ΕΛΛΑΔΑ

Σε ιδιώτες θα δοθούν ακίνητα του Δημοσίου

σε-ιδιώτες-θα-δοθούν-ακίνητα-του-δημοσ-501759

Με τον πρόεδρο του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ συναντήθηκε χθες στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου -συνάντηση που έγινε έπειτα από σχετικό αίτημα της Τεχεράνης και σε μία στιγμή που η χώρα βρίσκεται απομονωμένη από τη διεθνή κοινότητα.

Αναφερόμενος στη συνάντηση, ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας δήλωσε ότι εντάσσεται στη «συστηματική επαφή» που έχει αναπτύξει η χώρα με τον ηγέτη του Ιράν, τόσο για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων, όσο και για προώθηση ειρηνευτικών προσπαθειών στην περιοχή.

Η Αθήνα αποδέχθηκε το αίτημα του Ιρανού προέδρου, με στόχο να στείλει το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που μπορεί να μιλά με όλους τους παίκτες στην περιοχή και, συνεπώς, να έχει σοβαρό ρόλο στη διαδικασία ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή.

Αλλες επαφές

Επίσης χθες, ο πρωθυπουργός παρέστη και μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας, κατά τη διάρκεια της οποίας συμμετείχε και σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα: «Αντιμετώπιση της πρόκλησης της φτώχειας, της πείνας και της ισότητας των φύλων».

Τις ευκαιρίες για επενδύσεις στη χώρα μας, σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι υποδομές επεσήμανε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, όπου παρακάθισε σε γεύμα εργασίας με τον πρόεδρο του χρηματιστηρίου και κορυφαία στελέχη της Γουόλ Στριτ.

Ο κ. Παπανδρέου ανάφερε μάλιστα ότι μπορεί να ιδιωτικοποιηθούν, ή να αξιοποιηθούν, περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, των οποίων η αξία ανέρχεται σε 270 δισεκατομμύρια ευρώ -ποσό που αντιστοιχεί στο σύνολο σχεδόν του χρέους της χώρας.

Ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι δεν τίθεται θέμα χρεοκοπίας της χώρας, σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση απέδειξε πως εννοεί αυτά που λέει, και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως τα spread θα υποχωρήσουν και ότι καθώς όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα αρχίσουν να αποδίδουν, η Ελλάδα θα επανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Η Ελλάδα έχει αλλάξει δραματικά τον τελευταίο χρόνο, καθώς μέσα σε λίγους μόνο μήνες η νέα κυβέρνηση της χώρας έχει προωθήσει τις πιο φιλόδοξες δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην ιστορία της Ευρωζώνης, τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

Σήμερα Τρίτη θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον, όπου θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Τζον Κέρι και τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Γερουσίας Μαξ Μπάουκους.

Την Τετάρτη, θα έχει σειρά επαφών στη Νέα Υόρκη και κυρίως με Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες. Επίσης, θα μιλήσει σε εκδήλωση του σημαντικού οικονομικού φόρουμ Economic Club και το απόγευμα θα συναντηθεί πρώτα με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, μετά με τον πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, του οποίου η χώρα του προεδρεύει αυτό το μήνα του Συμβουλίου Ασφαλείας, και τέλος με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα.

Την Πέμπτη το πρωί, θα παραστεί στην έναρξη των εργασιών της 65ης Γενικής Συνέλευσης και καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας θα έχει σειρά συναντήσεων με ξένους ηγέτες. Μεταξύ αυτών, ο γγ του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα, τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα, τον πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς και τον πρόεδρο της Γεωργίας Μ. Σαακασβίλι.

Επίσης, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στο Foreign Policy Association και το βράδυ θα μεταβεί στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ως προσκεκλημένος του προεδρικού ζεύγους των ΗΠΑ, Μισέλ και Μπαράκ Ομπάμα, στη δεξίωση που θα παραθέσει για τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που λαμβάνουν μέρος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

 

Με Μπαν Κι Μουν

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε το απόγευμα της Κυριακής με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν και η συζήτησή τους περιστράφηκε γύρω από το Κυπριακό, την ονομασία της ΠΓΔΜ, το Μεσανατολικό και το θέμα των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Δευτέρας.

Σχετικά με το Κυπριακό, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε: «Η Ελλάδα στηρίζει πλήρως τις πρωτοβουλίες του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι οι έξωθεν πιέσεις και παρεμβάσεις, που είναι μη παραγωγικές, δεν βοηθούν πάντα στο να προωθηθεί ένας σοβαρός και ουσιαστικός διάλογος μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Κάτι που πρέπει να γνωρίζουν, βεβαίως, και η τουρκική κυβέρνηση και ο κ. Ερντογάν».

Αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Όπως τονίσαμε, εμείς έχουμε επιδείξει τη βούλησή μας για μία αμοιβαίως αποδεκτή λύση, πάντα μέσα στα πλαίσια των θέσεών μας και των κόκκινων γραμμών, οι οποίες είναι ξεκάθαρες. Η βούλησή μας είναι υπαρκτή και, βεβαίως, αναμένουμε την αναγκαία βούληση από την άλλη πλευρά για να υπάρξει επίλυση».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου