ΕΛΛΑΔΑ

Τι «δείχνουν» DNA και αποτυπώματα στα τρομοπακέτα

τι-δείχνουν-dna-και-αποτυπώματα-στα-τρ-255652

Εργαστηριακές εκθέσεις ταυτοποίησης DNA και αποτυπωμάτων, του 29χρονου Κωνσταντίνου Γιαγτζόγλου, πάνω στους τρομοφακέλους που στάλθηκαν μαζικά τον Μάρτιο του 2017 σε ευρωπαίους αξιωματούχους και σε αυτόν που εξερράγη στα χέρια του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, θα συμπεριληφθούν τις επόμενες ημέρες στην δικογραφία που έχει σχηματισθεί σε βάρος του. Ήδη εντάχθηκαν σε αυτή οι γραφολογικές ταυτοποιήσεις που αναδεικνύουν πως οι διευθύνσεις των 8 τρομοφακέλων που είχαν εντοπιστεί στο κέντρο διαλογής των ΕΛ.ΤΑ, στο Κρυονέρι και σε αυτόν του Λουκά Παπαδήμου έχουν τυπωθεί από τον ίδιο εκτυπωτή, ενδεχομένως από αυτόν που βρέθηκε στην γκαρσονιέρα-«γιάφκα» της οδού Αλκαμένους. Ήδη, σύμφωνα με αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας έχει προκύψει ταυτοποίηση μίγματος γενετικού υλικού του 29χρονου, από δείγματα που είχαν ληφθεί από υλικά που είχε μέσα σε ευρήματα μέσα σε σακίδιο πλάτης κατά τη σύλληψη του το 2011 για επεισόδια στο Πολυτεχνείο, με αντίστοιχα που εντοπίστηκαν πάνω στον φάκελο που ανεφλέγη στα χέρια του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.

Στα εγκληματολογικά εργαστήρια είχαν προκύψει τα στοιχεία που έδειχναν πως ο κατασκευαστής των τρομοφακέλων ήταν «ίδιος» σε όλους, ενώ είχε χρησιμοποιήσει τα ίδια υλικά κατασκευής με την ίδια συνδεσμολογία. Μετά την σύλληψη του 29χρονου και τον εντοπισμό των ευρημάτων, τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., διαπίστωσαν ότι ανάμεσά τους ήταν τα ίδια υλικά κατασκευής των προηγούμενων τρομοφακέλων και παρόμοια συνδεσμολογία κάτι που αναμένεται να επιβεβαιωθεί εργαστηριακά.

Την ίδια ώρα, η Ελληνική Αστυνομία, έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία ταυτότητας του 29χρονου, όπως και αυτά των 8 ταυτοτήτων που φέρεται να χρησιμοποιούσε, αναζητώντας νέες γιάφκες, γκαράζ ή αποθήκες που ενδεχομένως έχει νοικιάσει με αυτά τα στοιχεία. Το σπίτι της οδού Αλκαμένους το είχε νοικιάσει με τα στοιχεία «Δημήτρης Παναγούλιας», τα οποία είχαν εντοπιστεί σε ψηφιακή μορφή στο στρατηγείο της Πόλας Ρούπα στην Ηλιούπολη. Πρόκειται για μάρτυρα στην βομβιστική επίθεση του Επαναστατικού Αγώνα με παγιδευμένο με εκρηκτικά όχημα στην Τράπεζα της Ελλάδος τον Απρίλιο του 2014.

Η αναζήτηση νέων οικημάτων έχει ξεκινήσει για τους αστυνομικούς από την εκτίμηση ότι ο 29χρονος βρισκόταν σε διαδικασία «μετακόμισης» προς άλλο χώρο, όταν συνελήφθη, όπως και κάποια κλειδιά που είχε στην κατοχή, τα οποία ίσως ανοίγουν γκαράζ, αποθήκη ή άλλο διαμέρισμα.

Οι αξιωματικοί που ασχολούνται με την σοβαρή υπόθεση, επισημαίνουν πως ο 29χρονος είχε «έτοιμους» τέσσερις φακέλους με την συνδεσμολογία πυροδότησης και απέμενε η τοποθέτηση της πυρίτιδας προκειμένου να αποσταλούν. Εξωτερικά έφεραν μέρος διευθύνσεων, δύο από τις οποίες φαίνεται να συνδέονταν με στόχους αμερικανικού ενδιαφέροντος.

Στο μεταξύ εντοπίστηκαν σημειώσεις και ετικέτες διευθύνσεων από τους παραλήπτες της μαζικής αποστολής του περασμένου Μαρτίου. Οι αστυνομικοί εντόπισαν αυτούσιες τις διευθύνσεις που ήταν επικολλημένες στους εκρηκτικούς φακέλους, και αφορούσαν πέρα από τον πρώην γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφανγκ Σόιμπλε, τον οίκο αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch στην Ιταλία, τις αταστάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη, του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του διευθύνοντος συμβούλου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, των γραφείων του ΔΝΤ στο Παρίσι και του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας υποστηρίζουν πως ο 29χρονος ήταν ο «μοναδικός παίκτης» στην εγχώρια τρομοκρατία την τελευταία διετία.

«Εμείς τον είχαμε ύποπτο για την αποστολή τρομοφακέλων και όταν μπήκαμε στην Αλκαμένους βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τύπους εκρηκτικών υλών και συνδεσμολογίες, που παραπέμπουν σε βομβιστικές επιθέσεις, ίσως άλλων τρομοκρατικών επωνυμιών» δηλώνει υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ..

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν πως πλέον αναζητούνται στοιχεία που θα μπορούσαν να συνδέσουν τον 29χρονο με τις βομβιστικές επιθέσεις στην Εισαγγελέα Γεωργία Τσατάνη στις 13 Οκτωβρίου 2016, την οποία ανέλαβε η Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, και τρεις ακόμη, στα γραφεία του ΣΕΒ (24/11/2015), στην τράπεζα Eurobank στην οδό Σανταρόζα, τις οποίες ανέλαβε η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών και την απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στο υπουργείο Εργασίας στις 12 Δεκεμβρίου 2016. Μεγάλη σημασία δίνουν οι αστυνομικοί στην ανάσυρση κρυπτογραφημένων δεδομένων από τον φορητό υπολογιστή του 29χρονου, με στόχο την ανάδειξη στοιχείων που τον εμπλέκουν σε άλλες τρομοκρατικές ενέργειες. Όπως για παράδειγμα προκηρύξεις ανάληψης ευθύνης τρομοκρατικών ενεργειών ή σχέδια νέων βομβιστικών ή άλλων επιθέσεων.

Οι αστυνομικοί θεωρούν πως ο 29χρονος πέρα από κατασκευαστής βομβών, ήταν και στρατολογητής μελών της νέας γενιάς τρομοκρατών εξαιτίας της λειψανδρίας των τελευταίων χρόνων, γι αυτό το λόγο εξερευνούν λεπτομερώς τη γιάφκα της οδού Αλκαμένους ψάχνοντας στοιχεία που θα αναδείξουν άλλους συνεργούς. Τα στελέχη του αντιτρομοκρατικού επιτελείου κάνουν λόγο για τουλάχιστον δύο ακόμη άτομα (ένας άνδρας και μία γυναίκα), που φαίνεται να είχαν περιφερειακό ρόλο και τον είχαν συνδράμει σε κάποιες δραστηριότητές τους, και δεν αποκλείεται να συλληφθούν το επόμενο χρονικό διάστημα.

Από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα τα πραγματικά στοιχεία ταυτότητας του 29χρονου, όπως και αυτά των πλαστών ταυτοτήτων σε μια προσπάθεια αναζήτησης πληροφοριών για νέες γιάφκες που μπορεί να είχε νοικιάσει με τα συγκεκριμένα στοιχεία.

Μετά από εισαγγελική διάταξη δημοσιοποιήθηκε πως πρόκειται για τον ΓΙΑΓΤΖΟΓΛΟΥ Κωνσταντίνο του Αναστασίου και της Βάιας, που γεννήθηκε την 19-08-1988 στο Μαρούσι Αττικής.

Δημοσιοποιήθηκαν επίσης οι φωτογραφίες και τα στοιχεία οκτώ καταφανώς πλαστών δελτίων Αστυνομικής Ταυτότητας, που βρέθηκαν στην κατοχή του και συγκεκριμένα:

Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας με αριθμό «ΑΙ-530083», με ημερομηνία έκδοσης «07/04/2010» και στοιχεία κατόχου «ΓΙΑΝΝΑΡΕΑΣ ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ – ΧΡΗΣΤΟΣ», όνομα πατρός «ΜΑΤΘΑΙΟΣ», όνομα μητρός «ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ», ημερομηνία γέννησης 17/03/1987, τόπο γέννησης «ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΛΕΣΒΟΥ» και εκδούσα αρχή «Τ.Α. ΝΕΑΣ ΕΡΥΘΡΑΙΑΣ»,

Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας με αριθμό «ΑΙ-215438», με ημερομηνία έκδοσης «20/06/2011» και στοιχεία κατόχου «ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ», όνομα πατρός «ΝΙΚΟΛΑΟΣ», όνομα μητρός «ΜΑΡΙΑ», ημερομηνία γέννησης 18/02/1990, τόπο γέννησης «ΑΜΑΡΟΥΣΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ» και εκδούσα αρχή «Τ.Α. ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ»,

Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας με αριθμό «ΑΙ-365724», με ημερομηνία έκδοσης «18/12/2010» και στοιχεία κατόχου «ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ», όνομα πατρός «ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ», όνομα μητρός «ΣΟΦΙΑ», ημερομηνία γέννησης 20/08/1990, τόπο γέννησης «ΜΑΡΟΥΣΙ ΑΤΤΙΚΗΣ» και εκδούσα αρχή «Τ.Α. ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ»,

Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας με αριθμό «ΑΙ-365724», με ημερομηνία έκδοσης «18/12/2010» και στοιχεία κατόχου «ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ», όνομα πατρός «ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ», όνομα μητρός «ΣΟΦΙΑ», ημερομηνία γέννησης 20/08/1990, τόπο γέννησης «ΜΑΡΟΥΣΙ ΑΤΤΙΚΗΣ» και εκδούσα αρχή «Τ.Α. ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ»,

Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας με αριθμό «ΑΙ-365724», με ημερομηνία έκδοσης «18/12/2010» και στοιχεία κατόχου «ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ», όνομα πατρός «ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ», όνομα μητρός «ΣΟΦΙΑ», ημερομηνία γέννησης 20/08/1990, τόπο γέννησης «ΜΑΡΟΥΣΙ ΑΤΤΙΚΗΣ» και εκδούσα αρχή «Τ.Α. ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ»,

Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας με αριθμό «ΑΙ-215438», με ημερομηνία έκδοσης «20/06/2011» και στοιχεία κατόχου «ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ», όνομα πατρός «ΝΙΚΟΛΑΟΣ», όνομα μητρός «ΜΑΡΙΑ», ημερομηνία γέννησης 18/02/1990, τόπο γέννησης «ΑΜΑΡΟΥΣΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ» και εκδούσα αρχή «Τ.Α. ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ»,

Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας με αριθμό «ΑΕ-103118», με ημερομηνία έκδοσης «26/2/2007» και στοιχεία κατόχου «ΠΑΝΑΓΟΥΛΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ», όνομα πατρός «ΠΕΤΡΟΣ», όνομα μητρός «ΜΑΡΙΑ», ημερομηνία γέννησης 19/11/1991, τόπο γέννησης «ΑΘΗΝΑ ΑΤΤΙΚΗΣ» και εκδούσα αρχή «Τ.Α. ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ» και

Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας με αριθμό «ΑΙ-215438», με ημερομηνία έκδοσης «20/06/2011» και στοιχεία κατόχου «ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ», όνομα πατρός «ΝΙΚΟΛΑΟΣ», όνομα μητρός «ΜΑΡΙΑ», ημερομηνία γέννησης 18/02/1990, τόπο γέννησης «ΑΜΑΡΟΥΣΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ» και εκδούσα αρχή «Τ.Α. ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ».

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου