ΕΛΛΑΔΑ

Μπαράζ επαφών Παπανδρέου με ηγέτες

μπαράζ-επαφών-παπανδρέου-με-ηγέτες-500336

Συνάντηση με τον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον είχε στη Νέα Υόρκη το πρωί της Πέμπτης (τοπική ώρα) ο πρωθυπουργός, ξεκινώντας μαραθώνιο επαφών με ξένους ηγέτες.

Ο κ. Κλίντον ενδιαφέρθηκε να ενημερωθεί για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και αντάλλαξε απόψεις με τον κ. Παπανδρέου για αρκετά προβλήματα που ταλανίζουν τη διεθνή κοινότητα.

Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο εκδήλωσης που οργάνωσε στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (ΜΟΜΑ) η οργάνωση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ.

Με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ είχε προγραμματίσει το απόγευμα της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας) ο Γιώργος Παπανδρέου. Κατά την τελευταία ημέρα της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός έχει προγραμματίσει σειρά συναντήσεων με άλλους ξένους ηγέτες.

Συγκεκριμένα, με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα, τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, τον πρόεδρο της Αλβανίας Μπ.Τόπι, τον πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, τον γγ του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα και τον πρόεδρο της Γεωργίας Μ. Σαακασβίλι.

Συνάντηση τελευταίας στιγμής

Η συνάντηση με τον Γκιόργκι Ιβάνοφ σχεδιάστηκε την τελευταία στιγμή, μετά την απόφαση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ να μην μεταβεί στη Νέα Υόρκη –γεγονός που προκάλεσε τη δυσαρέσκεια των Ηνωμένων Εθνών.
Για τη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, ελληνικές διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι το αίτημα για τη συνάντηση διατυπώθηκε από τον κ. Ιβάνοφ και ο πρωθυπουργός άμεσα ανταποκρίθηκε θετικά. Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι πρόκειται για μια εθιμοτυπικού χαρακτήρα συνάντηση, «η οποία βεβαίως δεν μπορεί να υποκαταστήσει μια συνάντηση με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό κ. Γκρούεφσκι».
«Επειδή ακούμε διάφορα από πλευράς Σκοπίων και γίνονται διάφορες δηλώσεις από διάφορους αξιωματούχους, οι οποίοι κατηγορούν την Ελλάδα για σκλήρυνση της θέσης της και ότι η Ελλάδα δεν έχει τη βούληση για επίλυση, να τονίσουμε για άλλη μια φορά αυτό που είναι γνωστό: τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης για επίλυση» επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση «από την πρώτη στιγμή εξέφρασε τη βούληση για επίλυση και την καθαρή θέση για το πώς θα έπρεπε να είναι αυτή η λύση».
Επισημαίνουν, επίσης, ότι η κυβέρνηση εμμένει σ’ αυτή τη βούληση, θα συνεχίσει τις προσπάθειες και δεν θα επιτρέψει να την παρασύρει κανείς «σε οποιεσδήποτε ακραίες δηλώσεις ή τοποθετήσεις».

Πρόσκληση στους ομογενείς

Πρόσκληση στον Ελληνισμό της Διασποράς να στηρίξει το νέο ομολόγο που θα εκδώσει το Δημόσιο, απηύθυνε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, μιλώντας σε δεξίωση που δόθηκε προς τιμήν του στο ελληνικό Γενικό Προξενείο της Νέας Υόρκης.

Στην αρχή της ομιλίας του, ο κ. Παπανδρέου ευχαρίστησε «για τη μεγάλη ζεστασιά από την πλευρά της Ομογένειας, για την όμορφη αυτή υποδοχή και για την συμπαράσταση που αισθανόμαστε για την Ελλάδα από τους Έλληνες της Διασποράς, από την Ομογένεια της Αμερικής. Αυτή την στιγμή, είναι πολύτιμη η συμπαράστασή σας, η συμπαράσταση του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου, όπως και ολόκληρης της Ομογένειας, σε μια δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα».

Ως κυβέρνηση, είπε ο κ. Παπανδρέου, «κληθήκαμε να πάρουμε μέτρα, αποφάσεις, για να προστατεύσουμε την χώρα μας από την χρεοκοπία, αλλά όχι μόνο. Να μπορέσουμε να κάνουμε την χώρα μας και πάλι ισχυρή, δυναμική. Να αλλάξουμε την Ελλάδα προς το καλύτερο. Σ’ αυτή την προσπάθεια πιστεύω ότι όλοι οι Έλληνες αισθάνονται τη μεγάλη ευθύνη που έχουμε».

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «καλούμε όλους τους Έλληνες και όλο τον Ελληνισμό της Διασποράς στο μέτρο του δυνατού, στο μέτρο των δικών σας δυνατοτήτων, ζητούμε τη συμβολή σας που ξέρουμε ότι υπάρχει, ξέρουμε την στήριξη που μας δίνετε καθημερινά όταν μιλάτε με συμπολίτες σας εδώ στην Αμερική, αλλά και την στήριξη που παρέχετε είτε με τον τουρισμό, είτε ακόμη και τώρα που θα έχουμε ένα ομόλογο της διασποράς».

Το πρόγραμμα της κυβέρνησης για την διάθεση ομολόγων της Διασποράς, σε ομογενείς του εξωτερικού, θα είναι έτοιμο στα τέλη του έτους, είπε ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ την Πέμπτη.

«Το πρόγραμμα θα είναι έτοιμο προς το τέλος του 2010», είπε στο Reuters o Πέτρος Χριστοδούλου, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου