ΕΛΛΑΔΑ

«Ζεματάει» η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης

ζεματάει-η-τιμή-του-πετρελαίου-θέρμ-494325

Τον κίνδυνο να μην αρχίσουν την παράδοση πετρελαίου θέρμανσης, που ξεκινά από 15 Οκτωβρίου, επισημαίνουν οι πρατηριούχοι, οι οποίοι μέχρι αργά χθες συνεδρίαζαν στο Αγρίνιο για να καθορίσουν τη στάση τους ως προς τη διανομή. Οι βενζινοπώλες ζητούν την κατάργηση της προκαταβολής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο φετινός χειμώνας αναμένεται να «ζεματίσει» τους καταναλωτές, καθώς η τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης θα είναι πολύ αυξημένη σε σχέση με πέρσι.

Σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι «παρά τα συνεχή διαβήματα προς το υπουργείο Οικονομικών για την επίλυση σοβαρών τρεχόντων προβλημάτων του κλάδου, διαπιστώνουμε όχι μόνο στασιμότητα, αλλά και απροθυμία για την επίλυσή τους».

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μιχάλης Κιούσης, οι βενζινοπώλες δεν έχουν λάβει έως τώρα από το κράτος την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για την περσινή χρονιά, με αποτέλεσμα να μην διαθέτουν ρευστό για να κινηθούν.

Το σύστημα Ηφαιστος προβλέπει την αγορά του πετρελαίου θέρμανσης επιβαρημένο με υψηλό φόρο που ισχύει για το κίνησης, την πώληση σε χαμηλότερη τιμή στους καταναλωτές και την είσπραξη της διαφοράς από το υπουργείο Οικονομικών.

Το σύστημα αυτό, όπως έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Οικονομικών, παραμένει έως ότου προχωρήσει εξίσωση των φόρων στους δύο τύπους πετρελαίου, κάτι που θα προχωρήσει όταν βρεθεί τρόπος να επιστρέφεται η διαφορά σε αδύναμες κοινωνικές ομάδες.

 
Οι τιμές
Πέρσι στις 8 Οκτωβρίου, με βάση τις τιμές που έχει αναρτήσει  στην ιστοσελίδα της η Γενική Γραμματεία Εμπορίου, τα διυλιστήρια πουλούσαν  προς 650 ευρώ το χιλιόλιτρο το πετρέλαιο  θέρμανσης, χωρίς ΦΠΑ. Ο ΦΠΑ ήταν 19%, άρα το κόστος αγοράς ήταν στα 773 ευρώ.
 
Φέτος στις 8 Οκτωβρίου, με βάση στοιχεία από την ίδια πηγή, τα διυλιστήρια προ ΦΠΑ πούλησαν στα 887 ευρώ το χιλιόλιτρο. Ο ΦΠΑ είναι 23%, άρα το κόστος ανεβαίνει στα 1091 ευρώ.
Η διαφορά των δύο  τιμών είναι 41% και σίγουρα “τσούζει” τους καταναλωτές, αφού οι διεθνείς τιμές, βάσει των οποίων βγαίνουν οι διυλιστηριακές (Plats) έχουν αυξηθεί σημαντικά.
Και ο ίδιος ο  κ. Μακρυβέλιος δήλωσε χτες ότι από τα 52 λεπτά το λίτρο που βγήκε πέρσι τέτοια εποχή το καύσιμο στην αγορά, φέτος θα πρέπει να αναμένεται κοντά στα 75 λεπτά.
 
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου