ΕΛΛΑΔΑ

Οχι σε κάλπικες αποσπάσεις νοσηλευτών

οχι-σε-κάλπικες-αποσπάσεις-νοσηλευτώ-496925

 

Τις… κάλπικες αποσπάσεις νοσηλευτών έβαλε πλέον στο στόχαστρο ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος. «Μην υπογράφετε καμία μετακίνηση νοσηλευτή σε θέση διοικητική ή άλλη, σε αλλότρια καθήκοντα. Ψάξτε για τυχόν κάλπικες αποσπάσεις που έχουν γίνει στο νοσοκομείο σας και ανακαλέστε τις» τόνισε ο υπουργός Υγείας μιλώντας προς τους διοικητές των περιφερειακών νοσοκομείων του ΕΣΥ κατά τη διάρκεια σύσκεψης που ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής. Μάλιστα, τους υπέδειξε πώς να αντιμετωπίζουν και τους βουλευτές που, όπως είπε, συνήθως πρωτοστατούν στις ρουσφετολογικές αποσπάσεις: «θα τους κόβετε τον βήχα αμέσως μόλις σας ζητήσουν κάλπικη απόσπαση. Κι αν επιμένουν, ενημερώστε εμένα τον ίδιο».

Οι περίπου 40 διοικητές της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα), της 6ης (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων και Δυτικής Ελλάδας) και της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Κρήτη) έλαβαν αυστηρές οδηγίες σε ό,τι αφορά την περιστολή κυρίως των φαρμακευτικών αλλά και λοιπών δαπανών των μονάδων υγείας που διοικούν. Το «νοικοκύρεμα» ήταν η λέξη που άκουσαν επανειλημμένως από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας –εκτός από τον κ. Λοβέρδο, στη σύσκεψη παρευρίσκονταν ο υφυπουργός κ. Μιχάλης Τιμοσίδης και ο γενικός γραμματέας κ. Νίκος Πολύζος.

Ο υπουργός επανέλαβε στα στελέχη των νοσοκομείων ότι πρέπει να μειώσουν τη φαρμακευτική δαπάνη μέχρι το τέλος του έτους τουλάχιστον κατά 20% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή καθώς και ότι πρέπει να αυξήσουν τη χορήγηση γενόσημων (αντίγραφων) φαρμάκων. Επέμεινε επίσης στην κατάρτιση των ισολογισμών και των προϋπολογισμών.

Παράλληλα, τους έθεσε χρονοδιάγραμμα πέντε μηνών για να ολοκληρώσουν την οικονομική και πληροφορική διαχείριση των μονάδων τους. «Ως τον Φεβρουάριο πρέπει να μπει τάξη στις αποθήκες και τα λογιστήρια ενώ θα πρέπει να έχετε προχωρήσει σε εφαρμογή διπλογραφικού συστήματος και μηχανογράφησης» ζήτησε συγκεκριμένα ο κ. Πολύζος. Από την πλευρά τους, αρκετοί διοικητές έθεσαν ζήτημα ενδεχόμενης «κατάρρευσης» του συστήματος μηχανοργάνωσης στα νοσοκομεία τους στο εγγύς μέλλον, καθώς όπως είπαν «τα συστήματα αυτά τα «τρέχουν» είτε ιδιωτικές εταιρίες με συμβάσεις έργου είτε εργαζόμενοι με stage».

Ο υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε τους διοικητές ότι προσώρας δεν υπάρχει καμία πρόθεση από πλευράς του για αλλαγή σε πρόσωπα, καθώς όπως είπε «αποτελείτε όλοι σας επιλογές αυτής της κυβέρνησης», ωστόσο τους ενημέρωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία αξιολόγησης των μονάδων υγείας του ΕΣΥ από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ).

Κονδύλια για τις εφημερίες

Κουίζ για δυνατούς λύτες φαίνεται ότι αποτελεί η κατάρτιση των προγραμμάτων εφημέρευσης για την πλειονότητα των διοικητών των νοσοκομείων του ΕΣΥ.

Οι παρεμβάσεις τους προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας επικεντρώνονταν στο οικονομικό αδιέξοδο που δημιουργείται με το νέο σύστημα εφημεριών το οποίο ορίζει πλαφόν εφημεριών για τους γιατρούς μηνιαίως (πέντε εφημερίες για τους συντονιστές – διευθυντές, επτά εφημερίες για τους ειδικευμένους και οκτώ για τους ειδικευόμενους) ανεξάρτητα από τις ανάγκες της περιοχής που καλύπτει κάθε νοσοκομείο. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η διοικητής του νοσοκομείου Φιλιατών Θεσπρωτίας, τον Ιούνιο το κονδύλι των εφημεριών ήταν 145.000 ευρώ και τον Σεπτέμβριο υπερέβη τις 200.000 ευρώ. Ανάλογα οικονομικά μεγέθη παρέθεσε και ο διοικητής του νοσοκομείου Λειβαδιάς, σύμφωνα με τον οποίο έχει αυξηθεί το ποσό αφού έχει αυξηθεί ο αριθμός των εφημεριών για τους γιατρούς του νοσοκομείου του.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου