ΕΛΛΑΔΑ

Στρατηγική και στόχοι των κομμάτων στις εκλογές

στρατηγική-και-στόχοι-των-κομμάτων-στ-494069

Τα διλήμματα που θέτουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στις εκλογές, τις εκτιμήσεις για νίκες των δύο κομμάτων στις περιφέρειες και τα σενάρια για την επόμενη μέρα αλλά και τους στόχους του ΣΥΝ σε αυτήν την αναμέτρηση, καταγράφουν τρεις αναλύσεις του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων με τον τίτλο «Ο πήχυς των εκλογών για τους ΟΤΑ».

ΠΑΣΟΚ: Θέλει πολιτικοποίηση

Σύμφωνα με την ανάλυση του Βασίλη Μούρτη στο ΑΠΕ, το ΠΑΣΟΚ σήκωσε το γάντι της πολιτικοποίησης των αυτοδιοικητικών εκλογών της 7ης Νοεμβρίου, που του πέταξε η αντιπολίτευση.

Υπάρχουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, τα οποία θεωρούν ότι η έντονη πολιτικοποίηση είναι πιθανό να μη βοηθήσει το Κίνημα να κερδίσει καθαρά την εκλογική μάχη, διότι με αυτό τον τρόπο θα πολωθεί το πολιτικό κλίμα. Και η πόλωση, λένε, βοηθάει ένα κόμμα, με χαλαρή συσπείρωση, να συσπειρώσει τον κόσμο του και να διεκδικήσει περισσότερα απ΄ ότι, ίσως, θα διεκδικούσε σε άλλη περίπτωση.

Ο φόβος αυτός μεγαλώνει όταν η συζήτηση φθάνει στην Περιφέρεια Αττικής, όπου οι δημοσκοπήσεις δεν δίνουν μεγάλες διαφορές μεταξύ του επίσημου υποψηφίου Γιάννη Σγουρού και των "ανταρτών" Γιάννη Δημαρά και Αλέξη Μητρόπουλου.

Τις επιφυλάξεις αυτές δεν φαίνεται να συμμερίζεται η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Ο Γιώργος Παπανδρέου έδειξε διατεθειμένος να αναμετρηθεί κατά μέτωπο με την αντιπολίτευση και μάλιστα με επιθετική τακτική, όπως φάνηκε και από τις πρόσφατες επιθέσεις που εξαπέλυσε κατά της ΝΔ και του κ. Σαμαρά.

Το ΠΑΣΟΚ προτίθεται, εξ άλλου, αν παραστεί ανάγκη, να χρησιμοποιήσει ένα ακόμα επιχείρημα – δίλημμα σε σχέση με το μνημόνιο και την τακτική της αντιπολίτευσης.

Το αποκάλυψε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στη συνομιλία του με τους δημοσιογράφους (κατά την επέτειο του ενός έτους από την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ), όταν είπε ότι αν η ψήφος είναι υπέρ ή κατά του μνημονίου, θα αξιολογηθεί και από τους δανειστές μας, οι οποίοι θα εκτιμήσουν αν η Ελλάδα συνεχίζει στο δρόμο στον οποίο βρίσκεται ή όχι.

Σχετικά με τους αριθμητικούς στόχους και το χρώμα του χάρτη το βράδυ των εκλογών, ο Πρωθυπουργός, στην τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ φέρεται, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, να είπε ότι "θα είμαι ικανοποιημένος αν κερδίσουμε οκτώ Περιφέρειες", στόχο με τον οποίο συμφώνησαν όλα τα παριστάμενα μέλη του οργάνου.

Οι Περιφέρειες τις οποίες το ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι θα κερδίσει είναι: Αττική, Δυτική Ελλάδα, Ήπειρος, Θεσσαλία, Πελοπόννησος, Κρήτη, Νότιο Αιγαίο, Ιόνια Νησιά. Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, χαμένες θεωρούνται οι Περιφέρειες, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Βορείου Αιγαίου.

Ν.Δ.: Κλείσιμο της ψαλίδας

Στην ΝΔ μπορεί να αρνούνται επίσημα να τοποθετήσουν κάπου τον πήχυ για τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης του Νοεμβρίου, η αλήθεια, όμως, είναι πως μετά και την παρουσία του Αντώνη Σαμαρά στη ΔΕΘ, εκτιμούν πως το κλίμα στην κοινωνία σιγά – σιγά αλλάζει, κάτι που θα αποτυπωθεί και στις κάλπες σε ένα σχεδόν μήνα, γράφει ο Δημήτρης Κοτταρίδης.

Στόχος, λοιπόν, της Ρηγίλλης είναι τα αποτελέσματα, σε πανελλαδικό επίπεδο και κυρίως στον πρώτο γύρο, να δείξουν ένα σημαντικό κλείσιμο της ψαλίδας με το ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου, κάτι το οποίο μπορεί να θεωρηθεί, όπως λένε, ακόμη και ως η έναρξη της "πτώσης" της κυβέρνησης.

Ανεπίσημα στη ΝΔ εκφράζουν τη βεβαιότητα πως το κόμμα θα καταφέρει να επικρατήσει σε τουλάχιστον 4 περιφέρειες, αλλά και σε αρκετούς μεγάλους δήμους της χώρας.

Νίκη βλέπουν για τους "γαλάζιους" υποψηφίους στην Κεντρική Μακεδονία, την Ηπειρο, την Πελοπόννησο και σε μια εκ των Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Βορείου Αιγαίου. Σίγουροι θεωρούνται, όπως φαίνεται τουλάχιστον μέχρι τώρα και οι δήμοι της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, που αποτελούν βαρόμετρο για την παράταξη.

Φυσικά εκτός από τη νίκη σε περιφέρειες και δήμους, στη Ρηγίλλης είναι αισιόδοξοι πως σε πανελλαδικό επίπεδο και στον πρώτο γύρο των εκλογών, η ΝΔ θα καταγράψει ποσοστά πάνω από το 33 %, το οποίο είχε λάβει στις εκλογές του Οκτωβρίου, και η διαφορά με το ΠΑΣΟΚ θα είναι αρκετά κάτω από τις 11 μονάδες.

Στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο ο Αντώνης Σαμαράς θα παραμείνει κυρίαρχος, όχι μόνο στη ΝΔ, αλλά θα δυναμώσει το ρόλο του και στην Κεντροδεξιά "πολυκατοικία".

Το σενάριο που δεν θέλουν να σκέφτονται στη Ρηγίλλης, προβλέπει την ΝΔ να παίρνει λιγότερες από 4 περιφέρειες, ενώ ιδιαίτερα αρνητικό θα είναι το κλίμα αν το κόμμα δεν καταφέρει να επικρατήσει στην Πελοπόννησο ή σε δήμους, όπως η Θεσσαλονίκη.

Η Ντόρα Μπακογιάννη, σε αυτή την περίπτωση, θα είναι πιο εύκολο να αλιεύσει στελέχη για το κόμμα της από την ΝΔ, ενώ και ο Γιώργος Καρατζαφέρης θα αισθάνεται δικαιωμένος για τη στήριξη που έχει προσφέρει μέχρι τώρα σε επιλογές της κυβέρνησης, όπως ήταν η υπερψήφιση του μνημονίου.

ΣΥΝ: Συγκρατημένη αισιοδοξία

Καθώς έχουμε, ήδη, εισέλθει στην τελική ευθεία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, στο ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα στον βασικό κορμό του, τον ΣΥΝ, επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για τα αποτελέσματα, γράφει ο Σωτήρης Σιδέρης.

Με επίκεντρο την πολιτική αντίθεση στο Μνημόνιο, ο ΣΥΝ επιχείρησε μια πολιτική συμμαχιών, που αποσκοπούσε στην προσέλκυση ψηφοφόρων, αλλά και στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που αντιτίθενται στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, που είχε, ήδη, συζητηθεί στα κομματικά όργανα, ο Αλέξης Τσίπρας προσέγγισε προσωπικότητες, όπως ο Αλέξης Μητρόπουλος, ο οποίος, μετά από μακρά ζύμωση, αποφασίστηκε να διεκδικήσει την Περιφέρεια Αττικής.

Οι στόχοι του ΣΥΝ σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση επικεντρώνονται σε δύο άξονες:

1.- Στην ανάγκη καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής, ιδιαίτερα του Μνημονίου.

2.- Στην αύξηση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη τη χώρα και στην εκλογή όσο το δυνατόν περισσότερων δημάρχων.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου