ΕΛΛΑΔΑ

Κύκλωμα πλαστών εγγράφων: Ο «άρχοντας», ο «Τόνι» και το «λουλούδι»

κύκλωμα-πλαστών-εγγράφων-ο-άρχοντας-245847

Εργαστήρια πλαστογράφων στην Ελλάδα… πλημμύρισαν την Ευρώπη με περισσότερα από 100.000 έγγραφα, σε χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών, νομιμοποιώντας την παραμονή και μετακίνηση ισάριθμων μεταναστών και αλλοδαπών σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, και κυρίως σε Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Το δαιδαλώδες κύκλωμα, που λειτουργούσε από το 2014, είχε ευρεία «γκάμα» παραγγελιών από το εξωτερικό, και στα τέσσερα εργαστήρια κατάρτισης πλαστογραφούσαν δελτία ταυτότητας, άδειες οδήγησης, διαβατήρια, άδειες διαμονής, σφραγίδες συνοριακού ελέγχου Χωρών Schengen , βίζες, Ειδικά Δελτία Ταυτότητας Ομογενών, ακόμη και πιστοποιητικά βάφτισης και γέννησης, βεβαιώσεις τύπου Α, κάρτες τραπέζης και κάρτες υγείας.

«Δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο να έχουν τροφοδοτηθεί και διακινηθεί με πλαστά έγγραφα του συγκεκριμένου κυκλώματος μέλη του ISIS» δήλωσε ο διοικητής Ασφάλειας Αττικής, Χρήστος Παπαζαφειρης, στο περιθώριο της συνέντευξης τύπου, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις.

Από την άλλη μεριά ο αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Καταπολέμησης Παράνομης Μετανάστευσης της Europol, Gabor Sztankovics δήλωσε: «Βλέπουμε ότι τα έγγραφα αφορούσαν τη νομιμοποίηση και διακίνηση μεταναστών στην Ευρώπη και όχι, προς το παρόν τουλάχιστον, για τρομοκρατία». Οι τέσσερις αρχηγοί από την Αλβανία λάμβαναν τις παραγγελίες, μέσω Facebook, Twitter και άλλων διαδικτυακών εφαρμογών επικοινωνίας.

Το κάθε εργαστήριο είχε 25 παραγγελίες την ημέρα, και τα τέσσερα 100, δηλαδή 3.000 τον μήνα, ενώ το κόστος κυμαίνονταν από 400 έως και 5.000 ευρώ, ανάλογα με τη δυσκολία του εγγράφου που ζητούσε ο «πελάτης».

Η «διαφήμιση» των παροχών του κυκλώματος γινόταν από «στόμα σε στόμα», ωστόσο η επιλογή των πελατών του ήταν αυστηρή και γινόταν κατόπιν… τηλεφωνικής συνέντευξης. Εφόσον αυτή ολοκληρωνόταν «επιτυχώς», ακολουθούσε face control του ατόμου και τα επόμενα στάδια της διακίνησης. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, ότι εάν το χρώμα του πελάτη ήταν υπερβολικά μελαμψό ή η γνώση της ελληνικής/αγγλικής γλώσσας δεν ήταν επαρκής, τότε το μέλος του εγκληματικού δικτύου δεν αναλάμβανε τη διακίνηση.

Το κύκλωμα ξεκίνησε τη δράση του το 2014 έπειτα από μία κλοπή μεγάλου αριθμού γνησίων εγγράφων μέσα από… αστυνομικό τμήμα της Ισπανίας, τα οποία αποτέλεσαν τις μήτρες-βάσεις για την κατάρτιση πλαστών εγγράφων. Από τότε μέχρι το 2016 διαπιστώθηκαν 45 περιπτώσεις διακίνησης μεταναστών, ενώ από το ξεκίνημα της έρευνας των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, αποτράπηκαν τουλάχιστον 50 περιπτώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Γερμανία εντοπίστηκαν 250 πελάτες του κυκλώματος, που προμηθεύτηκαν έγγραφα διαφόρων τύπων.

Το κύκλωμα είχε κωδικές ονομασίες για τις προσφορές του:

Διαβατήρια: βιβλία ή βιβλιαρια

Ταυτότητα: Κάρτα ή Τ (από το πρώτο γραμμα της λέξης)

Άδειες οδήγησης: Οδηγός

Άδειες διαμονής: Αυτοκόλλητο

Σφραγίδες θεώρησης: Λουλούδι ή πατάτα

Τόποι συνάντησης: Γήπεδο-Λόττο-φαγητό-βενζινάδικο-φούρνος

Τα ψευδώνυμα των μελών του κυκλώματος είχαν ως εξής:

54χρονος αρχηγός: Άρχοντας-Θείος-Μπέρτι

46χρονος αρχηγός: Άρης

37χρονος αρχηγός: Γιούλης

Άλλα μέλη κυκλώματος: Γιάννης, Τόνι,

Στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής επιχείρησης «TAURUS», συνελήφθησαν 20 μέλη του δικτύου, από τους οποίους ένας Έλληνας, τέσσερις Έλληνες Αλβανικής καταγωγής, 9 υπήκοοι Αλβανίας, 3 υπήκοοι Συρίας, υπήκοος Ιράκ, υπήκοος Ιράν και υπήκοος Μπαγκλαντές.

Ο αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Καταπολέμησης Παράνομης Μετανάστευσης της Europol, Gabor Sztankovics επεσήμανε την σοβαρότητα του προβλήματος ως εξής: «Η πλαστότητα εγγράφων, το ξέπλυμα χρήματος και το διαδικτυακό εμπόριο παρανόμων αγαθών και υπηρεσιών αποτελούν τις ‘μηχανές’ του οργανωμένου εγκλήματος. Αυτές οι εγκληματικές απειλές ενεργοποιούν και διευκολύνουν τις περισσότερες, αν όχι όλες, τις άλλες μορφές σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος. Η καταπολέμηση των εγκληματικών οργανώσεων που σχετίζονται με την πλαστότητα εγγράφων, το ξέπλυμα χρήματος και το διαδικτυακό εμπόριο παρανόμων αγαθών και υπηρεσιών, θα μειώσει σημαντικά την ικανότητα αυτών για να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους και να επεκταθούν σε νέες αγορές. Η πλαστότητα εγγράφων έχει αναδειχθεί ως κύρια εγκληματική δραστηριότητα που σχετίζεται με τη μεταναστευτική κρίση».

[[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου