ΕΛΛΑΔΑ

Εξοδος από την κρίση με ενίσχυση

εξοδος-από-την-κρίση-με-ενίσχυση-501215

Την πεποίθηση ότι η χώρα θα βγει «ενισχυμένη» από την κρίση, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών, προσφωνώντας τη Σύνοδο Κορυφής για τους Στόχους της Χιλιετίας. «Αποφασίσαμε να αλλάξουμε» και «θα εξέλθουμε ενισχυμένοι» υπογράμμισε, στέλνοντας μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον της χώρας.

Να σημειωθεί πως χθες ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στην Ουάσιγκτον με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Τζον Κέρι και τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Γερουσίας Μαξ Μπάουκους, καθώς και με έναν από τους προέδρους της επιτροπής για τη διαχείριση του χρέους των ΗΠΑ, πρώην γερουσιαστή Άλαν Σίμπσον.

Στην αρχή της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι όποιο και να είναι το πρόβλημα, αργά ή γρήγορα, «θα μας επηρεάσει όλους», σημειώνοντας ότι «στον αλληλοεξαρτώμενο κόσμο μας, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπιστεί μεμονωμένα. Καμία χώρα δεν εξαιρείται στις απώλειες θέσεων εργασίας, στις περιβαλλοντολογικές καταστροφές, στις πανδημίες ή στις ‘ιδιοτροπίες’ των χρηματοπιστωτικών αγορών».

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, υπογράμμισε ότι «η πρόσφατη εμπειρία μας, μάς έχει δώσει πραγματική εικόνα για το πώς τα προβλήματα μιας μικρής χώρας μπορούν να επιδράσουν σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα, έχουμε κάνει πρωτοφανή βήματα για την αντιμετώπιση της κρίσης. Είναι μια επίπονη διαδικασία, αλλά σημειώνουμε πραγματική πρόοδο, με την υλοποίηση των δεσμεύσεών μας».

Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι «η Ελλάδα δεν είναι μια φτωχή χώρα», αλλά διερωτήθηκε αν έγινε με σύνεση η διαχείριση των πόρων μας, του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης ικανότητας, με διαφανή, ισότιμο και βιώσιμο τρόπο, για να δώσει την απάντηση: «Όχι, δεν το κάναμε» είπε.

Πρόκληση αλλαγής

Στη συνέχεια, μίλησε για την «πρόκληση της αλλαγής», συνδυάζοντας την περίπτωση της Ελλάδας με τη «βασική πρόκληση» των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας για τη διαχείριση των πόρων του πλανήτη μας, του ανθρώπινου δυναμικού, θέτοντας και πάλι το ερώτημα αν γίνεται με υπεύθυνο τρόπο, κατά τρόπο που να σέβεται τους φυσικούς μας πόρους, που θα σέβεται τα δικαιώματα και τις ανάγκες όλων των ανθρώπων και την ευημερία των μελλοντικών γενεών.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «εμείς στην Ελλάδα -και όλοι μας- αντιμετωπίζουμε θεμελιώδεις προκλήσεις για την αναζωογόνηση των δημοκρατιών μας, για τον επαναπροσδιορισμό τι εννοούμε με τον όρο ‘ποιότητα ζωής’, για την αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών μας, έτσι ώστε να ενισχυθεί η καθαρή, πράσινη ανάπτυξη σε όλο τον κόσμο».

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε, επίσης, πως «στην Ελλάδα, έχουμε ξεκινήσει ριζικές μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν πιο διαφανή κυβέρνηση, αποτελεσματικότερους θεσμούς και την οικονομία μας πιο ανταγωνιστική».

Ακολούθως, έδωσε έμφαση στην αναγκαιότητα συνεργασίας σ’ αυτό τον «αλληλεξαρτώμενο κόσμο μας», συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, τις ΜΚΟ και τον ιδιωτικό τομέα.

Ο πρωθυπουργός διακήρυξε ότι ως παγκόσμια κοινότητα έχουμε τους πόρους για να γίνει η φτώχεια παρελθόν, για να εξαλειφθεί ο αναλφαβητισμός, για την πρόληψη πανδημιών και για την προστασία των γυναικών και των παιδιών, επισημαίνοντας πως «οι πολίτες ζητούν από τους πολιτικούς πολιτική βούληση, για να προχωρήσουμε, και δίκαια αναμένουν να πράξουμε περισσότερα για να διορθωθούν οι ανισορροπίες στο σημερινό σύστημα παγκόσμιας διακυβέρνησης».

Δημοκρατική διακυβέρνηση

Ο κ. Παπανδρέου μίλησε και για την αποτυχία δημιουργίας «παγκόσμιας δημοκρατικής διακυβέρνησης» για την αντιμετώπιση των διεθνών ζητημάτων, επικρίνοντας τη συγκέντρωση εξουσίας, κεφαλαίου και μέσων ενημέρωσης σε «προνομιούχο ελίτ με παγιωμένα συμφέροντα».

Τέλος, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως χρειαζόμαστε «νέα εργαλεία» που θα «βελτιστοποιήσουν την χρήση» των πόρων μας και θα συντείνουν στην «αλλαγή οικονομικών κινήτρων», προτείνοντας την επιβολή φορολογίας στις οικονομικές συναλλαγές και στη μόλυνση του περιβάλλοντος, με την έκδοση «πράσινων ομολόγων» που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης, της υγειονομικής περίθαλψης, της πράσινης υποδομής και της τεχνολογίας στις αναπτυσσόμενες χώρες.

«Θα πρέπει να σκεφτόμαστε με όρους της παγκόσμιας ευθύνης» τόνισε, προσθέτοντας ότι «αν δεν ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος, όλοι θα παραμείνουμε ευάλωτοι σε νέες κρίσεις. Είτε θα παρέχουμε κατεύθυνση, όραμα και δράση για μια βιώσιμη παγκόσμια κοινωνία, ή θα δούμε περισσότερες συγκρούσεις, φτώχεια και δυστυχία» κατέληξε.

Στη Σοσιαλιστική Διεθνή

Την ανησυχία του για την αύξηση της φτώχειας, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη συνεδρίαση του Προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

«Η πρόοδος στην επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας είναι αλληλένδετη με την ικανότητα της διεθνούς κοινότητας να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση. Και είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ορισμένες από τις απόψεις που διατυπώθηκαν κατά τη συνεδρίαση του προεδρείου μας πέρσι, εδώ στη Νέα Υόρκη, δυστυχώς, αποδείχθηκαν σωστές. Είχαμε δίκιο όταν λέγαμε ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση δεν έχει τελειώσει ακόμα. Η καθιέρωση της εποπτείας και μηχανισμών ελέγχου εξελίσσεται πολύ αργά. Συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, που θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά, όπως μια παγκόσμια οικονομική φορολογία συναλλαγών, δεν προχώρησε» τόνισε, σημειώνοντας:

«Είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουμε πιο γρήγορα, με πιο συντονισμένο τρόπο, για την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Είναι προφανές ότι η παγκόσμια διαδικασία ανάκαμψης δεν είναι ακόμη σε θέση να εγγυηθεί τη μετάβαση σε μια ισχυρή, βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη. Υπάρχει ανάγκη για τολμηρές πρωτοβουλίες και μέτρα. Η οικογένειά μας έχει, από την αρχή της κρίσης, συγκεκριμένες προτάσεις στον πίνακα για το πώς να αντιμετωπιστούν οι πολλαπλές συνέπειες της οικονομικής κρίσης».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου