ΕΛΛΑΔΑ

Υποδοχή στον Γουέν με το βλέμμα στο… γουάν

υποδοχή-στον-γουέν-με-το-βλέμμα-στο-γ-497220

Με φόντο μια θερμή πολιτική σχέση και μια δυναμικά εξελισσόμενη οικονομική συνεργασία, με αιχμή τη ναυτιλία και τις επενδύσεις, φτάνει σήμερα Σάββατο στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός της Κίνας Γουέν Τζιαμπάο.

Ο Γ. Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Σινχούα, χαρακτήρισε την επίσκεψη "επιτομή του δυναμισμού και της φιλίας μεταξύ των δύο λαών". "Τον υποδεχόμαστε", προσθέτει, "με μεγάλη εγκαρδιότητα. Αυτή η επίσκεψη δείχνει την πολύ ισχυρή στρατηγική σχέση την οποία αναπτύσσουμε προς αμοιβαίο όφελος".

"Είναι η πρώτη φορά εδώ και 24 χρόνια που πρωθυπουργός της Κίνας επισκέπτεται την Ελλάδα, πράγμα που σημαίνει περαιτέρω ενίσχυση της συνολικής στρατηγικής συνεργασίας της Κίνας με την Ελλάδα και με την ΕΕ συνολικά", αναφέρει σε συνέντευξή του στο κινεζικό πρακτορείο ο Κινέζος πρέσβης στην Αθήνα, Λούο Λιντσουάν.

Αναφερόμενος στις οικονομικές δυσκολίες της Ελλάδας, επισημαίνει ότι "ακόμη μια φορά ο πρωθυπουργός μας, θα στείλει μήνυμα προς τον κόσμο ότι η Κίνα δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας και ότι η Κίνα αναλαμβάνει συγκεκριμένη δράση προκειμένου να βοηθήσει την Ελλάδα και την ΕΕ για να ξεπεράσει την κρίση".

Αμέσως μετά την άφιξή του, ο Γουέν Τζιαμπάο θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου όπου θα συναντηθεί με τον κ. Παπανδρέου και θα υπογραφούν συμφωνίες σε διακρατικό πεδίο. Το βράδυ, ο πρωθυπουργός θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του Κινέζου ομολόγου του στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Οι δραστηριότητες στον τομέα της ναυτιλίας αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών, δεδομένου ότι οι δύο χώρες διαθέτουν τους δύο μεγαλύτερους εμπορικούς στόλους του κόσμου. Ενδιαφέρον παρουσιάζει τόσο η ναυπηγική – η Ελλάδα κατασκευάζει εκατοντάδες πλοία στην Κίνα – όσο και οι εμπορευματικές μεταφορές, για τις οποίες η Κίνα διαθέτει σταθμούς φορτοεκφόρτωσης στο λιμάνι του Πειραιά.

"Οι δύο πλευρές θα ενώσουν τις προσπάθειές τους προκειμένου να φτιάξουν τον μεγαλύτερο διαμετακομιστικό σταθμό από την Ασία στην Ευρώπη, τη Μεσόγειο και τις περιοχές της Μαύρης Θάλασσας", δηλώνει ο πρέσβης κ. Λούο.

Υπάρχουν δυνατότητες, που προκύπτουν από τη δυναμικότητα που διαθέτουν οι Έλληνες πλοιοκτήτες σε συνδυασμό με τις ανάγκες επέκτασης της κινεζικής οικονομίας, υπογραμμίζει στη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός, ενώ αναφέρεται και στο πεδίο του τουρισμού, όπου υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης. "Η Ελλάδα εργάζεται για την προσέλκυση Κινέζων τουριστών, προωθώντας απ’ ευθείας αεροπορική σύνδεση με την Κίνα", σημειώνει.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρεται εκτενώς στα μέτρα που ελήφθησαν για την επιτάχυνση και τη διαφάνεια των επενδύσεων, στον νόμο "fast track" και τονίζει ότι έχουμε κάνει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για τη διασφάλιση ενός φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος.

Κατά την εδώ παραμονή του, ο Γουέν Τζιαμπάο θα εκφωνήσει λόγο στο ελληνικό κοινοβούλιο, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Α. Σαμαρά.

Στην κινεζική αποστολή θα συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι υπουργοί Ανάπτυξης και Εμπορίου, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών και ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Κίνας.

Ο κ. Γουέν θα αναχωρήσει τη Δευτέρα για τις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής Ασίας – Ευρώπης (ASEM) καθώς και στη σύνοδο Κίνας – ΕΕ. Θα επισκεφθεί επίσης την Ιταλία και την Τουρκία.

Εκτιμήσεις για την επίσκεψη

Το ενδιαφέρον των τεσσάρων χωρών που επισκέπτεται ο Γουέν Τζιαμπάο εστιάζεται στην προσέλκυση των επενδύσεων μίας Κίνας που βγήκε με το κεφάλι ψηλά από την παγκόσμια οικονομική κρίση.

"Θα είναι η πρώτη επίσκεψη (κινέζου) πρωθυπουργού σε διάστημα 24 ετών", δήλωσε η υφυπουργός Εξωτερικών της Κίνας Φου Γινγκ. Αναφερόμενος στις "συμφωνίες που είναι πιθανόν να υπογραφούν", έκανε λόγο για "το εύρος των εμπορικών σχέσεων στους τομείς των μεταφορών και των ναυτιλιακών υποθέσεων".

Στις 4 και 5 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, ο Κινέζος πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής Ασίας-Ευρώπης (Asem), στην οποία συμμετέχουν 48 χώρες -οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι δέκα της Ένωσης των χωρών της νοτιο-Ανατολικής Ασίας και κυρίως η Κίνα, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ινδία- και στην οποία θα ενταχθούν επίσης η Ρωσία, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία.

Στις Βρυξέλλες, ο Γουέν Τζιαμπάο θα συναντηθεί με τον βέλγο ομόλογό του Ιβ Λετέρμ και θα υπογραφούν σημαντικές συμφωνίες, κυρίως στους τομείς της πυρηνικής ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών.

Στην Ιταλία, θα συναντηθεί στις 7 Οκτωβρίου με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι και θα υπογράψει μαζί του ένα "σχέδιο δράσης" για έναν διευρυμένο πολιτικό και οικονομικό διάλογο.

Στην Τουρκία, στις 8 Οκτωβρίου, θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη συνεργασία των δύο αναδυομένων οικονομιών. Θα υπογραφούν περί τις δέκα συμφωνίες που θα αφορούν τους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, του εμπορίου και του πολιτισμού.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου