ΕΛΛΑΔΑ

Προανήγγειλε Εξεταστική για το Μνημόνιο

προανήγγειλε-εξεταστική-για-το-μνημό-499998

Σκληρή προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην ΚΟ της ΝΔ και προειδοποίησε ότι, όταν το κόμμα του κερδίσει τις εκλογές, θα συγκροτήσει Εξεταστική Επιτροπή για το πώς φτάσαμε στο Μνημόνιο. Επιτέθηκε στον ΛΑΟΣ και στην κ. Μπακογιάννη, χαρακτηρίζοντάς τους «συμμαχία των προθύμων, των εξαπτέρυγων και των παπαγάλων», και μίλησε για «πράσινη πολυκατοικία». Παράλληλα, έστειλε μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος λέγοντας ότι δεν θα επιτρέψει την εσωστρέφεια, ενώ είπε ότι θα μετρήσει προσωπικά την παρουσία όλων στον προεκλογικό αγώνα.

Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι κάνει Εξεταστικές, γιατί αλλιώς δεν μπορεί να κυβερνήσει. «Νομίζει ότι κρατά τη ΝΔ σε ομηρία, ας κάνει όσες Εξεταστικές θέλει. Εμείς θα κάνουμε μόνο μία, για το πώς φτάσαμε στο μηχανισμό στήριξης και στο Μνημόνιο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ.

Συνεχίζοντας την επίθεση στον πρωθυπουργό ανέφερε ότι έχει εγκατασταθεί στο εξωτερικό για εβδομάδες, ενώ ακόμη δεν έχουν ξεκαθαριστεί οι αρμοδιότητες των υπουργών του. «Το πιο σύντομο ανέκδοτο σήμερα στη χώρα είναι ο συντονισμός της κυβέρνησης» είπε ο κ. Σαμαράς.

Είπε ακόμη ότι το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζει Εξεταστική Επιτροπή για την οικονομία, μόνο που την περιορίζει στην περίοδο 2004-2009, ούτε πριν, ούτε μετά. «Έχουν ξεχάσει το Χρηματιστήριο που ήταν το μεγαλύτερο σκάνδαλο από όλα» ανέφερε. Απάντησε δε και στη φράση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου, ο οποίος είπε ότι τα λεφτά τα φάγαμε όλοι μαζί. «Εμείς έχουμε πει ότι ευθύνεται το πολιτικό σύστημα, το οποίο το δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ, έχουμε και εμείς τις δικές μας ευθύνες, αλλά ακριβώς είναι το σύστημα που πρέπει να ανατρέψουμε» ανέφερε ο κ. Σαμαράς και κατέληξε λέγοντας: «Εάν είναι έτσι, γιατί δεν κάνουνε μια Εξεταστική για να καθίσουν μόνοι τους στο εδώλιο;».

Η «πράσινη πολυκατοικία»

Ο κ. Σαμαράς επιτέθηκε στην κυβέρνηση, στον ΛΑΟΣ και στην κ. Μπακογιάννη, χαρακτηρίζοντάς τους «συμμαχία των προθύμων, των εξαπτέρυγων και των παπαγάλων». Ανέφερε ακόμη ότι από τη Θεσσαλονίκη και μετά έσπασε το φράγμα της σιωπής και γι’ αυτό οι αντίπαλοι της ΝΔ διαστρεβλώνουν πια την πρότασή της για την έξοδο από την κρίση που συναντά ευρύτερη απήχηση στην κοινωνία.

Απάντησε στην κατηγορία ότι με «μαγικά» η πρόταση της ΝΔ εξαλείφει το έλλειμμα, λέγοντας ότι «μαγικά κάνει η κυβέρνηση». «Πρώτον μάς οδήγησε στο Μνημόνιο χωρίς λόγο και αιτία. Δεύτερον, ανεβάζουν τους φόρους χωρίς να ανεβαίνουν τα έσοδα και τρίτο μαγικό, έχουμε βαθιά ύφεση και όμως οι τιμές ανεβαίνουν. Φαίνεται ότι ο Χάρι Πότερ εγκαταστάθηκε για τα καλά στην πράσινη πολυκατοικία» είπε χαρακτηριστικά.

Αυτοδιοικητικές εκλογές

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, λέγοντας ότι έχουν σαφώς πολιτικό χαρακτήρα. Το βράδυ των εκλογών εάν το ΠΑΣΟΚ βρει λόγους για να νιώσει ευχαριστημένο από το εκλογικό του αποτέλεσμα, θα εφαρμόσει την πολιτική του πιο αδίστακτα, ανέφερε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν έχουν μόνο αντιμνημονιακό χαρακτήρα, αλλά το ίδιο το μνημόνιο ακυρώνει τον «Καλλικράτη».

Έθεσε το δίλημμα των αυτοδιοικητικών εκλογών λέγοντας: «Οι τοπικές κοινωνίες θέλουν τοπικούς άρχοντες που θα είναι εξαρτήματα αυτής της κυβέρνησης ή εκλεγμένους εκπροσώπους που θα ξέρουν να διεκδικούν αποφασιστικά από την κυβέρνηση; Σε πολιτικό επίπεδο θέλουν να στείλουν μήνυμα δυσαρέσκειας προς την κυβέρνηση που τους ξεγέλασε ή να την ενθαρρύνουν να συνεχίσει την ίδια πολιτική; Θέλουν να την επιβραβεύσουν που τους φώναζε λεφτά υπάρχουν και ύστερα έκοψε τις συντάξεις των 700 ευρώ ή να της στείλουν μήνυμα κατακραυγής στη χειρότερη εκδοχή λαϊκισμού;».

Αυτά είναι τα διλήμματα στα οποία οφείλουν να απαντήσουν οι τοπικές κοινωνίες και να μην εκλέξουν άρχοντες που τη μια μέρα θα δηλώνουν δημόσια ότι απορρίπτουν το μνημόνιο και την επομένη θα αποκηρύσσουν τον ίδιο τους τον εαυτό, κατέληξε ο κ. Σαμαράς.

Αντιδράσεις

Για προσπάθεια εξαπάτησης του ελληνικού λαού κατηγόρησε τον Αντώνη Σαμαρά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, με αφορμή την ομιλία του στη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ.

Ο κ. Πεταλωτής χαρακτήρισε «λογοτεχνικό σενάριο» τις κατηγορίες του κ. Σαμαρά περί εγκατάστασης του πρωθυπουργού στο εξωτερικό και διαμονής του σε πανάκριβο ξενοδοχείο και τόνισε ότι προφανώς «πρωθυπουργικό πρότυπο του αρχηγού της ΝΔ» αποτελεί εκείνο της «ατολμίας», «ακινησίας» και «κούρασης» του κ. Καραμανλή.

Ο κ. Σαμαράς θα έπρεπε να σταματήσει την «εξαπάτηση» του ελληνικού λαού, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να εξαλείψει το έλλειμμα μέσα στο 2011 και μάλιστα χωρίς θυσίες, κάτι που όπως είπε, απέφυγε να το εξηγήσει στην ΚΟ.

Ο εκπρόσωπος χαρακτήρισε την αναφορά του κ. Σαμαρά περί εξεταστικής για το «πώς φτάσαμε έως το μνημόνιο», ως «μέρος μιας τακτικής, που επέλεξε, προκειμένου να πείσει τα στελέχη του ότι μπορεί να αρθρώσει πολιτικό λόγο» και ως «υπεκφυγή» εκ μέρους του αρχηγού της ΝΔ αναφορικά με τις ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης.

Σχολιάζοντας τα περί Εξεταστικής Επιτροπής, το ΚΚΕ σημειώνει: «Δεν υπάρχει ανάγκη εξεταστικής επιτροπής. Εκείνο που χρειάζεται ο λαός, είναι να στήσει ένα μεγάλο δικαστήριο στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και της ΕΕ τώρα. Πρώτο βήμα οι εκλογές του Νοεμβρίου, που πρέπει να συντριβούν και οι δυο και να υπερψηφιστούν τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης, την οποία υποστηρίζει το ΚΚΕ.»

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης σημείωσε ότι «ο πρόεδρος της ΝΔ σήμερα μάζεψε την πολυλογία της ΔΕΘ. Όλο και περισσότερο ανακαλύπτει σκέψεις και προτάσεις, που έχει καταθέσει ο ΛΑΟΣ».

Ως παράδειγμα ανέφερε την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, πρόταση που -όπως είπε- κατατέθηκε από το κόμμα του τον Απρίλιο του 2010.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου