ΕΛΛΑΔΑ

Χρέος μας προς τον πολίτη η διαφάνεια

χρέος-μας-προς-τον-πολίτη-η-διαφάνεια-495202

«Εκτός του ότι η διαφάνεια αποτελεί χρέος μας προς τον πολίτη, πρέπει να πω ότι αυτό το πρόγραμμα θα χτυπήσει και πρακτικές που έχουμε ζήσει, ενώ αν είχε εφαρμοστεί νωρίτερα, πολλά από τα γνωστά σκάνδαλα θα είχαν σταματήσει τουλάχιστον νωρίτερα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη διάρκεια επίσκεψής του στο Εθνικό Τυπογραφείο, όπου μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση ενημερώθηκε για το πρόγραμμα «Διαύγεια».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι μέσω του προγράμματος θα αναδειχθούν και οι αδυναμίες της Δημόσιας Διοίκησης, οι οποίες δεν οφείλονται κατ’ ανάγκη στη διαφθορά, αλλά ενδεχομένως στην κακή οργανωτική δομή, την πολυνομία και την επικάλυψη νόμων.

Τέλος, τονίζοντας ότι το πρόγραμμα αυτό θα αποτελέσει και εργαλείο ανάπτυξης, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ο πήχης στην κυβέρνηση θα μπει ψηλά, ώστε να εντοπιστεί ποια προβλήματα της Δημόσιας Διοίκησης μπορούν να λυθούν εύκολα, σε ποια απαιτούνται τομές, ώστε τελικά η Δημόσια Διοίκηση να γίνει απλή και λειτουργική για τον κάθε πολίτη, αλλά και για τους επενδυτές, Έλληνες και ξένους.

Ο κ. Παπανδρέου στάθηκε ιδιαίτερα στην αναπτυξιακή διάσταση της «Διαύγειας», αναφέροντας πως αρκετοί επενδυτές τού έχουν εκφράσει τους δισταγμούς τους για επενδύσεις στην Ελλάδα, λόγω αδιαφάνειας και πολυνομίας και εξαιτίας του δαιδαλώδους διοικητικού μηχανισμού.

«Είμαστε εδώ για να σπάσουμε κατεστημένες αντιλήψεις, νοοτροπίες και πρακτικές» είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας πως ενδεχομένως αρχικά να ασκηθεί κάποια πίεση στο δημόσιο υπάλληλο, όμως θα αναγνωριστεί, μέσω του προγράμματος και αυτού το έργο.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι μακροπρόθεσμος στόχος είναι η μετάβαση στην πλήρη ψηφιακή εποχή, έτσι ώστε να μην χρειάζεται χαρτί.

Από την πλευρά του, ο κ. Ραγκούσης ανέφερε ότι το πρόγραμμα είναι συνδεδεμένο με την απόφαση της κυβέρνησης να μην μπορεί να υλοποιηθεί καμία διοικητική πράξη αν δεν αναρτηθεί στο Διαδίκτυο.

Στη συνέχεια έγινε επίδειξη του προγράμματος στον πρωθυπουργό, από μέλος της ομάδας εφαρμογής του προγράμματος, όπου και αναφέρθηκε ότι αυτή τη στιγμή με το πρόγραμμα είναι συνδεδεμένοι 29 φορείς, ενώ η εφαρμογή της αναζήτησης αποφάσεων αποτελεί τον πυλώνα του συστήματος.

Τα δημόσια έγγραφα θα συνοδεύονται υποχρεωτικά από τον Αριθμό Διαδικτυακής Ανάρτησης, χωρίς τον οποίο δεν θα μπορούν να εκτελεστούν πράξεις της Διοίκησης.

Στη διάρκεια της επίδειξης, εμφανίστηκε μια απόφαση της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με τον υπουργό Εσωτερικών να λέει: «Δεν ξέρω αν ήταν τυχαίο το ότι "πέσαμε" πάνω σε απόφαση της συγκεκριμένης περιφέρειας, όμως συνειρμικά μου ήλθε στο μυαλό το "Βατοπέδιο", καθώς από την συγκεκριμένη περιφέρεια ξεκίνησαν διάφορες πράξεις για την υπόθεση αυτή».

Σημειώνεται ότι στον ιστότοπο του Εθνικού Τυπογραφείου et.diavgeia.gov.gr. από 1/11/2010 θα αναρτώνται και οι αποφάσεις των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ.

«Εξομολόγηση» για τον Γ. Παπανδρέου

Σε ένα διάλογο που είχε με τον Γ. Παπανδρέου, τον Ιανουάριο του 2009, στο Βερολίνο, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Πέερ Στάινμπρουκ, στο βιβλίο του που μόλις κυκλοφόρησε με τίτλο «Σε ισορροπία».

Ο σοσιαλδημοκράτης κ. Στάινμπρουκ ήταν το «δεξί χέρι» της Γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελας Μέρκελ στην κυβέρνηση του «Μεγάλου Συνασπισμού» Χριστιανοδημοκρατών – Σοσιαλδημοκρατών, την περίοδο 2005-2009.

Σχετικά με τη συνάντηση, λοιπόν, που είχε με τον κ. Παπανδρέου, ο οποίος ήταν τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφέρει τα εξής:

«Αφού ζήτησε τη συμβουλή μου για τους τρόπους μείωσης των ελλειμμάτων, ο Παπανδρέου είπε ότι "δεν ήταν πλέον βέβαιος αν πράγματι επιθυμούσε να κερδίσει τις εκλογές"».

Η δήλωση αυτή, που αποκάλυψε ο Γερμανός πρώην υπουργός Οικονομικών, ερμηνεύεται από κύκλους της αντιπολίτευσης και ως επιβεβαίωση της θέσης τους ότι ο σημερινός πρωθυπουργός γνώριζε αρκετά πριν από τις εκλογές του Οκτωβρίου 2009 την πραγματική κατάσταση της οικονομίας, αλλά ωστόσο έλεγε προεκλογικά ότι «λεφτά υπάρχουν».

Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι στο βιβλίο του ο κ. Στάινμπρουκ καταλογίζει ευθύνες στην Άνγκελα Μέρκελ, επειδή δεν στήριξε έγκαιρα την Ελλάδα, όταν στα τέλη του 2009 η χώρα βρέθηκε στο στόχαστρο της διεθνούς κερδοσκοπίας και οδηγήθηκε τελικά στην «αγκαλιά» της τρόικας.

Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ

Οι βουλευτές Β’ Αθηνών, Πέτρος Ευθυμίου και Χρήστος Πρωτόπαπας και ο βουλευτής Α’ Πειραιώς Μανώλης Μπεντενιώτης ορίζονται κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ για τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο.

Ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, έστειλε σχετική επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, Φ. Πετσάλνικο.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου