ΕΛΛΑΔΑ

Βελτιώσεις στη διαδοχική ασφάλιση

βελτιώσεις-στη-διαδοχική-ασφάλιση-501363

Οδηγίες για την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου σχετικά με θέματα διαδοχικής ασφάλισης απέστειλε προς τα Tαμεία το υπουργείο Εργασίας.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, αλλά και τον νόμο 3863/2010, η απονομή της σύνταξης θα παρέχεται στον ασφαλισμένο από τον τελευταίο οργανισμό εφόσον ο ασφαλισμένος πραγματοποίησε στην ασφάλιση του 1.500 ημέρες ασφάλισης εκ των οποίων 20 μήνες ή 500 ημέρες κατά την τελευταία 5ετία.
Για το δικαίωμα σύνταξης λόγω αναπηρίας ή θανάτου απαιτείται η πραγματοποίηση στην ασφάλιση του τελευταίου οργανισμού 40 μηνών ή 100 ημερών εκ των οποίων οι 12 μήνες ή οι 300 ημέρες ασφάλισης θα πρέπει να αφορούν την τελευταία 5ετία.
Διατηρείται το δικαίωμα του ασφαλισμένου να κριθεί η σύνταξη του από τον οργανισμό στην ασφάλιση του οποίου πραγματοποίησε τις περισσότερες ημέρες εργασίας ή έτη ασφάλισης στον οποίον δεν περιλαμβάνεται ο τελευταίος, εφόσον υπάρχουν οι εξής προϋποθέσεις:
• ο ασφαλισμένος συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις της νομοθεσίας του οργανισμού αυτού.
• ο ασφαλισμένος που ζητά να συνταξιοδοτηθεί λόγω γήρατος πρέπει να έχει συμπληρώσει ένα από τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση που προβλέπει η νομοθεσία του τελευταίου οργανισμού.
Διαφωτιστικά για το πολύπλοκο ζήτημα της διαδοχικής ασφάλισης είναι τα παραδείγματα που δίνει το τμήμα διαδοχικής ασφάλισης του υπουργείου με την μορφή συγκεκριμένων ερωτήσεων και απαντήσεων.

Ποιους αφορούν οι νέες ρυθμίσεις
Οι νέες ρυθμίσεις εφαρμόζονται σε όσους υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης από 1/1/2011 και μετά, και εφόσον φυσικά έχουν ασφαλισθεί διαδοχικά σε δύο ή περισσότερα ταμεία.
Καμία αλλαγή δεν υπάρχει για τις περιπτώσεις σύνταξης γήρατος. Προβλέπονται όμως ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για τις συντάξεις αναπηρίας και συντάξεις λόγω θανάτου. Για να απονεμηθεί σύνταξη από τον τελευταίο φορέα αρκούν 1000 ημέρες ασφάλισης από τις οποίες 300 την τελευταία πενταετία (από 1.500 και 500 αντίστοιχα που απαιτούντο με το σημερινό καθεστώς στην πρώτη εξέταση του αιτήματος).
Ειδικά όμως για τις συντάξεις λόγω αναπηρίας ή θανάτου και εφόσον έχει απορριφθεί το αίτημα από όλους τους φορείς ο τελευταίος φορέας απονέμει σύνταξη εφόσον πληρούνται βέβαια οι γενικές και ειδικές προϋποθέσεις, αλλά αρκούν 300 ημέρες ασφάλισης στον φορέα αυτό.

Τα όρια ηλικίας
Όταν ο εργαζόμενος έχει ασφαλισθεί σε ταμεία για τα οποία το όριο ηλικίας είναι διαφορετικό και έχει συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης με διαδοχική ασφάλιση έχει δύο επιλογές :
α. Να πάρει ταυτόχρονα τη σύνταξη που αντιστοιχεί σε όλα τα ταμεία (η σύνταξη χορηγείται πάντοτε από τον απονέμοντα φορέα). Στην περίπτωση αυτή το ποσό της σύνταξης που αντιστοιχεί στο ταμείο στο οποίο δεν έχει συμπληρωθεί το όριο ηλικίας, είναι μειωμένο κατά 6% για κάθε χρόνο που υπολείπεται του 55ου έτους για γυναίκα ασφαλισμένη και του 60ου έτους για άνδρα ασφαλισμένο. Για ασφαλισμένους από 1/1/1993 και μετά, η μείωση γίνεται ενιαία για άνδρα και γυναίκα για το χρόνο που υπολείπεται του 60ου έτους.
β. Να πάρει το ποσό της σύνταξης που αντιστοιχεί στο ταμείο ή στα ταμεία που έχει συμπληρωθεί το προβλεπόμενο όριο ηλικίας και να περιμένει τη συμπλήρωση των ορίων που αναφέρονται στην περίπτωση (α) για να πάρει σύνταξη χωρίς καμία σημείωση.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου