ΕΛΛΑΔΑ

Έρχονται βροχές και καταιγίδες το Σάββατο

έρχονται-βροχές-και-καταιγίδες-το-σάβ-251422

Μετά τον Σάκη Αρναούτογλου, άλλος ένας γνωστός μετεωρολόγος, ο Γιάννης Καλλιάνος προειδοποιεί για απότομη αλλαγή του καιρού, η οποία θα συνοδευτεί από έντονες βροχοπτώσεις, καταιγίδες και τοπικά χιόνια σε ορεινές περιοχές.

Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Καλλιάνος έκανε την παρακάτω πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες στον προσωπική του σελίδα στο Facebook.

Ειδικότερα αναφέρει:

«ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ

Μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός από πολύ νωρίς το Σάββατο, καθώς ένα βαρομετρικό χαμηλό θα περάσει πάνω από τη χώρα μας και θα κινηθεί γρήγορα προς τα ανατολικά και τις περιοχές της Τουρκίας. Κατά τη διάρκεια της κίνησης του χαμηλού πάνω από την Ελλάδα, θα εκδηλωθούν βροχές (από εξασθενημένες έως και ισχυρές) στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

ΓΡΗΓΟΡΟ ΤΟ “ΠΕΡΑΣΜΑ” ΤΟΥ ΧΑΜΗΛΟΥ

Καθώς θα κινηθεί πολύ γρήγορα το συγκεκριμένο βαρομετρικό χαμηλό, ενώ από νωρίς θα εκδηλώνονται τοπικές βροχές στη δυτική και τη βόρεια Ελλάδα, σχετικά γρήγορα εκεί (μετά το μεσημέρι) ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση και οι όποιες βροχές θα απασχολούν τμήματα της υπόλοιπης ανατολικής και νότιας χώρας (βλ. χάρτη 1)

ΘΑ ΕΚΔΗΛΩΘΟΥΝ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ

Οι περιοχές που θέτουν σοβαρή υποψηφιότητα για να δεχτούν τα πιο ισχυρά φαινόμενα κατά τη διάρκεια του Σαββάτου (μιας και σας προανέφερα πως θα βρέξει σχεδόν σε όλη τη χώρα), θα είναι κυρίως τα τμήματα :
– της ανατολικής Θεσσαλίας
– των Σποράδων
– της ανατολικής Στερεάς (πιθανότατα και της Αττικής)
– της Εύβοιας
– των Κυκλάδων
– της Κρήτης
– των Δωδεκανήσων
Οι θερμοκρασίες ωστόσο δεν θα παρουσιάσουν αξιόλογη μεταβολή και έτσι θα παραμείνουν σχεδόν στα επίπεδα των τελευταίων ημερών.

ΘΑ ΧΙΟΝΙΣΕΙ ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, θα εκδηλωθούν νωρίς το πρωί του Σαββάτου τοπικές χιονοπτώσεις σε περιοχές της Ηπείρου (πάνω από τα 1400 μέτρα), στην Κεντρική Μακεδονία (πάνω από τα 1500 μέτρα) αλλά και στη Δυτική Μακεδονία (πάνω από τα 1300-1350 μέτρα). Επίσης κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα χιονίσει τοπικά και σε ορεινές περιοχές της κεντρικής Ελλάδας (πάνω από τα 1600-1650 μέτρα) και της Πελοποννήσου (πάνω από τα 1800-1850 μέτρα).
Οι άνεμοι δεν θα προκαλέσουν προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες.

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΓΙΑ ΑΡΚΕΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ – ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΠΟΛΥ ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΠΟΙΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ

Την Κυριακή ο καιρός θα βελτιωθεί αισθητά και τα διαστήματα με ανοίγματα στον ουρανό θα είναι μεγαλύτερα. Ωστόσο, θα επιμείνουν λίγες τοπικές βροχές σε τμήματα :
– της κεντρικής Μακεδονίας
– της ανατολικής Θεσσαλίας
– της ανατολικής Στερεάς (συμπεριλαμβάνεται κυρίως και η ανατολική και βόρεια Αττική)
– της Εύβοιας
– των Σποράδων
– της ανατολικής παράκτιας Πελοποννήσου (μικρή η πιθανότητα εκεί)
– των δυτικών Κυκλάδων
– της κεντροβόρειας Κρήτης
Τοπικές χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται κατά διαστήματα στα ορεινά των περιοχών που σας προανέφερα, περίπου από το ύψος των 1650-1700 μέτρων και υψηλότερα. Ακόμα και στα ορεινά της κεντροδυτικής Κρήτης θα εκδηλωθούν τοπικές χιονοπτώσεις πάνω από τα 1650 μέτρα. Επίσης οι άνεμοι δεν θα προβληματίσουν».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου