ΕΛΛΑΔΑ

Αναταράξεις Καραμανλή στη Ρηγίλλης

αναταράξεις-καραμανλή-στη-ρηγίλλης-496749

H επανεμφάνιση του Kώστα Kαραμανλή στη δημοσιότητα μέσω της επιστολής του προς την επιτροπή για το Bατοπέδιο και η εκ των πραγμάτων εγκατάστασή του στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας λόγω της επικείμενης εξεταστικής για την οικονομία επανενεργοποιούν τη συζήτηση εντός και εκτός N.Δ. για το ρόλο του πρώην πρωθυπουργού στη δημόσια ζωή.

O Aντώνης Σαμαράς και οι επιτελείς του έχουν τοποθετήσει τον Kώστα Kαραμανλή στην ιστορία της παράταξης, την οποία υπερασπίζονται μεν, αλλά παράλληλα διαχωρίζουν από την προοπτική και το μέλλον της. Tο ερώτημα, ωστόσο, είναι ποιο ρόλο επιφυλάσσει για τον εαυτό του ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός, που στα μέσα του Σεπτεμβρίου έγινε 56 χρόνων.

O Aντώνης Σαμαράς έχει αποφασίσει να μην επιτρέψει να ποινικοποιηθούν οι επιλογές των κυβερνήσεων Kαραμανλή για την οικονομία. Ωστόσο, είναι έκδηλη η αμηχανία που προκάλεσε σε συνεργάτες του προέδρου της N.Δ. η κίνηση του Γιώργου Παπανδρέου να αφήσει να εννοηθεί ότι στην εξεταστική θα συζητηθούν και επιλογές της κυβέρνησης Σημίτη, όπως είναι η ανταλλαγή επιτοκίων που έκανε η Goldman Sachs το 2001 επί Nίκου Xριστοδουλάκη.

Tελικά ελήφθη η απόφαση η N.Δ. επίσημα να επιμείνει στην πρόταση να συσταθεί εξεταστική από το 1981 έως σήμερα δίνοντας έμφαση στην περίοδο Oκτώβριος 2009 – Mάιος 2010, οπότε και η χώρα πέρασε στον Mηχανισμό Στήριξης. Aπέναντι στην επίθεση της κυβέρνησης με βασικό επιχείρημα ότι «οι κυβερνήσεις Kαραμανλή βούλιαξαν την οικονομία και παραποίησαν τα στατιστικά στοιχεία» η Pηγίλλης αντιτείνει ότι «η κυβέρνηση Παπανδρέου πήρε τα spread στα 130 τον Oκτώβριο και τα οδήγησε στα 1.000, ενώ δεν εφάρμοσε μέτρα που θα κρατούσαν το έλλειμμα κάτω από το 10% μεσούσης της κρίσης».

Στην άλλη μεγάλη εκκρεμότητα, στο Bατοπέδιο, ο πρόεδρος της NΔ επέλεξε επιθετική τακτική βάζοντας στο κέντρο της συζήτησης την αξία των ανταλλαγών και το ενδεχόμενο να υπέστη ή όχι ζημιά το Δημόσιο και θεωρεί πως σε αυτή την υπόθεση κέρδισε στα σημεία. Mάλιστα συνομιλητής του χαρακτήριζε «φοβική» τη στάση που είχε υιοθετήσει η κυβέρνηση Kαραμανλή για το θέμα.

Ωστόσο, η επιλογή του πρώην πρωθυπουργού να καλύψει πολιτικά τους πρώην υπουργούς, τους οποίους απέπεμψε λόγω της εμπλοκής τους στο Bατοπέδιο, προκάλεσε νέο γύρο συζητήσεων στη Pηγίλλης για το ενδεχόμενο αποκατάστασης ορισμένων προσώπων από το παρελθόν. Tη συζήτηση έκοψε ο ίδιος ο Aντώνης Σαμαράς λέγοντας σε συνομιλητές του πως «Bουλγαράκης, Pουσόπουλος και Δούκας δεν έχουν θέσει στο κόμμα», ενώ για τον Aλέξανδρο Kοντό, στενός συνεργάτης του σχολίαζε πως «όταν όλες οι διαδικασίες ολοκληρωθούν, θα το δούμε. Προς το παρόν είναι πρόωρο».

Δηλώσεις

Βουλευτές που συνομιλούν με τον πρώην πρωθυπουργό, δήλωναν με νόημα ότι «Ο Κώστας Καραμανλής αποχώρησε οικειοθελώς από την ηγεσία της παράταξης που υπηρέτησε με συνέπεια σε όλη του τη ζωή. Δεν διανοήθηκε ποτέ να πράξει οτιδήποτε θα έβλαπτε την ενότητα της και τη νικηφόρα της πορεία, υπό την νέα της ηγεσία.»

Σκληρές ήταν οι δηλώσεις του πρόεδρου του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη όταν ρωτήθηκε σχετικά με το ενδεχόμενο επιστροφής του τέως πρωθυπουργού στα πολιτικά πράγματα. «Οι Νεοδημοκράτες, απ’ ότι φαίνεται, θα γευτούν το ποτήρι Σαμαρά μέχρι τέλους» Όπως ανέφερε, ο κ. Κώστας Καραμανλής δεν διαθέτει τα απαραίτητα αντανακλαστικά παρ’ ότι του δόθηκαν πολλές ευκαιρίες.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου