ΕΛΛΑΔΑ

Ψήφος εμπιστοσύνης από την Κίνα

ψήφος-εμπιστοσύνης-από-την-κίνα-496302

Ναυτιλία, τηλεπικοινωνίες, μεταφορές, εμπόριο, πολιτισμός αλλά και real estate είναι οι τομείς που “περνάνε” στα χέρια των Κινέζων μετά τις συμφωνίες που υπεγράφησαν μέσα στο σαββατοκύριακο.

Υπογράφτηκαν στο πλαίσιο της συνάντησης ανάμεσα στους πρωθυπουργούς Γιώργο Παπανδρέου και Γουέν Τζιαμπάο και αφορούν τους τομείς της ναυτιλίας, των τηλεπικοινωνιών, των μεταφορών, του real estate, του εμπορίου και του πολιτισμού.

Μεταξύ των 11 επιχειρηματικών συμφωνιών ξεχωρίζουν οι χρηματοδοτήσεις ύψους 260 εκατ. δολαρίων από μεγάλη κινεζική τράπεζα προς ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες για την κατασκευή πλοίων, αλλά και η συμφωνία ανάμεσα στον παγκόσμιο κινεζικό κολοσσό της τηλεπικοινωνίας Huawei και τον ΟΤΕ.

Τα δύο διακρατικά μνημόνια συνεργασίας αφορούν τους τομείς των επενδύσεων και του πολιτισμού και υπέγραψαν οι υπουργοί Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος με τους Κινέζους υπουργούς ομολόγους τους.

Με κύριο στόχο τον διπλασιασμό των ελληνικών εξαγωγών προς την Κίνα από τα 4 στα 8 δισ. ευρώ, αλλά και τη διευκόλυνση των επενδύσεων οι δύο αρμόδιοι υπουργοί Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Εμπορίου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Τσεν Ντε Νινγκ υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα των επενδύσεων.

Επίσκεψη στο λιμάνι

Η βούληση της Κίνας να στηρίξει την επένδυση που έχει κάνει η Cosco στο λιμάνι του Πειραιά «σφραγίστηκε» με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο με την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Γουέν Τζιαμπάο, στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ).

Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι ο Πειραιάς μετατρέπεται με την παρουσία της COSCO σε διαμετακομιστικό κόμβο των κινεζικών προϊόντων στην ευρύτερη περιοχή και τόνισε ότι Ελλάδα και Κίνα θα γίνουν πρωτοπόροι στην έρευνα, την τεχνογνωσία και την εκπαίδευση σε παγκόσμιο επίπεδο για τη ναυσιπλοΐα και τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Από την πλευρά του, ο κ. Τζιαμπάο είπε ότι έχει συμφωνηθεί με την Ελλάδα η λειτουργία ερευνητικού κέντρου εξοικονόμησης ενέργειας και μείωσης εκπομπής ρύπων της ναυτιλίας, ενώ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο σταθμός του Πειραιά θα αποτελέσει το διαμάντι της Μεσογείου.

Υποστήριξη της ναυτιλίας

Οι ναυτιλιακές δραστηριότητες, με επίκεντρο τη διεύρυνση των συνεργασιών ανάμεσα στην Κίνα και στους Ελληνες εφοπλιστές, ήταν ένα από τα βασικά σημεία των συζητήσεων στη διάρκεια της παραμονής του Κινέζου πρωθυπουργού Γουέν Τζιαμπάο στη χώρα μας.

Μάλιστα, ως εξαιρετικά σημαντική για τον χώρο της ναυτιλίας κρίνεται η εξαγγελία του κ. Τζιαμπάο για τη δημιουργία ενός Ταμείου Ανάπτυξης, με κεφάλαιο 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για τη χρηματοοικονομική υποστήριξη των Ελλήνων εφοπλιστών, ώστε να αγοράσουν πλοία που κατασκευάζονται στην Κίνα.

Σε αυτό το πλαίσιο υπογράφηκαν κατά την παραμονή της κινεζικής αντιπροσωπείας στη χώρα και τρεις επιχειρηματικές συμφωνίες ανάμεσα σε κινεζικές τράπεζες και ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες, για τη χρηματοδότηση της κατασκευής σε ναυπηγεία της Κίνας συνολικά 6 πλοίων.

Συνεργασία στο Θριάσιο

Η δημιουργία και η διαχείριση του νέου εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο αποτελεί ένα νέο πεδίο ελληνοκινεζικής συνεργασίας στον τομέα των μεταφορών. Ο πρόεδρος της Cosco, κάπτεν Γουέι Τζιαφού, έχει εκφράσει επίσημα το ενδιαφέρον της εταιρείας για τη συμμετοχή της στη συγκεκριμένη επένδυση, αφού άλλωστε η λειτουργία του νέου εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο συνδέεται άμεσα και με την άλλη επένδυσή της, στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων του λιμανιού του Πειραιά.

Πάντως, ο ΟΛΠ έχει ήδη συστήσει θυγατρική εταιρία για να πάρει μέρος μαζί με άλλους εταίρους στον διαγωνισμό για την κατασκευή του εμπορευματικού κέντρου, προϋπολογισμού 150 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα γίνει κέντρο διακίνησης κοντέινερ για όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Επικοινωνίες – Μεταφορές

Στην υπογραφή δύο βασικών επιχειρηματικών συμφωνιών προχώρησαν η ελληνική και η κινεζική πλευρά. Συγκεκριμένα υπεγράφη συμφωνία μεταξύ του κινεζικού κολοσσού τηλεπικοινωνιών Huawei και του ΟΤΕ για την παροχή τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού τόσο σε εξωτερικές καμπίνες όσο και σε τερματικά (wi-fi routers).

Παράλληλα η κινεζική Cosco ενισχύει την παρουσία της στην Ελλάδα με τη συμφωνία που υπέγραψε με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών για την αεροπορική διακίνηση εμπορευμάτων.

Ζωηρό ενδιαφέρον και για τον ελληνικό σιδηρόδρομο δείχνει η κινεζική πλευρά, η οποία αναμένει την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον ΟΣΕ εντός του Οκτωβρίου, προκειμένου να χαράξει τη στρατηγική της πορεία στις ελληνικές ράγες χωρίς… παρενέργειες.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου