ΕΛΛΑΔΑ

Αυτονόητη η ζημιά του Δημοσίου

αυτονόητη-η-ζημιά-του-δημοσίου-497699

Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για σπίλωση του κ. Καραμανλή και παραπομπή του σε ειδικό δικαστήριο, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ επανέλαβε ότι η ζημιά του Δημόσιου στην υπόθεση του Βατοπεδίου είναι αυτονόητη.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο Γιώργος Πεταλωτής σημείωσε ότι το θέμα είναι πόσο σέβονται τον Κ. Καραμανλή αυτοί που τον εμπλέκουν σε τέτοιου είδους σενάρια και οι οποίοι είναι μέσα από τη ΝΔ.

«Και πόσο τον εκθέτουν όταν τον βάζουν να γράψει στην επιστολή του τώρα ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο Βατοπεδίου, όταν οι υπουργοί του έχουν πάρει το δρόμο της πολιτικής απομόνωσης, λόγω της συμμετοχής τους στο σκάνδαλο και όταν οι βουλευτές της ΝΔ και το 2008 και το 2010 αναφέρουν στα πορίσματά τους ότι υπήρχε ζημία του δημοσίου.»

Εμάς μας ενδιαφέρει η διερεύνηση της αποκάλυψης της αλήθειας, συνέχισε.

Αναφορικά με την επιστολή Καραμανλή, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι είναι δικαίωμα του πρώην πρωθυπουργού να μη θέλει να απαντήσει και πρόσθεσε ότι, ωστόσο, «θα πρέπει να σεβόμαστε και τη νοημοσύνη του λαού, γιατί το να υπάρχει πρόσφατη θέση της ΝΔ, που υιοθετεί και ο Καραμανλής ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο, υποτιμά την πραγματικότητα».

Ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι ακόμα και το σώμα των ορκωτών ελεγκτών έχει κάνει αποτίμηση των ζημιών που έχει υποστεί το δημόσιο και ότι «ήταν οι άνθρωποι της κυβέρνησης Καραμανλή αυτοί που κουκούλωναν την υπόθεση».

«Αυτό που μας εκπλήσσει είναι ο παντελώς ανυπόστατος ισχυρισμός της ΝΔ ότι δεν υπήρχε ζημία όταν με δύο πορίσματά της, τόσο το 2008 όσο και το 2010, αναφέρει ρητά ότι υπάρχει ζημία».

Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση θα ανοίξει τους λογαριασμούς της Μονής Βατοπεδίου και των off shore εταιριών, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι για να ανοίξουν οι λογαριασμοί υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία που το ΠΑΣΟΚ την έχει προτείνει κατά κόρον και σημείωσε ότι υπάρχει δικαιοσύνη που μπορεί να δώσει εντολή.

 

Δηλώσεις

"Ο πρώην πρωθυπουργός έδωσε όλες τις απαντήσεις στο περιεχόμενο της επιστολής και δεν έχουμε να προσθέσουμε τίποτα άλλο" δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος.

"Μπορούν να επιστρέψουν στη ΝΔ στελέχη που κατηγορήθηκαν χωρίς λόγο, εφόσον δεν προκύψουν αποδείξεις εις βάρος τους", δήλωσε ο γραμματέας Συνδικαλισμού του κόμματος Γιάννης Μανώλης, διαχωρίζοντας, όμως, τα στελέχη που έβλαψαν με τη συμπεριφορά τους το κόμμα.

Ο Γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Λυκουρέντζος κρατώντας ουσιαστικά αποστάσεις δήλωσε: "Δεν σχολιάζω τις θέσεις συναδέλφων μου και είναι πάρα πολύ δύσκολο σε εμένα να καταλογίσω σε ορισμένους ευθύνες και άλλους να απαλλάξω. Αυτά είναι θέματα τα οποία συζητούνται στα κομματικά όργανα και καλό είναι να μη σπεύδουμε να κάνουμε δηλώσεις ιδιαίτερα όταν αφορούν συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα και συναδέλφους".

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει έως τώρα έκθεση για ζημία του Δημοσίου, αφήνοντας υπαινιγμούς για προσπάθεια να εμφανιστεί τέτοιο πόρισμα, ενώ σημείωσε ότι δεν έχει προκύψει διακίνηση μαύρου χρήματος σε πολιτικά πρόσωπα και πως δεν υπάρχει βλάβη του Δημοσίου από υπουργό της ΝΔ.

Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης χαρακτήρισε την υπόθεση "στημένη σκευωρία", που χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση, στο πλαίσιο στης επικοινωνιακής προπαγάνδας εναντίον της ΝΔ. Ειδικότερα για όσους απομακρύνθηκαν από τη ΝΔ, ο κ. Στυλιανίδης λέει ότι οι συνάδελφοι που έχουν κατηγορηθεί, έχουν κατηγορηθεί αδίκως.

ΚΚΕ

Η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κληθείσα να σχολιάσει την επιστολή Καραμανλή, δήλωσε ότι υπήρξε σκάνδαλο στην υπόθεση των ανταλλαγών του δημοσίου με την Μονή Βατοπεδίου και πρόσθεσε ότι ο κ. Καραμανλής πολιτεύεται με βάση τις επιλογές του. "Δεν τον ενοχοποιούμε, αλλά μιλάμε για πολιτικές ευθύνες", είπε. Και μιλήσαμε, σημείωσε, για πολιτικές ευθύνες και για υπουργούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. "Δεν είπαμε ότι πήραν χρήματα, αλλά η υπόθεση είναι ένα σκάνδαλο", πρόσθεσε.

ΛΑΟΣ

Ο Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, Κωστής Αϊβαλιώτης, δήλωσε: "Ο κ. Καραμανλής "κλώτσησε" μια χρυσή ευκαιρία να έρθει στη Βουλή και να δώσει τη δική του άποψη για το Βατοπέδι. Η αποστολή της επιστολής και η μη παρουσία του στην Εξεταστική ούτως ή άλλως τον μειώνει".

Δημοκρατική Αριστερά

Πυρά κατά του πρώην πρωθυπουργού εξαπέλυσε η Δημοκρατική Αριστερά. Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, Θ. Μαργαρίτης, σημειώνει: "Ο κ. Καραμανλής ούτε άκουσε, ούτε έμαθε για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Αν δεν είναι σκάνδαλο, τότε γιατί ανέλαβε την πολιτική ευθύνη;

Δεν υπάρχουν στοιχεία εναντίον μου

Mε γραπτό υπόμνημα προς την Προανακριτική Επιτροπή που ερευνά την υπόθεση του Βατοπεδίου ο πρώην υπουργός Θεόδωρος Ρουσόπουλος υποστηρίζει ότι ουδείς έχει καταθέσει συγκεκριμένα στοιχεία εναντίον του, ενώ σημειώνει ότι ούτε από τις εκθέσεις των ορκωτών εκτιμητών προκύπτει ζημία για το Δημόσιο.

Ο κ. Ρουσόπουλος αναφέρει χαρακτηριστικά «οι μέχρι τώρα κοινοβουλευτικές διαδικασίες διερεύνησης της επίμαχης υπόθεσης εμφανίζουν όλα τα χαρακτηριστικά πολιτικής δίωξης, με αναπόδραστη συνέπεια την ισχύ του αξιώματος ‘ου με πείσεις, καν με πείσεις’, όπερ καθιστά άνευ νοήματος, ουσίας και σημασίας, ήτοι εντελώς περιττή, την προβολή οποιουδήποτε υπερασπιστικού επιχειρήματος στην παρούσα φάση: η υποταγή της έννομης τάξης στις πολιτικές, μάλλον μικροκομματικές, σκοπιμότητες δεν επιτρέπει επί του παρόντος, αντικειμενικά, την προβολή σχετικών υπερασπιστικών ισχυρισμών, πέραν όσων έχουν ήδη προεκτεθεί, όχι μόνον με το παρόν.

» Όταν η όλη υπόθεση περιέλθει, όπως αναμένω, στην αρμοδιότητα μη κομματικών οργάνων, ήτοι των αμερόληπτων και ανεξάρτητων δικαστών, θα αποκαλυφθεί πλήρως η αλήθεια και θα αποδοθεί δικαιοσύνη».

Ο πρώην υπουργός, μεταξύ άλλων, σημειώνει ακόμη ότι «σε συνδυασμό, άλλωστε και με την μη επέλευση – συνδρομή σχετικής περιουσιακής ζημίας εις βάρος του Δημοσίου, όπως προκύπτει από εκθέσεις του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών και άλλες εκθέσεις ενός γνωστού διεθνούς οίκου εκτιμητών, οι οποίες προϋπήρχαν της απόφασης για την διενέργεια της παρούσας εξέτασης αλλά, όπως, επίσης, αποκαλύπτεται από έγκυρα μέσα ενημέρωσης, απεκρύβησαν σκοπίμως με προφανείς, τουλάχιστον επιλήψιμους, σκοπούς, αντικείμενους στην εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου