ΕΛΛΑΔΑ

Ελληνικά ομόλογα με κέρδη!

ελληνικά-ομόλογα-με-κέρδη-497231

Οι τιμές των ελληνικών κρατικών ομολόγων σημείωσαν την υψηλότερη άνοδο στην Ευρώπη, κατά το τρίτο φετινό τρίμηνο, για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε η κρίση χρέους, καθώς οι επενδυτές εκτιμούν ότι τα πολύ υψηλά επιτόκια των ελληνικών τίτλων είναι ελκυστικά, παρά τους φόβους τους για το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών.

Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές κινούνται αντιστρόφως ανάλογα των αποδόσεων (επιτοκίων).

Όπως επισημαίνεται σε σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg, οι επενδυτές έβγαλαν λεφτά από τα ελληνικά ομόλογα για πρώτη φορά μετά το τρίτο τρίμηνο του 2009, με αποδόσεις της τάξεως του 3,9% στο τρίμηνο μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του ίδιου του ειδησεογραφικού δικτύου και της European Federation of Financial Analyst Societes.

Χθες, Παρασκευή, το spread στα 10ετή ελληνικά ομόλογα σημειώνει ραγδαία πτώση και διαμορφώνεται στις 781 μονάδες βάσης, με το επιτόκιο να υποχωρεί στο 10,3%, χαμηλότερο επίπεδο των δύο τελευταίων μηνών.

Μεγαλύτερη άνοδο σημείωνε η τιμή του 5ετούς ομολόγου αναφοράς κατά 2,5%, με αποτέλεσμα η απόδοση του τίτλου να υποχωρήσει στο 9,5%.

«Οι ρευστοποιήσεις έχουν σταματήσει και με τις αποδόσεις σε αυτό τα επίπεδα είναι ό,τι ζητεί κανείς για μια καλή απόδοση», δήλωσε στο Bloomberg οε πικεφαλής στρατηγικής χρέους των αναπτυγμένων αγορών στη ING Groep.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι αν και οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία δεν έχουν αλλάξει, «τα ελληνικά ομόλογα προσφέρουν υψηλές αποδόσεις, εφόσον οι επενδυτές είναι διατεθειμένοι να τα διακρατήσουν για μία λογική χρονική περίοδο».

Ο υπεύθυνος στρατηγικής επιτοκίων της BNP Paribas, Γ.Σώκος, λέει πως εάν η Ελλάδα πετύχει το στόχο για το έλλειμμα το 2011, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα μια ομαλή επιστροφή στις αγορές για χρηματοδότηση του χρέους. Το «κλειδί» για το έλλειμμα είναι τα φορολογικά έσοδα, σημειώνει.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι Goldman Sachs, HSBC, ING και Societe Generale, συνιστούν στους πελάτες τους να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα.

Ειδικότερα, Goldman Sachs και HSBC συνιστούν την αγορά 30ετών ελληνικών ομολόγων, με τις τιμές τους να είναι ειναι λίγο πάνω από το 50% της ονομαστικής τους αξίας, ενώ η Societe Generale προτείνει την αγορά 3ετών ομολόγων, εκτιμώντας ότι το ράλι στα διετή ομόλογα θα επεκταθεί και στις μεγαλύτερες λήξεις.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου