ΕΛΛΑΔΑ

Κόντρα για τους δύο πρώην πρωθυπουργούς

κόντρα-για-τους-δύο-πρώην-πρωθυπουργο-500834

Ο ΛΑΟΣ ζήτησε χθες -για 16η φορά- την κλήτευση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά την υπόθεση της Siemens, μία ημέρα μετά την απόφαση να κληθεί ο Κώστας Καραμανλής στην Προανακριτική Επιτροπή για το Βατοπέδιο.

Μάλιστα, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κώστας Αϊβαλιώτης, που κατέθεσε το σχετικό αίτημα, συνέδεσε τις δύο εξελίξεις σημειώνοντας ότι κατόπιν της κλήτευσης Καραμανλή στην Προανακριτική για το Βατοπέδιο «γίνεται ακόμη πιο επίκαιρη η ανάγκη κλήσης έως μάρτυρα του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη» στην Εξεταστική για τη Siemens.

Σε ανακοίνωση του επικεφαλής των βουλευτών της ΝΔ στην Εξεταστική Επιτροπή για τη Siemens Κώστας Τζαβάρας ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ δεν θα εμπλακεί σε πολιτικά παιχνίδια συμψηφισμών και δεν θα συναινέσει σε κλήση του κ. Σημίτη χωρίς νέα στοιχεία.

«Το ΠΑΣΟΚ που έχει την ‘εμπειρία’ να καλεί πρώην πρωθυπουργούς χωρίς στοιχεία, ας αποφασίσει για τον κ. Κώστα Σημίτη», καταλήγει ο κ. Τζαβάρας.

Από το press room, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής απάντησε ότι οποιαδήποτε άλλη επιλογή για τον τέως πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή ισοδυναμεί με συγκάλυψη, ενώ για το ενδεχόμενο κλήσης του κ. Σημίτη τόνισε ότι συμψηφισμοί δεν γίνονται.

«Η προανακριτική επιτροπή δεν είναι ειδικό δικαστήριο. Αν δεν κλητεύονται σε αυτές τις επιτροπές όσοι μπορούν να βοηθήσουν στη διερεύνηση της αλήθειας, τότε μιλάμε για συγκάλυψη», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο Γ. Πεταλωτής πρόσθεσε ότι βάσει των παραπάνω αποφάσισε η επιτροπή τη συγκεκριμένη κλήτευση και υποστήριξε ότι «από το να συγκαλύπτουμε, είναι καλύτερο να υπάρχει η τάξη και η εκφρασμένη νομιμότητα μέσα από αυτές τις επιτροπές».

Για το εάν θα δεχτεί η κυβέρνηση ανάλογη κλήτευση του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη στην επιτροπή για τη Siemens, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «δεν κάνουμε συμψηφισμούς, υπάρχει νομιμότητα, μια συγκεκριμένη τάξη στο κοινοβούλιο και είμαστε όλοι υπόλογοι στο λαό, για το τι αντιμετώπιση έχουμε τόσο απέναντι στους πολίτες όσο και τους πολιτικούς».

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας στα όσα είπε ο Γ. Πεταλωτής, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Το ΠΑΣΟΚ ας μην υποκρίνεται ότι διδάσκει σεβασμό στους θεσμούς, γιατί η ηγεσία του είναι εκείνη που δεν σεβάστηκε το λαό και τον εξαπάτησε προεκλογικά με το περιβόητο ‘υπάρχουν λεφτά’, για να ‘τσεκουρώσει’ μισθούς και συντάξεις στη συνέχεια».

Να προσέλθει στην Επιτροπή ο Κώστας Καραμανλής, ζήτησε η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. «Εμείς τοποθετηθήκαμε στη Βουλή με τον εκπρόσωπο μας, να προσέλθει ο πρώην πρωθυπουργός. Δεν μπορεί να υπάρχουν εξαιρέσεις», είπε.

«Εφόσον έχουν προκύψει κάποια ζητήματα και πρέπει να δεχθεί ερωτήσεις, να προσέλθει, όπως ισχύει για όλους. Αυτό δε σημαίνει ούτε ότι προκαταβολικά τον κατηγορείς, ούτε προκαταβολικά τον αθωώνεις. Πρέπει να πάρει θέση. Το ΠΑΣΟΚ δεν συμφώνησε σε αυτό, γιατί κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει. Και δεν το κάναμε εκδικητικά. Από τη στιγμή που έχουν προκύψει ορισμένα ερωτήματα από καταθέσεις, δεν καλείς; Δεν προσάπτεις κάποια κατηγορία προκαταβολικά, αλίμονο» πρόσθεσε η κα Παπαρήγα.

Νωρίτερα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης δήλωσε: «Ο κ. Καραμανλής έπρεπε να είχε το θάρρος, την τόλμη και την ευαισθησία να προσέλθει αυτόκλητα να καταθέσει. Κανείς δεν είναι υπεράνω του Νόμου και δεν απαλλάσσεται της μαρτυρίας του. Οφείλει να παραστεί σαν μάρτυρας για να υποστηρίξει τις θέσεις του. Το ίδιο οφείλει να πράξει και ο κ. Σημίτης, εκτός εάν έχουν συνεννοηθεί, διαφορετικά μεταξύ τους τα δύο κόμματα εξουσίας».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου