ΕΛΛΑΔΑ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Σαμοθράκη μετά τη θεομηνία

σε-κατάσταση-έκτακτης-ανάγκης-η-σαμοθ-298694

“Πνίγηκε” η Σαμοθράκη και οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους. Το ερώτημα τώρα είναι πότε θα εξομαλυνθεί η κατάσταση.

Το νησί βιώνει μια πρωτοφανή καταστροφή μετά το μπουρίνι που σάρωσε τα πάντα το βράδυ της Δευτέρας.

Η εικόνα στο νησί έχει ως εξής: Δρόμοι κόπηκαν, περιουσίες χάθηκαν, ζώα πέθαναν, ενώ τόσο το Κέντρο Υγείας του νησιού όσο και το Δημαρχείο τέθηκαν εκτός λειτουργίας.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ ο δήμαρχος του νησιού έκανε λόγο “για πρωτοφανές φαινόμενο και καταστροφή”, ενώ νωρίτερα στο star.gr μίλησε και ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, ο οποίος ανέφερε ότι πρωταρχικό μέλημα είναι να αποκατασταθούν οι ζημιές στο Κέντρο Υγείας του νησιού, ενώ στη συνέχεια θα καταγραφούν οι καταστροφές στις ιδιοκτησίες των κατοίκων του νησιού, προκειμένου να δοθούν και οι σχετικές αποζημιώσεις.

Αυτοψία στο νησί, πραγματοποίησε και ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης που έφτασε εσπευσμένα για να δει από κοντά το μέγεθος της καταστροφής και να εκτιμήσει την κατάσταση.

Το ιστορικό της καταστροφής

Ήταν αργά το απόγευμα της Δευτέρας όταν άρχισε να βρέχει καταρρακτωδώς. Οι τοπικές αρχές αντιλήφθηκαν γρήγορα τη σοβαρότητα της κατάστασης και εξέδωσαν απαγόρευση κυκλοφορίας τόσο πεζών όσο και οχημάτων. Όπως είπε και ο δήμαρχος του νησιού, “ήδη από το βράδυ μιλούσαμε για μεγάλες καταστροφές”.

Το πρωί της Τρίτης έγινε σαφές τι είχε συμβεί. Δρόμοι κόπηκαν από χείμμαρους, παρασύρθηκαν αυτοκίνητα και καταστράφηκαν καταστήματα. Από τις λάσπες πολλά κτίρια του νησιού, όπως το δημαρχείο αλλά και το Κέντρο Υγείας στην Καμαριώτισσα δεν λειτουργούν.

Ήταν δε τέτοιος ο όγκος του νερού που έπεφτε για ώρες ώστε «χάλασε ο μετρητής στον τοπικό μετεωρολογικό σταθμό στις 2.39 τα ξημερώματα και σταμάτησε στα 313 χιλιοστά βροχής», όπως δήλωσε ο δήμαρχος Θανάσης Βίτσας.

Ο κ. Βίτσας ενημέρωσε ακόμη ότι το “δημαρχείο δεν υφίσταται” αφού ένας χείμαρρος το “διέσχισε” παρασέρνοντας τοίχους αλλά και μέρος της σκεπής.

«Στις 10.00, περίπου τέσσερις ώρες αργότερα, ενώ η βροχή είχε σταματήσει, υπήρχαν ήδη ζημιές. Είχε πέσει η γέφυρα στο 5ο χλμ Καμαριώτισσας-Λακκώματος, είχε αποκοπεί το νότιο τμήμα του νησιού και υπήρχε ήδη η εικόνα της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Φοβόμουν μη γίνει ατύχημα και προσπάθησα να ενημερώσω τους κατοίκους, με όλους τους εφικτούς τρόπους να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις με οχήματα», συνεχίζει ο κ. Βίτσας συμπληρώνοντας πως «στις 11.00 μιλάμε ήδη για μία ασυνήθιστη καταστροφή. Οι πρώτες μου επικοινωνίες ήταν με την Πολιτική Προστασία και την Περιφέρεια, μέσω των οποίων είχε ήδη προγραμματιστεί η αποστολή βοήθειας για το πρωί της Τρίτης».

«Στη 1.00 τα ξημερώματα χάνεται το σήμα της κινητής τηλεφωνίας και η επικοινωνία μέσω σταθερού τηλεφώνου παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα. Στη 1.30 η βροχή είναι και πάλι πάρα πολύ έντονη και τότε συνειδητοποιώ ότι η κατάσταση αρχίζει να γίνεται επικίνδυνη. Μία ώρα μετά, στις 2.30 το πυροσβεστικό κλιμάκιο του νησιού με ενημερώνει ότι μιλάμε για πλήρη καταστροφή», είπε ο δήμαρχος στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, περιγράφοντας τη θεομηνία.

Τη μεγαλύτερη ζημιά φαίνεται να έχουν υποστεί οι περιοχές Παλαιάπολη – Χώρα – Αλώνια – Καμαριώτισσα. Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί πως ακόμα η επιθεώρηση και καταγραφή δεν γίνεται κανονικά λόγω των εκτεταμένων καταστροφών στο οδικό δίκτυο. Εξαιτίας τους έχουν απομονωθεί οι οικισμοί Λάκκωμα, Προφήτης Ηλίας, Θέρμα, Καρυώτες.

Έχει καταστραφεί πλήρως το δίκτυο υδροδότησης της Σαμοθράκης και επίσης υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με τις τηλεπικοινωνίες.

Παραδόξως, μόνο το ρεύμα δεν κόπηκε” είπε ο δήμαρχος στα ΜΜΕ, ενώ μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87,5fm είπε:

“Είμαστε σε αδιέξοδη κατάσταση” και συνέχισε: “Δημαρχείο δεν υπάρχει, μέσα από το κτίριο περνάει καταρράκτης, οι υδρομαστεύσεις παρασύρθηκαν και δεν έχουμε νερό”. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πρώτες επικοινωνίες του δημάρχου με τον “έξω κόσμο” έγιναν κατά κύριο λόγο μέσω των ασυρμάτων της Πυροσβεστικής, απευθύνοντας έκκληση για αποστολή κάθε είδους βοήθειας, αφού ούτε το Κέντρο Υγείας στην Καμαριώτισσα έμεινε αλώβητο με το ισόγειο του να έχει καταληφθεί από τόνους λάσπης.

Κινητοποιήθηκε ο κρατικός μηχανισμός

Με το πρώτο φως της ημέρας και την αποκάλυψη της καταστροφής ενημερώθηκε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η οποία εξέδωσε ανακοίνωση, αναφέροντας:

“Μεταβαίνει άμεσα στη Σαμοθράκη κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούμενο από τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, κ. Γιάννη Καπάκη και τον γενικό γραμματέα Υποδομών κ. Γιώργο Δέδε, το οποίο συνοδεύεται από στελέχη των υπηρεσιών, καθώς και από κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, προκειμένου να επιθεωρήσουν και να συντονίσουν τις ενέργειες για την αντιμετώπιση των καταστροφών που προκλήθηκαν από την χθεσινοβραδινή εκδήλωση σφοδρών βροχοπτώσεων στην περιοχή”

Η μετάβαση του κλιμακίου με επικεφαλής των ΓΓ Πολιτικής Προστασίας έγινε με ελικόπτερο σινούκ του στρατού, ενώ και το πλοίο ΣΑΟΣ που συνδέει τη Σαμοθράκη με την Αλεξανδρούπολη, μετέφερε στο νησί σημαντική βοήθεια. Πιο συγκεκριμένα, το πλοίο μετέφερε βαρέα οχήματα από στρατιωτικές μονάδες της περιοχής, αλλά και της Π.Ε. Έβρου, αλλά και στρατιωτική δύναμη περίπου 200 ατόμων προκειμένου να συνδράμουν στις επιχειρήσεις. Στα οχήματα που εστάλησαν στο νησί από τον ηπειρωτικό Έβρο περιλαμβάνονται και υδροφόρες για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας που θα προκύψει από την καταστροφή του δικτύου υδροδότησης.

Στο νησί επιχειρούν, με επικεφαλής τον διοικητή της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, αρχιπύραρχο Ναθαναήλ Ρήγα, πεζοπόρο τμήμα 17 ατόμων, συνολικά 34 πυροσβεστικοί υπάλληλοι μαζί με το τοπικό κλιμάκιο, οκτώ πυροσβεστικά οχήματα και άρμα της ΕΜΑΚ.

Από την πλευρά του στρατού, συνδράμουν ήδη στις εργασίες αποκατάστασης, δύο JCB, δύο φορτωτές και ένα γκρέιτερ καθώς κα πολυάριθμο ανθρώπινο δυναμικό, παρουσία του ταξίαρχου Κιουμουρτζή Παναγιώτη, υποδιοικητή Μεραρχίας και του αντισυνταγματάρχη Παναγιώτη Χαβιά, διοικητή χειριστών μηχανημάτων.

Όσον αφορά τις μέχρι τώρα επιχειρήσεις της πυροσβεστικής, αυτές αφορούν εκτός από την άντληση υδάτων, κοπές δέντρων, διάσωση ατόμων εγκλωβισμένων σε αυτοκίνητο εντός ρέματος, μεταφορά ηλικιωμένων σε ασφαλές σημείο.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Χθες λίγο πριν τις 15.00 το νησί κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με απόφαση του Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας. Η απόφαση, όπως αναρτήθηκε στη “Διαύγεια”:

«Αθήνα, 26 Σεπτεμβρίου 2017
Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Γιάννης Καπάκης, με απόφασή του κηρύσσει το Δήμο Σαμοθράκης της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από έντονα καιρικά φαινόμενα (έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες) που εκδηλώθηκαν στις 25-09-2017 και 26-09-2017.

Ο Δήμος Σαμοθράκης ενημερώνει τους πολίτες του νησιού ότι μπορούν να καλούν καθημερινά στον αριθμό 25510-98097, από τις 7.00 το πρωί έως τις 10.00 το βράδυ, για να δηλώνουν προβλήματα που ενδεχόμενα αντιμετωπίζουν μετά την εκδήλωση των εντόνων καιρικών φαινομένων. Επίσης όσοι έχουν υποστεί ζημιές στις κατοικίες τους ή στις επιχειρήσεις τους, όπως καταστροφή οικοσκευής, επαγγελματικού εξοπλισμού, τυχόν βλάβες σε κτίρια, να ενημερώσουν για το είδος της ζημιάς που έχουν υποστεί, ώστε συνεργεία μηχανικών να διενεργήσουν αυτοψίες για την καταγραφή των βλαβών, προκειμένου να αποζημιωθούν οι πολίτες, για τις ζημιές που έχουν υποστεί.

Τέλος απευθύνεται έκκληση προς τους κατοίκους και ιδιαίτερα στους οδηγούς, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους, λόγω βλαβών στο οδικό δίκτυο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, xronos.gr

Φωτό: xronos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου