ΕΛΛΑΔΑ

Λογική επιλογή η συνεργασία Ελλάδας – Τουρκίας

λογική-επιλογή-η-συνεργασία-ελλάδας-501831

Η συνεργασία Ελλήνων και Τούρκων είναι η πλέον λογική επιλογή στο σημερινό γεωπολιτικό περιβάλλον, όπως στη δεκαετία του ’30 ήταν το ίδιο επιβεβλημένη επιλογή η συνεργασία Βενιζέλου – Ατατούρκ, είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, απευθυνόμενος σε συνέδριο Ελλήνων και Τούρκων δημοσιογράφων που διοργανώνεται στη Σμύρνη.
Αυτό που χρειάζεται είναι να καταλάβουμε ο ένας τον άλλον, τόνισε ο κ. Πάγκαλος και αναφέρθηκε στις παραμέτρους πολιτικές, στρατιωτικές και άλλες, που δυσκολεύουν την σωστή κατανόηση του ενός από τον άλλον.
Ο κ. Πάγκαλος τόνισε ότι εντυπωσιάζεται κάθε φορά που επισκέπτεται την Τουρκία από το πόσο «δυτικός» είναι ο τουρκικός λαός και σχολίασε ότι και οι Τούρκοι που επισκέπτονται την Ελλάδα είναι βέβαιος ότι θα εντυπωσιάζονται από το πόσο «ανατολίτης» είναι ο ελληνικός λαός. «Γι’ αυτό μοιάζουμε τόσο πολύ», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ζήτησε, επίσης, την άρση του casus belli από την τουρκική Εθνοσυνέλευση, τονίζοντας ότι η Ελλάδα σε αντίθεση με την Τουρκία έχει υπογράψει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.
«Όταν τέτοιου είδους συνθήκες υπογράφονται από τόσα πολλά κράτη-μέλη του ΟΗΕ ισχύουν και για όσα δεν την έχουν υπογράψει. Άρα ισχύει και για την Τουρκία».
Επομένως, παρατήρησε, η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να αποδεχθεί το δικαίωμα μιας χώρας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια. Επιπλέον, ο κ.Πάγκαλος τόνισε ότι ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ απαγορεύει τη χρήση και την απειλή χρήσης βίας για οποιονδήποτε λόγο, οπότε με τη στάση της στο θέμα του casus belli η Τουρκία εναντιώνεται και σε αυτόν και πρόσθεσε ότι αναμένει από την τουρκική Εθνοσυνέλευση «ως πράξη γενναιότητας και ωριμότητας να εφαρμόσει το Διεθνές Δίκαιο στις διμερείς σχέσεις»
Αργότερα χθες, ο κ. Πάγκαλος συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Χαγιατί Γιαζιτζί, που βρίσκεται και αυτός στη Σμύρνη για το συνέδριο των δημοσιογράφων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου