ΕΛΛΑΔΑ

Επιστολή Σημίτη με αιχμές

επιστολή-σημίτη-με-αιχμές-497208

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις προσλαμβάνει πλέον η σύγκρουση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον Κώστα Σημίτη, με αφορμή την πρόθεση του πρώτου να συστήσει εξεταστική επιτροπή για την οικονομία, που θα διερευνήσει τις ευθύνες των κυβερνήσεων από το 2001 και μετά.

Ο πρώην πρωθυπουργός με μία αιχμηρή δήλωσή του τονίζει ότι «εξεταστική Επιτροπή για την οικονομία θα πρέπει να γίνει για την περίοδο από το 1996 και μετά. Δεν μπορεί η ίδια κυβέρνηση και τα ίδια πρόσωπα να ήταν έντιμα πριν από το 2001 και ύποπτα μετά. Υπονοούμενα, μισόλογα και πολιτικές εντυπώσεις δεν είναι αποδεκτά».

Σημειώνεται ότι το 2001 ετέθη ως όριο από τον κ. Παπανδρέου γιατί εκείνη τη χρονιά υπήρξε συμφωνία της τότε κυβέρνησης με την Goldman Sachs για το χειρισμό ενός μέρους του χρέους, με τρόπο ώστε να εμφανίζεται χαμηλό το δημόσιο χρέος της χώρας κατά την περίοδο εκείνη.

Ωστόσο η αντιπαράθεση για την παραποίηση των στατιστικών στοιχείων της ελληνικής οικονομίας εκτείνεται και σε προηγούμενη περίοδο, αφού η ΝΔ και άλλοι παράγοντες είχαν αμφισβητήσει την ορθότητα και την ειλικρίνεια των στοιχείων με τα οποία η Ελλάδα εισήλθε στην ΟΝΕ.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι η αρχική πρόθεση της κυβέρνησης ήταν να ελεγχθούν οι ευθύνες για την παραποίηση των οικονομικών στοιχείων την τελευταία διετία της γαλάζιας διακυβέρνησης, εξ αιτίας της οποίας προέκυψε η κατάρρευση της αξιοπιστίας της χώρας, η δανειακή κρίση και η προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης, την τρόικα και το μνημόνιο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γιώργος Παπανδρέου στη διάρκεια συνομιλίας με δημοσιογράφους είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επεκταθεί η Εξεταστική για την οικονομία και για το διάστημα της περιόδου 2001-2004, απαντώντας σε ερώτηση εάν θα ερευνηθεί και το θέμα της Goldman Sachs που αφορούσε στα στοιχεία της οικονομίας.

Η κυβέρνηση για την επιστολή Σημίτη

Καμία διάσταση απόψεων δεν υπάρχει με τον Κώστα Σημίτη, ήταν το σχόλιο κυβερνητικών κύκλων, που ρωτήθηκαν σχετικά.

Οι ίδιοι θεωρούν ότι ορθώς μιλάει ο κ. Σημίτης και υπενθύμιζαν ότι ο κ. Παπανδρέου, στη χθεσινή του συνομιλία με τους δημοσιογράφους, απλά απάντησε με τη φράση «όλα στο φως, αν υπάρχουν στοιχεία», όταν ρωτήθηκε αν η έρευνα θα φθάσει μέχρι το 2001 και θα περιλάβει την Goldman Sachs.

Η φράση αυτή, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, δεν περιέχει καμία αιχμή κατά του πρώην πρωθυπουργού, θεωρώντας ότι «δεν υπάρχει κανένα θέμα».

Ο κ. Πεταλωτής

Για προσπάθεια σύγχυσης και συμψηφισμού αναφορικά με το ζήτημα της Εξεταστικής για την οικονομία, την οποία προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, κατηγόρησε τη ΝΔ ο Γ. Πεταλωτής, ξεκαθαρίζοντας ότι «εφόσον υπάρχουν στοιχεία, δεν φοβόμαστε να ανοίξουμε κανένα οικονομικό ζήτημα για οποιαδήποτε περίοδο».

Σε σειρά ερωτήσεων για το ποιες περίοδοι θα περιλαμβάνονται στην Εξεταστική, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή που διαπιστώθηκε το πραγματικό ύψος του ελλείμματος, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε, σε καθαρά πολιτικό επίπεδο, ότι θα προχωρήσει σε Εξεταστική για συγκεκριμένα ζητήματα, δηλαδή στα παραποιημένα στοιχεία.

«Η παραποίηση στοιχείων είναι αντικείμενο Εξεταστικής και έχει άμεση σχέση με τις επιπτώσεις στην οικονομία» επανέλαβε.

Ο κ. Πεταλωτής ανέφερε, ωστόσο, ότι το να ζητάει η ΝΔ να περιλάβει η εξεταστική την περίοδο από το 1981 και μετά αποτελεί «αμετανόητη» πρακτική, «προκειμένου να χαθούν οι τεράστιες ευθύνες της και να προκληθεί σύγχυση».

«Η ΝΔ για να επιφέρει σύγχυση και συμψηφισμούς νομίζοντας ότι εμείς θα υποκύψουμε, μας μιλάει για 30 χρόνια πίσω. Αυτό δεν είναι αντικείμενο της εξεταστικής» υπογράμμισε ο κ. Πεταλωτής.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι στο συγκεκριμένο ζήτημα της παραποίησης στοιχείων, που οδήγησε σε παντελή αναξιοπιστία της χώρας μας στο εξωτερικό, «θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες -εάν υπάρχουν- από την Εξεταστική, για την οποία δεσμευτήκαμε και να περάσουμε μηνύματα και στο εσωτερικό και το εξωτερικό ότι η ατιμωρησία έχει λάβει τέλος».

Ερωτηθείς αν θα περιλαμβάνεται στην Εξεταστική, η περίοδος πριν και μετά την είσοδο στην ΟΝΕ, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι «αυτό το βάζει η ΝΔ και είχε κάθε ευχέρεια να το κάνει όταν ήταν κυβέρνηση. Το να το θυμάται τώρα, ακριβώς αναδεικνύει την υποκρισία της και την ανυπαρξία πολιτικού λόγου και βούλησης να αναλάβει τις ευθύνες της διακυβέρνησής της».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου