ΕΛΛΑΔΑ

“Σφυροκόπημα” στην παιδική πορνογραφία

σφυροκόπημα-στην-παιδική-πορνογρα-494478

Μετά από 4 μήνες έρευνες σε όλη την Ελλάδα ολοκληρώθηκε από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Αθήνας και Θεσσαλονίκης, μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις για την πάταξη πορνογραφίας ανηλίκων μέσω διαδικτύου, που έφερε την κωδική ονομασία "Σφυροκόπημα" και αποκάλυψε εντυπωσιακές λεπτομέρειες για τη δράση εκατοντάδων παιδόφιλων.

Οι αστυνομικοί σχημάτισαν δικογραφίες 177 ατόμων. Εντός των ορίων του αυτοφώρου συνελήφθησαν 18, από τους οποίους 16 ‘Ελληνες και δύο αλλοδαποί. Αναζητούνται άλλοι δύο Ελληνες για να συλληφθούν στο πλαίσιο του αυτοφώρου.

Όπως ανακοινώθηκε από τον προϊστάμενο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Αττικής Μανώλη Σφακιανάκη, η επιχείρηση ξεκίνησε μετά από στοιχεία που προέκυψαν κατά τη διάρκεια παγκόσμιας ψηφιακής έρευνας στο διαδίκτυο, από την οποία διαπιστώθηκε η εμπλοκή χρηστών του Ιντερνέτ από 170 χώρες σε 144.285 ηλεκτρονικό ίχνη. Για τη χώρα μας διαπιστώθηκε η εμπλοκή, δηλαδή προμήθεια υλικού παιδικής πορνογραφίας 361 διαφορετικών ηλεκτρονικών ιχνών.

Από την ψηφιακή ανάλυση προέκυψε ότι τα ίχνη αυτά αντιστοιχούσαν στους 177 χρήστες του Ίντερνετ, οι οποίοι διακινούσαν στο διαδίκτυο πολύ σκληρό υλικό παιδικής πορνογραφίας, στο οποίο απεικονίζονταν νήπια και παιδιά από 8 μηνών έως 9 ετών σε σεξουαλική δραστηριότητα με ενηλίκους, ενώ περιλαμβάνονταν ακόμα και σεξουαλικοί βασανισμοί νηπίων.

Ανάμεσα σε αυτούς που κατηγορούνται για διακίνηση και κατοχή τέτοιου υλικού, είναι ένας ταξίαρχος απόστρατος από την Πελοπόννησο, ένας εκπαιδευτικός, επιχειρηματίες, ένας σκηνοθέτης, ένας σκιτσογράφος και πολλά πρόσωπα της "διπλανής πόρτας", υπεράνω υποψίας.

Διαπιστώθηκε επίσης, κατά τη διάρκεια των ερευνών, ότι ορισμένοι από τους χρήστες, ενώ απουσίαζαν από τα σπίτια τους, είχαν ενεργοποιήσει ειδικό πρόγραμμα ανταλλαγής αρχείων (Peer to Peer (P2P) File Sharing Programs) και κατέβαζαν υλικό παιδικής πορνογραφίας από άλλους παιδόφιλους που βρίσκονταν σε διάφορα μέρη του πλανήτη.

Με την εποπτεία της προϊσταμένης της Εισαγγελίας κ. Ελένης Ράικου, μόνο στην Αττική έγιναν συνολικά 72 κατ’ οίκον έρευνες, σχεδόν ταυτόχρονα την ίδια μέρα. Συνολικά κατασχέθηκαν σε όλη την Ελλάδα 308 σκληροί δίσκοι ηλεκτρονικών υπολογιστών, 39 φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τεράστιος αριθμός ψηφιακών δίσκων, CD, DVD, συνολικής χωρητικότητας 211 χιλιάδων GP, τα οποία βρίσκονται στην διεύθυνση εγκληματολογικών ερευνών, όπου και εξετάζονται, για να διαπιστωθεί εάν οι εμπλεκόμενοι συνεργάζονταν μεταξύ τους ή με άλλους χρήστες του Ίντερνετ, με σκοπό την ανταλλαγή και διακίνηση αρχείων παιδικής πορνογραφίας.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου