ΕΛΛΑΔΑ

Σε «ασκήσεις επί χάρτου» τα κόμματα

σε-ασκήσεις-επί-χάρτου-τα-κόμματα-851206

Με τέσσερις περιφέρειες να θεωρούνται «κλειδωμένες» από το ΠΑΣΟΚ και δύο σχεδόν δεδομένες από τη Ν.Δ., καταστρώνουν τα σχέδιά τους τα επιτελεία της Ιπποκράτους και της Ρηγίλλης, αφού από τη στιγμή που τόσο ο Γ. Παπανδρέου όσο και ο Αντ. Σαμαράς χαρακτήρισαν τις αυτοδιοικητικές εκλογές δημοψήφισμα, το μήνυμα αλλά και οι εντυπώσεις θα προκύψουν τόσο από το «χρώμα» του χάρτη, όσο και από το συνολικό ποσοστό των κομμάτων σε περιφερειακό επίπεδο.

Στην Ιπποκράτους στόχος είναι να διασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερο «πράσινο» στον χάρτη των αποτελεσμάτων, καθώς όπως λένε οι εντυπώσεις θα κριθούν από τέσσερις παραμέτρους: Πρώτον, από τον αριθμό των περιφερειών που θα κερδίσει το ΠΑΣΟΚ, δεύτερον, στην περιφέρεια Αττικής, τρίτον, από τα αποτελέσματα στους μεγάλους δήμους και, τέταρτον, από τη συμμετοχή.

Πέρα από τις εντυπώσεις, εκτιμάται ότι επί της ουσίας τυχόν αρνητικό αποτέλεσμα θα δώσει την ευκαιρία στη Ν.Δ. και την υπόλοιπη αντιπολίτευση να αμφισβητήσει τη νομιμοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής, κυρίως στον τομέα της οικονομίας. Επιπλέον, αν οι μεγάλες περιφέρειες περάσουν σε δυνάμεις που αντιτάχθηκαν στον «Καλλικράτη» η κεντρική διοίκηση θα βρεθεί με σημαντικές υπηρεσίες απέναντί της. Οι μέρες που απομένουν είναι κρίσιμες και στην Ιπποκράτους θέλουν να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες, πρώτον για να τον οδηγήσουν στις κάλπες και δεύτερον για να αποσπάσουν και τη θετική τους ψήφο στις μεταρρυθμίσεις.

Υπέρβαση του 33,48%

Στη Ρηγίλλης ο πρώτος ανομολόγητος (για ευνόητους λόγους) στόχος είναι η υπέρβαση έστω και με μία ψήφο του 33,48% των προηγούμενων εθνικών εκλογών, ώστε να θεωρηθούν οι περιφερειακές εκλογές η απαρχή της ανάκαμψης του κόμματος, αν και στελέχη πέριξ του Αντ. Σαμαρά υποστηρίζουν ότι θα είναι ένα καλό αποτέλεσμα «ακόμη και μία μικρή πτώση των ποσοστών της Ν.Δ., αν αυτή συνδυαστεί με μεγάλες απώλειες των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ». Οι ίδιοι πιστεύουν πως αν η Ν.Δ. καταφέρει και κερδίσει συνολικά τέσσερις περιφέρειες «δεν θα έχει χάσει τις εκλογές», ενώ όπως λένε «θα μπορούμε να μιλάμε για νίκη αν οι υποψήφιοί μας επικρατήσουν σε πέντε ή έξι από τις 13 περιφέρειες».

Για την επίτευξη του στόχου των τεσσάρων ή και πλέον περιφερειών στη Ρηγίλλης επενδύουν τα μέγιστα στη συγκρότηση ενός αντι-μνημονιακού μπλοκ τη δεύτερη Κυριακή, κυρίως με δυνάμεις του ΚΚΕ, ενώ εκτιμούν ότι τόσο οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ που θα ψηφίσουν αντιμνημονιακά την πρώτη Κυριακή, όπως και αυτοί του Συνασπισμού στις 14 Νοεμβρίου θα «σπάσουν» στα τρία με το 40% από αυτούς να απέχουν, το 20% να «επαναπατρίζονται» και το υπόλοιπο 40% να ψηφίζει αντιμνημονιακά και να καταλήγει στην κάλπη των υποψηφίων της Ν.Δ.

Οπως προαναφέρθηκε το ΠΑΣΟΚ μπαίνει στην τελική ευθεία των εκλογών θεωρώντας ως περίπου δεδομένες τις περιφέρειες Δυτικής Ελλάδος, Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου, ενώ στη Ρηγίλλης γνωρίζουν ότι με ίδιες δυνάμεις (χωρίς δηλαδή τις προσδοκώμενες αντιμνημονιακές ενισχύσεις του δευτέρου γύρου) μπορούν να κερδίσουν μόνο τις περιφέρειες Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.

Η μητέρα των «μαχών» θα δοθεί φυσικά στην περιφέρεια Αττικής και στην Ιπποκράτους εκτιμούν ότι η επιλογή του Γ. Σγουρού απειλείται από τις υποψηφιότητες του Γ. Δημαρά και του Α. Μητρόπουλου. Τα δύο στελέχη που προέρχονται από τις τάξεις του ΠΑΣΟΚ ενδέχεται να έχουν το πλεονέκτημα – κυρίως ο Γ. Δημαράς- αν καταφέρουν να περάσουν στον δεύτερο γύρο.

Στη Ρηγίλλης από την άλλη πλευρά εκτιμούν ότι ο Β. Κικίλιας θα καταφέρει να περάσει στον δεύτερο και θα θεωρήσουν ως επιτυχία ένα ποσοστό της τάξης του 23%- 24% την πρώτη Κυριακή, ενώ πιστεύουν ότι αν η διαφορά του από τον Γ. Σγουρό είναι μικρότερη του 8%- και ευελπιστώντας σε μια διευρυμένη αντιμνημονιακή συσπείρωση- θα μπορέσει, υπό προϋποθέσεις, να κάνει την ανατροπή και να κερδίσει τη περιφέρεια. Στην περίπτωση βέβαια που κάποιος από τους ΠΑΣΟΚογενείς υποψηφίους περάσει εκείνος στον δεύτερο γύρο θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η υποστήριξή του από τη Ν.Δ.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου