ΕΛΛΑΔΑ

Φουντώνει η διαμάχη κυβέρνησης – Ν.Δ.

φουντώνει-η-διαμάχη-κυβέρνησης-ν-δ-495445

Βίντεο και δηλώσεις από το 2009 επιστράτευσαν χθες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, οξύνοντας τη διαμάχη τους για το ύψος του ελλείμματος ενώ αφορμή για νέο γύρο αντιπαράθεσης έδωσε το βιβλίο του πρώην υπουργού Οικονομίας της Γερμανίας Πέερ Στάινμπρουκ, στο οποίο αναφέρει ότι ο Γ. Παπανδρέου τού είχε πει στις αρχές του 2009 πως «δεν ήταν βέβαιος εάν πράγματι ήθελε να κερδίσει τις εκλογές».

Οι δηλώσεις, ανέφερε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Π. Παναγιωτόπουλος, «αποδεικνύουν ότι ο Γ. Παπανδρέου ήξερε την κατάσταση της οικονομίας και συνειδητά επέλεξε να παραπλανήσει και να εξαπατήσει πολιτικά τον ελληνικό λαό».

«Ήταν συνειδητή επιλογή του να πει ψέματα» συνέχισε ο Π. Παναγιωτόπουλος, και ακολούθως έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου όταν ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την επένδυση της Cosco αντιπαραθέτοντάς τις με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού το σαββατοκύριακο.

Επίσης, πρόβαλε βίντεο με αρνητική αναφορά του Γ. Παπανδρέου απέναντι στο ενδεχόμενο προσφυγής της χώρας στο ΔΝΤ αλλά και δηλώσεις σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις του Φ. Σαχινίδη και του Γ. Παπακωνσταντίνου μετεκλογικά για το ΔΝΤ και το μηχανισμό στήριξης.

Με αφορμή την αναφορά του Γερμανού πρώην υπουργού, ο κ. Πεταλωτής από την πλευρά του τόνισε ότι λεφτά υπήρχαν και υπάρχουν στο ελληνικό κράτος και πως ο κ. Παπανδρέου έθετε το ερώτημα – που πρέπει να απαντήσει η ΝΔ- για το «πού πήγαν αυτά». Σημείωσε δε ότι το γεγονός πως οι δαπάνες του δημοσίου που επιβάρυναν τον πολίτη και δεν ήταν αναγκαίες, περιορίστηκαν κατά 50%, αποδεικνύει ότι υπήρχαν και υπάρχουν λεφτά.

Επιπλέον, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι από το Φεβρουάριο του 2009, ο κ. Παπανδρέου ζητούσε εκλογές για να σταματήσει ο κατήφορος της χώρας και επισήμανε ότι «κανείς δεν μπορούσε να αντιληφθεί το μέγεθος της εξαπάτησης».

«Πόλεμος» για το έλλειμμα

Σε ό,τι αφορά το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το ΠΑΣΟΚ με δήλωση του κ. Σαμαρά το Μάιο του 2009, με εκτίμηση για το έλλειμμα στο 4,4%, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε πως ο πρόεδρος της ΝΔ τότε ως υπουργός Πολιτισμού δεν συμμετείχε στην κυβερνητική επιτροπή και ούτε είχε πρόσβαση στους οικονομικούς στόχους. Μετέφερε, όπως είπε, τις προβλέψεις για τις οποίες είχε ενημερωθεί από τους αρμόδιους υπουργούς.

Σε ερώτηση εάν συνεπώς ο τότε υπουργός Ι. Παπαθανασίου είχε πει ψέματα για το έλλειμμα, απάντησε ότι δεν κατηγορεί κανέναν ότι είπε ψέματα και ότι η ενημέρωση που υπήρχε τότε στην κυβέρνηση ήταν αυτή και μετά μεσολάβησε η έκρηξη της διεθνούς οικονομικής κρίσης που οδήγησε σε εκτίναξη και άλλα ελλείμματα στην Ευρώπη.

«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ από την αρχή μεθόδευσε την προσφυγή στο ΔΝΤ και την τριμερή επιτήρηση. Γι’ αυτό δεν πήρε εγκαίρως τα μέτρα που είχε προτείνει ο Αντώνης Σαμαράς» είπε ο εκπρόσωπος της ΝΔ και κατηγόρησε τον Γ. Παπακωνσταντίνου ότι «κάτω από το άγχος της εσωκομματικής του μοναξιάς παρεκτρέπεται σε επιθέσεις εναντίον της ΝΔ και του αρχηγού της, διαστρεβλώνοντας τις οικονομικές προτάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

«Καλούμε τον Γ. Παπακωνσταντίνου να απολογηθεί για το παγκόσμιο βραβείο αναποτελεσματικότητας» πρόσθεσε και απηύθυνε πρόσκληση για δημόσια συζήτηση ενώπιον δημοσιογράφων για το πρόγραμμα της ΝΔ.

Σε ερώτηση αν θεωρεί πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε από την αρχή στόχο την προσφυγή στο ΔΝΤ είπε ότι «δεν κάνουμε θεωρίες συνωμοσίας» και ότι «κάποιοι είχαν κάνει την επιλογή τους πολύ νωρίτερα».

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας ότι και επί κυβέρνησης ΝΔ ο ίδιος «εξαπατούσε», όταν έλεγε ότι το έλλειμμα βρισκόταν λίγο πάνω από το 4% και πρόσθεσε ότι η Eurostat απαντά με τον καλύτερο τρόπο στην κατηγορία της ΝΔ ότι η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ «φούσκωσε» το έλλειμμα. Για το εάν η κυβέρνηση θα δώσει τα σχετικά στοιχεία, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι υπέρ της διαφάνειας και ότι δεν κυβερνά με την «κουτοπονηριά» της ΝΔ, η οποία «ανήκει στο παρελθόν».

Τελός, ο κ. Πεταλωτής κατηγόρησε τη ΝΔ ότι ενώ μιλάει για μηδενισμό του ελλείμματος, εκείνη κατάφερε να το εκτινάξει και το έκρυβε και παράλληλα σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν επιδιώκει την πόλωση και μια στείρα αντιπαράθεση, αλλά οφείλει να υπερασπιστεί την αλήθεια.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου