ΕΛΛΑΔΑ

Διαπραγμάτευση: Τι αλλάζει στις απεργίες. Στο τραπέζι το μαχαίρι στα επιδόματα

διαπραγμάτευση-τι-αλλάζει-στις-απεργ-260662

Συνεχίζονται και σήμερα οι διαπραγματεύσεις στο Χίλτον, ενώ το Euro Working Group ετοιμάζεται να ανάψει πράσινο φως για την έγκριση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για πολλά θέματα ανάμεσα στα οποία και η τρύπα των 800 εκατ. ευρώ ως τώρα στην είσπραξη των άμεσων φόρων του 2017.

Οι συζητήσεις έως τώρα

Απεργίες με… 50%

Οπως όλα δείχνουν κλείδωσε η αλλαγή στον τρόπο λήψης αποφάσεων για την προκήρυξη απεργίας. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, για την απαρτία στις συνελεύσεις των πρωτοβάθμιων επιχειρησιακών σωματείων, συμφωνήθηκε ότι θα απαιτείται η συμμετοχή του 50% (από το 1/3 που ισχύει) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών για τη λήψη απόφασης απεργίας.

Καμία αλλαγή, σύμφωνα με την κυβέρνηση, δεν επέρχεται στις δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες οργανώσεις.

Δεν αλλάζει, επίσης, ούτε ο χρόνος προειδοποίησης για κήρυξη απεργίας ούτε και οι λόγοι απόλυσης συνδικαλιστικών στελεχών.

Αγκάθι τα προνοιακά επιδόματα

Η ανακατανομή των οικογενειακών παροχών, ωστόσο, φαίνεται ως ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια. Σήμερα το επίδομα για κάθε παιδί ανέρχεται σε 40 ευρώ μηνιαίως. Ένα από τα σενάρια που προτείνει η Παγκόσμια Τράπεζα είναι το επίδομα για το πρώτο και δεύτερο παιδί να είναι 60 ευρώ για τρία και περισσότερα 90 ευρώ. Δηλαδή μια οικογένεια με τέσσερα παιδιά θα λαμβάνει 90 αντί 160 ευρώ (40Χ4) μηνιαίως.

Κύκλοι του υπουργείου εργασίας τονίζουν ότι στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η ενίσχυση του 1ου και 2ου παιδιού με ταυτόχρονη στήριξη των πολύτεκνων.

Υποσχέσεις για τα χρέη

Πρόοδος σημειώθηκε και στο ζήτημα ενιαιοποίησης της είσπραξης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών με τη συνεργασία ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις για τις εισφορές στον ΕΔΟΕΑΠ.

Κλείδωσαν οι 120 δόσεις

Χθες, φαίνεται να κλείδωσε και η ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε 120 δόσεις που θα δώσει ανάσα σε περίπου 100.000 οφειλέτες.

Ξεμπλοκάρισμα συντάξεων

Θεσμοί και κυβέρνηση φαίνεται ότι συζήτησαν ακόμη την ασφαλιστική μεταρρύθμιση για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων αλλά και τον επανυπολογισμό των συντάξεων. Χάρη στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων, εξασφαλίστηκε η καταβολή της υποδόσης των 800 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το πρόγραμμα της ταχύρρυθμης έκδοσης συντάξεων φαίνεται ότι αποδίδει και μέσω αυτού θα ξεπαγώσουν και οι συντάξεις χηρείας. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου εργασίας οι δανειστές αποδέχτηκαν την πρόταση της ελληνικής πλευράς να θεσπιστεί κατώτατο πλαφόν στις συντάξεις χηρείας της τάξης των 384 ευρώ.

Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, οι επικεφαλής των κλιμακίων αναμένεται να αναχωρήσουν από την Αθήνα αύριο Παρασκευή ή μεθαύριο Σάββατο.

Το σημερινό πρόγραμμα

Στις συζητήσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές αναμένεται από σήμερα πλέον να κυριαρχήσει η συζήτηση για τα δημοσιονομικά, την «τρύπα» στις εισπράξεις φόρων και τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα του 2018. Θα επεκταθούν επίσης και στις θεσμικές αλλαγές στο δημόσιο, καθώς και στην πορεία των αποκρατικοποιήσεων ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων θα τεθούν επίσης οι πλειστηριασμοί, στα κόκκινα δάνεια, ο εξωδικαστικός, οι ρυθμίσεις χρεών σε εφορίες, αλλά και οι παροχές Πρόνοιας και οι περικοπές που έχει προτείνει η Παγκόσμια Τράπεζα.Σήμερα (26.102.2017) οι συναντήσεις θα αρχίσουν στις 12.00 με αντικείμενο τη δημόσια διοίκηση και την αρμόδια υπουργό Όλγα Γεροβασίλη.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα:

– 13.30 (Κοινωνική Πρόνοια): υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου και υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος

– 15.00 (Χρηματοπιστωτικά- follow up): υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Έφη Αχτσιόγλου, υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.

– 18.00 (Δημοσιονομικά- follow up): Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, Έφη Αχτσιόγλου.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου