ΕΛΛΑΔΑ

Και η περίοδος του Κ. Σημίτη σε Εξεταστική

και-η-περίοδος-του-κ-σημίτη-σε-εξεταστι-497548

Τους πολιτικούς συντάκτες που καλύπτουν το κυβερνητικό ρεπορτάζ δέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός. Σε συζητήσεις μαζί τους σχολίασε όλο το φάσμα της επικαιρότητας. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν και πολλοί υπουργοί της κυβέρνησης.

Αναφορικά με τις κινητοποιήσεις των μεταφορέων ο Γ. Παπανδρέου διεμήνυσε ότι η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει τα περιθώρια του διαλόγου, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται πλέον για νόμο του κράτους και ο νόμος θα εφαρμοστεί. Ο ίδιος μίλησε για συντεχνιακές κινητοποιήσεις.

Τόνισε ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων θα προχωρήσουν και ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι σκοπός είναι να υπάρχει ευκολότερη πρόσβαση των νέων στα επαγγέλματα.

Εις ό,τι αφορά στην περαίωση, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε κατηγορηματικά ότι είναι η τελευταία φορά που γίνεται, σημειώνοντας παράλληλα ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στην ομηρία που υπήρχε στους φορολογούμενους. Στόχος μας είναι να μην βλέπει η πολιτεία τον κάθε φορολογούμενο σαν απατεώνα, είπε.

"Είμαστε μέσα στους στόχους"

Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στην Οικονομία, είπε ότι είμαστε μέσα στους στόχους μας, αποκλείοντας κατηγορηματικά της αναδιάρθρωση του χρέους- αρνήθηκε μάλιστα να μπει καν στη διαδικασία της συζήτησης για το εάν θα επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής. Επανέλαβε, δε, ότι θα γίνει προανακριτική για την Οικονομία.

Ανέφερε ότι το 2011 θα δοθεί από την κυβέρνηση μεγάλο βάρος στην αντιμετώπιση της ανεργίας και την προστασία της εργασίας. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αν μπορούν να υπάρξουν αυξήσεις στους μισθούς είπε ότι δεν μπορώ να πω ότι θα πάνε προς τα πάνω, προσθέτοντας ότι αυτό μπορεί να συμβεί, εάν χτυπηθεί η φοροδιαφυγή και η ελληνική οικονομία πάει ακόμα καλύτερα. Δεν απέκλεισε, ωστόσο, το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια μείωση στους φόρους.

Επεσήμανε ότι έχουμε καλή πορεία, που αναγνωρίζεται διεθνώς και ότι η χώρα ανακτά την αξιοπιστία της. Σημείωσε ότι παρά τις διαμαρτυρίες και τον πόνο, αναδύεται μια διαφορετική Ελλάδα και υπογράμμισε ότι ξέρουμε πως τα μέτρα ήταν προσωρινής χρήσης για να αντιμετωπίσουμε την κρίση και τώρα περνάμε στην προώθηση της ανάπτυξης και στις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές.

Ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα περίμενε ευρύτερη συναίνεση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, την οποία δεν την είχε, ωστόσο, όπως τόνισε, "την έχουμε από την κοινωνία".

Ο Γ. Παπανδρέου ρωτήθηκε αν η Ελλάδα σκέπτεται να προβεί σε νομικές ενέργειες εναντίον διεθνών οίκων αξιολόγησης ή διεθνών κερδοσκόπων: Από την απάντησή του προέκυψε ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεννόηση με την αμερικανική πλευρά, η οποία διαθέτει ανθρώπους ειδικούς στα θέματα αυτά. Πρόσθεσε επίσης ότι στο πλαίσιο της Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία, η οποία, όπως είπε, θα επιδιωχθεί να συσταθεί μέχρι το τέλος του έτους, θα αξιολογηθεί και η συμμετοχή των διεθνών οίκων στη δημιουργία του ελληνικού προβλήματος.

Στο σημείο αυτό ρωτήθηκε αν η έρευνα θα περιλάβει και την περίοδο του 2001, όταν Goldman Sachs συμμετείχε στη διαμόρφωση των στοιχείων που είχαν υποβληθεί ενόψει της ένταξής μας στην ΟΝΕ. Απάντησε ότι η διερεύνηση θα φθάσει και μέχρι εκείνη την περίοδο, αλλά άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να φθάσει μέχρι το 1981. Όπως είπε χαρακτηριστικά δεν θα γράψουμε βιβλίο ιστορίας.

Σε ερώτηση για το θέμα των συγχωνεύσεων ελληνικών τραπεζών απάντησε ότι θα υπάρχει σίγουρα ένας δημόσιος πυλώνας, χωρίς να αποκλείεται να υπάρξει και δεύτερος. Αλλά δεν θέλησε να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες, που θα αφορούσαν ποια τράπεζα θα συγχωνευτεί με ποια. Το θέμα της δημιουργίας δημόσιου πυλώνα δεν είναι θέμα του μνημονίου και η τρόικα δεν μπορεί να έχει λόγο σε αυτό, τόνισε.

Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Αναφερόμενος στον Καλλικράτη, υποστήριξε ότι το διακύβευμα είναι η αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση και όχι το Μνημόνιο. Πρόσθεσε, δε, ότι όλοι προσέχουμε τα χρώματα, ενώ το πως θα αποτιμηθούν τα αποτελέσματα έχει σημασία πως θα τα αναλύσουν έξω από την Ελλάδα. Αν, δηλαδή, οι Ελληνες στηρίζουν τις αλλαγές που προωθούνται και αν η χώρα συνεχίζει να έχει καλή πορεία.

Κυβερνητικά στελέχη, ωστόσο, τόνιζαν χαρακτηριστικά ότι θα πρέπει να δούμε και την περαιτέρω φθορά της ΝΔ που θα καταγραφεί, ιδίως στην Αττική και ειδικότερα στην Περιφέρεια. "Σαφώς θα είναι ένα πολιτικό μήνυμα για την αξιωματική αντιπολίτευση χωρίς να οφείλεται μόνο στη συγκεκριμένη υποψηφιότητα Κικίλια", σημείωναν.

Απαντώντας σε ερώτηση αν αισιοδοξεί ότι μπορεί να κερδίσει τις εκλογές του 2013 με την τρόικα παρούσα, ο κ. Παπανδρέου διόρθωσε τον ερωτώντα λέγοντας "με την τρόικα να φεύγει".

Σκάνδαλο το Βατοπέδιο

Σχετικά με την υπόθεση του Βατοπεδίου, τη χαρακτήρισε σκάνδαλο, επισημαίνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ζητήσει διαφάνεια σε όλα. Υπογράμμισε μάλιστα ότι οι ίδιοι ανέδειξαν αυτό το θέμα Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή της Βουλής έχει αποδείξει την τεράστια ζημία που έχει υποστεί το δημόσιο και υπογράμμισε ότι η ΝΔ και ο τέως πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής φάσκουν και αντιφάσκουν.

Ερωτηθείς αν θα πάει ο Κ. Σημίτης στην Εξεταστική για τη Siemens, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι δεν θέλει να μπει στη θέση της Εξεταστικής και επεσήμανε ότι "έχουμε πει όλα στο φως".

Τι είπε για τον Α. Σαμαρά

Αναφορικά με τη θέση που εξέφρασε ο αρχηγός της ΝΔ περί μηδενισμού του ελλείμματος μέσα στο 2011, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε μεταξύ άλλων: "Ας μας έδινε τη φόρμουλα του και ας κατέθετε τις προτάσεις του πριν από έξι μήνες, να λύναμε τα προβλήματά μας". Τόνισε δε στη συνέχεια ότι η ΝΔ κινείται υποκριτικά και ότι έχει τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Πρόσθεσε ότι η πρόταση αυτή για μηδενισμό του ελλείμματος έβλαψε τον ίδιο τον κ. Σαμαρά και συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχει κυβέρνηση που να έχει μαγικές φόρμουλες και να μην τις εφαρμόζει.

Τα περί καθυστέρησης, τόνισε, είναι θεωρητικά και οι αγορές δεν επηρεάστηκαν από τις δηλώσεις. Επηρεάστηκαν, όμως, όταν διάβασαν τις στατιστικές τις οποίες έκρυβε η προηγούμενη κυβέρνηση. Όλα αυτά τα προβλήματα, είπε, δεν έγιναν μέσα σε δύο μήνες, αλλά τα προηγούμενα 5,5 χρόνια όταν η κυβέρνηση της ΝΔ αύξησε το χρέος κατά 100 δισ. ευρώ.

Ερωτηθείς σχετικά με το ρόλο των συμβούλων του, Λουκά Παπαδήμου και Τομάζο Σκιόπα, ανέφερε ότι είναι "άνθρωποι με τις σκέψεις τους" και πρόσθεσε ότι "το ότι είναι σύμβουλοι δεν σημαίνει ότι αποφασίζουν". Σε ερώτηση αναφορικά με άρθρο στο διεθνή Τύπο που συνυπέγραφε και ο κ. Σκιόπα, ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι ο ιταλός οικονομολόγος δεν μίλησε για χρεοκοπία.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου