ΕΛΛΑΔΑ

«Δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ» Δήλωσε από τις ΗΠΑ ο Γ. Παπανδρέου

δεν-θα-αυξηθεί-ο-φπα-δήλωσε-από-τις-ηπ-500402

Απαντώντας σε ερώτηση εάν εξετάζει το ενδεχόμενο μιας νέας αύξησης του ΦΠΑ δήλωσε: "Όχι, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Έγιναν βεβαίως πολλές συζητήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ σε κάποια καταναλωτικά αγαθά, αλλά αναζητούμε άλλους τρόπους εισροής εσόδων, αντί της αύξησης του ΦΠΑ".

Ένα από τα προβλήματα που αντιμετώπισε η Ελλάδα είναι η φοροδιαφυγή, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου και για τον λόγο αυτό επιδιώκεται η διεύρυνση της φορολογικής βάσης που θα επιφέρει νέα έσοδα. "Επιδιώκουμε επίσης τη μείωση της φορολογίας σε ορισμένους τομείς, ώστε να προσελκύσουμε επενδύσεις. Μας απασχολεί ταυτοχρόνως και το ζήτημα αυτό. Θεωρώ μάλιστα ότι έτσι πρόκειται να προσελκύσουμε επενδυτές στην Ελλάδα" ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.

Αναφερόμενος στον τραπεζικό κλάδο, επεσήμανε ότι η Ελλάδα διαθέτει ένα τραπεζικό σύστημα, το οποίο είναι εγγενώς υγιές. "Δεν υπάρχουν τοξικά προϊόντα και στοιχεία στο ενεργητικό των ελληνικών τραπεζών. Ασφαλώς και υπέστησαν πλήγμα, εξαιτίας του κρατικού χρέους της Ελλάδας, αλλά καθώς η χώρα εξέρχεται από την κρίση, αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο και στις τράπεζες".

"Οι ελληνικές τράπεζες συμμετείχαν στο τεστ κοπώσεως – "stress test" – που πραγματοποιήθηκε πανευρωπαϊκά, και οι επιδόσεις τους, με εξαίρεση μόνο μία τράπεζα, υπήρξαν καλές. Αυτή την περίοδο, πραγματοποιούνται επαφές και συζητήσεις μεταξύ τραπεζών, ενώ πολλοί είναι οι διεθνείς σύμβουλοι που παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες για το είδος των συγχωνεύσεων, που οφείλουμε να ενθαρρύνουμε".

"Αυτό που επιθυμούμε είναι να υπάρχουν εύρωστες και ισχυρές τράπεζες, με έντονη παρουσία και δραστηριότητες στην περιοχή. Οι ελληνικές τράπεζες, που διαθέτουν καταστήματα στην ευρύτερη περιοχή, στην Τουρκία, στα Βαλκάνια και σε όλη τη ΝΑ Ευρώπη, πηγαίνουν πολύ καλά. Διαβλέπουμε, επομένως, και ένα ισχυρότερο τραπεζικό τομέα", ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς για το εάν διαβλέπει συγχωνεύσεις στον ορίζοντα απάντησε: "Ασφαλώς και ναι" και πρόσθεσε: "Η ύπαρξη ισχυρών και μεγαλύτερων τραπεζών θα αποδεικνυόταν πολύτιμη για την Ελλάδα. Προσδοκώ ότι θα υπάρχει μια ισχυρή κρατική τράπεζα και δύο ή τρεις ιδιωτικές".

Σε ερώτηση σχετικά με πιθανές επαφές και συζητήσεις με το ΔΝΤ για παράταση της προθεσμίας αποπληρωμής του πακέτου που έχει χορηγηθεί στην Ελλάδα μέχρι στιγμής ή την καταβολή νέων κονδυλίων, απάντησε ότι "καμία τέτοια συζήτηση δεν έχει γίνει".

Πεταλωτής: Καμία παράταση του Μνημονίου

"Δεν πρόκειται να υπάρξει παράταση του Μνημονίου, ούτε επιμήκυνση το χρόνου αποπληρωμής του χρέους. Τηρούμε απαρέγκλιτα τους στόχους του Μνημονίου", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Για το ζήτημα της αύξησης του ΦΠΑ, ο Γ. Πεταλωτής είπε ότι "υπάρχουν σενάρια που τείνουν να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ, όπως ήταν δρομολογημένο".

Ερωτηθείς εάν έχει ξεκινήσει η διαδικασία δημιουργίας αξιόπιστου μηχανισμού καταγραφής των πολιτών με οικονομικά προβλήματα ώστε να υπάρχει στη συνέχεια εξομοίωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με αυτό της κίνησης, απάντησε ότι, "αυτό θα συζητηθεί όταν θα ωριμάσουν οι συνθήκες".

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου