ΕΛΛΑΔΑ

Συμφωνίες συνεργασίας με την Κίνα

συμφωνίες-συνεργασίας-με-την-κίνα-496774

Στην Αθήνα έφτασε λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι του Σαββάτου το αεροσκάφος που μετέφερε τον Κινέζο πρωθυπουργό, Γουέν Τζιαμπάο, και την πολυμελή αντιπροσωπεία της χώρας. Κατά τη διάρκειά της διήμερης επίσκεψής του αναμένεται να υπογραφούν πάνω από 10 διμερείς συμφωνίες για θέματα ναυτιλίας, εμπορίου και τουρισμού. Είναι η πρώτη επίσκεψη Κινέζου πρωθυπουργού στην Ελλάδα τα τελευταία 24 χρόνια.

Λίγο μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», ο Κινέζος πρωθυπουργός μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Γιώργο Παπανδρέου. Με την υπογραφή σημαντικών συμφωνιών στους τομείς της ναυτιλίας, του εμπορίου, του πολιτισμού και του τουρισμού, ολοκληρώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου η κατ’ ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με τον Κινέζο ομόλογό του Γουέν Τζιαμπάο. Χαρακτηριστικό δείγμα του χαρακτήρα της επίσκεψης είναι το γεγονός ότι τον Κινέζο πρωθυπουργό συνοδεύουν, μεταξύ άλλων, οι υπουργοί Εξωτερικών, Ανάπτυξης, Εμπορίου, Πολιτισμού, καθώς και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας

Υποδεχόμενος τον Κινέζο πρωθυπουργό, ο Γ. Παπανδρέου τον ευχαρίστησε για την επίσκεψή του, υπογραμμίζοντας ότι «προσβλέπουμε ακριβώς στην περαιτέρω ενδυνάμωση μιας πάρα πολύ θετικής σχέσης». Ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε πως υπάρχει η βούληση για εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας- Κίνας και ότι ο ρόλος της Κίνας στην αναδιαμόρφωση του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος, αλλά και στα μεγάλα προβλήματα της φτώχειας είναι σημαντικός.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν η ενίσχυση της συνεργασίας στον Πειραιά αλλά και σε άλλες πόλεις. "Η υπογραφή είναι ένα ακόμα βήμα στην ενίσχυση της συνεργασίας. Προβλέπουμε την ανάπτυξη σχέσεων στον τουριστικό τομέα. Οι συμπατριώτες σας κ. πρωθυπουργέ θα βρουν στην Ελλάδα έναν προορισμό με εξαιρετική φιλοξενία, φυσική ομορφιά και πολιτισμό ανάλογο με τον δικό σας" είπε.

«Η επίσκεψή μου στην Ελλάδα ήταν μια μακροχρόνια επιθυμία μου και σήμερα υλοποιήθηκε. Μόλις έφτασα στην Ελλάδα, αισθάνθηκα αμέσως τη ζεστή φιλοξενία τόσο της ελληνικής κυβέρνησης, όσο και του ελληνικού λαού. Γι’ αυτό σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Είμαι πεπεισμένος ότι με την επίσκεψή μου στην Ελλάδα οι διμερείς μας σχέσεις και οι συνεργασίες σε όλους τους τομείς θα εμβαθυνθούν ακόμη περισσότερο» απάντησε ο Γουέν Τζιαμπάο.

 

Αντιδράσεις της Αριστεράς

«Οι επενδύσεις και τα δάνεια των επιχειρηματικών ομίλων της Κίνας, της ΕΕ, των ΗΠΑ και του Ισραήλ, δεν αφορούν τις λαϊκές ανάγκες» τονίζει, μεταξύ άλλων, το ΚΚΕ.

«Πραγματική εξάλειψη της ανεργίας, θέσεις πλήρους και σταθερής εργασίας μπορεί να διασφαλίσει μόνο ο κεντρικός σχεδιασμός της λαϊκής οικονομίας, που θα δώσει ώθηση στην εγχώρια βιομηχανική και αγροτική παραγωγή για την κάλυψη των αναγκών του λαού» καταλήγει.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι τάσσεται υπέρ της ελληνο-κινεζικής φιλίας και ανάπτυξης πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, υπό τη θεμελιώδη και αυτονόητη προϋπόθεση ότι αυτή η ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων και επενδύσεων βασίζεται στο αμοιβαίο όφελος, στο σεβασμό των αμοιβαίων στρατηγικών συμφερόντων και κυρίως στην προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος.

Στον Παπούλια και στη Βουλή

Ο Κινέζος πρωθυπουργός την Κυριακή, στη 1 το μεσημέρι, θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο τη Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο οποίος θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του στο Προεδρικό Μέγαρο. Νωρίτερα, στις 9:45 το πρωί, θα μεταβεί στη Βουλή, όπου θα τον υποδεχθεί ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Φίλιππος Πετσάλνικος και στις 10:30 θα μιλήσει στην αίθουσα της Γερουσίας, με θέμα «Ανάγκη να πείσουμε, κοινές προσπάθειες για να υπερκεράσουμε τις δυσκολίες». Το απόγευμα (16:00), ο Κινέζος πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου