνκερ αναφέρθηκε σε δημόσιες δηλώσεις του κ. Παπανδρέου λίγο μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2009.

«Νοσταλγοί του παρελθόντος»

Στις παραπάνω εξηγήσεις παρέπεμψε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής σημειώνοντας ότι οι προ ολίγων μηνών διεθνείς επικριτές μας, σήμερα μάς θεωρούν υπόδειγμα δημοσιονομικού συμμαζέματος. Ταυτόχρονα, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη ΝΔ, λέγοντας ότι «δυστυχώς πάντα υπήρχαν δυνάμεις τις συντήρησης, νοσταλγοί του παρελθόντος, που δεν αντέχουν να αλλάξει κάτι στον τόπο, είναι οι ίδιοι που λιποτακτούν στα δύσκολα, που αποχωρούν από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, που αποθέωσαν τη σπατάλη, την κακοδιαχείριση, τους ημέτερους και γιγάντωσαν τη διαφθορά και τις πελατειακές σχέσεις».

Ερωτηθείς εάν θα ζητηθούν εξηγήσεις από τον πρόεδρο του Eurogroup για το γεγονός ότι ενώ ήξερε την κατάσταση της Ελλάδας, όπως ο ίδιος δήλωσε, δεν ειδοποίησε έγκαιρα, ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι τις εξηγήσεις τις ζητεί ο ελληνικός λαός από τις κυβερνήσεις, ότι τις έχει ζητήσει ήδη από την κυβέρνηση της ΝΔ -κάτι που φάνηκε και στις τελευταίες εκλογές- και ότι τις ζητεί και από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία δίνει αγώνα κατά της διαφθοράς με αποτελέσματα.

Επίθεση από την Αντιπολίτευση

Επίθεση στην κυβέρνηση και τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Πάνος Παναγιωτόπουλος. Τόνισε ότι προκύπτει μεγάλο ηθικό και πολιτικό ζήτημα για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος «έσπευσε να υπαινιχθεί ότι επρόκειτο για τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή, σε μια προσπάθεια να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής».

«Αναρωτιόμαστε, με την ίδια ελαφρότητα και την ίδια επικίνδυνη ανευθυνότητα χειρίζεται και τα οικονομικά της χώρας ο υπουργός των Οικονομικών;» συνέχισε ο κ. Παναγιωτόπουλος και πρόσθεσε ότι «οι εξομολογήσεις του κ. Γιούνκερ δείχνουν τη μεγάλη ζημιά που έκαναν στην Ελλάδα οι δηλώσεις του κ. Παπανδρέου περί ‘διεφθαρμένης χώρας’, τινάζοντας στα ύψη το κόστος δανεισμού -δηλαδή τα spreads- ανοίγοντας το δρόμο για να μπούμε στο μνημόνιο και στην τριμερή επιτήρηση».

Επίθεση στον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με αφορμή το θέμα των δηλώσεων Γιούνκερ εξαπέλυσε ο Προκόπης Παυλόπουλος. Μιλώντας στον BHMA 99,5, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών κατηγόρησε τον κ. Παπακωνσταντίνου για προσπάθεια διαστρέβλωσης των δηλώσεων του επικεφαλής του Eurogroup, καθώς -όπως είπε- ο κ. Γιούνκερ δεν αναφερόταν στον Κ. Καραμανλή, αλλά στον Γ. Παπανδρέου.

Μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 η Ντόρα Μπακογιάννη σχολίασε ότι «υπάρχει ένα όριο στο πόσο μπορείς να ξεφτιλίσεις τη χώρα».

Συγκεκριμένα, αναφερόμενη στον Γ. Παπανδρέου τόνισε: «Το έκανε τούμπανο. Μου προκαλούσε σοκ. Υπάρχει και ένα όριο στο αυτομαστίγωμα και στο πόσο μπορείς να ξεφτιλίσεις την χώρα σου. Με ενοχλεί ότι ένας πρωθυπουργός μιλά έτσι για την χώρα του».

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης δήλωσε: «Σημασία δεν έχει τόσο ποιος από τους τρεις πρωθυπουργούς το είπε στον κ. Γιούνκερ. Ούτε η Ευρώπη περίμενε να ενημερωθεί από πρωθυπουργικά χείλη για τη διαφθορά, τη στιγμή που έκλειναν όλα αυτά τα χρόνια δουλειές με διεφθαρμένους υπουργούς, ενίοτε και συγγενείς, που λειτουργούσαν κάτω από την ομπρέλα των εκάστοτε πρωθυπουργών. Σημασία έχει ότι κανείς δεν έχει πειστεί ότι το πάρτι τελείωσε».

Με αφορμή τις διευκρινιστικές δηλώσεις Γιούνκερ, αλλά και την αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει για το θέμα μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΝ σχολίασε:

«Ο ελληνικός λαός γνωρίζει πλέον καλά ότι οι ευθύνες για τη σημερινή τραγική κατάσταση της οικονομίας βαραίνουν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και τη ΝΔ. Από κοινού έκτισαν το φαύλο δικομματικό πολιτικό σύστημα των τελευταίων δεκαετιών, μαζί υλοποίησαν τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές εις βάρος της κοινωνίας».

Διευκρινιστική δήλωση Γιούνκερ

Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με τα περί «διεφθαρμένης χώρας» που του είχε εξομολογηθεί πρωθυπουργός της Ελλάδας, εφημερίδες δημοσιεύουν διευκρινιστική ανακοίνωση εκπροσώπου του επικεφαλής του Eurogroup, σύμφωνα με την οποία ο κ. Γιούνκερ δεν αναφερόταν σε συνομιλία με πρώην πρωθυπουργό, αλλά στην δημόσια δήλωση του Γ. Παπανδρέου ότι η Ελλάδα έχει σοβαρό πρόβλημα διαφθοράς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δημοσίευμα της εφημερίδας Irish Times, στο οποίο φιλοξενούνταν το Σάββατο οι ακριβείς δηλώσεις του κ. Γιούνκερ σημειωνόταν ότι ο πρόεδρος του Eurogroup είχε πει: «Δεν μπορούσα να αποκαλύψω τα όσα γνώριζα (για την ελληνική οικονομία). Ήξερα ότι ένα από τα βασικά ελληνικά χαρακτηριστικά ήταν η διαφθορά. Τώρα ο Έλληνας πρωθυπουργός λέει: "Κυβερνώ μια διεφθαρμένη χώρα". Η ελληνική κρίση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν η Ελλάδα είχε φερθεί τελείως διαφορετικά ξεκινώντας πριν από δεκαετίες».

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου