ΕΛΛΑΔΑ

Οι κυρώσεις να αφορούν και στις Τράπεζες

οι-κυρώσεις-να-αφορούν-και-στις-τράπεζ-502685

Η Ελλάδα δεν είναι κατ’ αρχήν αντίθετη με τη δημιουργία ενός μηχανισμού παρακολούθησης και κυρώσεων κατά των κρατών-μελών που αποκλίνουν από τις αρχές του συμφώνου σταθερότητας, αλλά κυρώσεις πρέπει να υπάρχουν και για το τραπεζικό σύστημα, στις περιπτώσεις που προωθεί ή ανέχεται πρακτικές φοροδιαφυγής και φορολογικών παραδείσων, τόνισε μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τις Βρυξέλλες, η συζήτηση για το ζήτημα της οικονομικής διακυβέρνησης δεν μπήκε σε επιμέρους μέτρα, ούτε υιοθετήθηκαν τέτοια, όπως το αυτόματο πάγωμα των κοινοτικών πόρων που έχει εισηγηθεί η Κομισιόν, ή η αποβολή από το ευρώ, η οποία απαιτεί αλλαγή Συνθήκης και, όπως εκτίμησε ο πρωθυπουργός, θα είναι δύσκολο να βρει πολλούς υποστηρικτές.
Γενικά, η Ελλάδα δεν είναι κατά της ύπαρξης ενός μηχανισμού παρακολούθησης και κυρώσεων, όπως είπε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι εάν υπήρχε αυτός ο μηχανισμός πριν από έξι χρόνια, θα είχε αποτραπεί η κρίση στην Ελλάδα.
Πέρα όμως από τις κυρώσεις, όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, η Ελλάδα θέλει ο μηχανισμός αυτός να είναι αφενός δίκαιος και, αφετέρου, να συμπληρώνεται με τις άλλες όψεις της οικονομικής διακυβέρνησης, όπως των φορολογικών παραδείσων -και των κυρώσεων κατά των τραπεζών- καθώς και να βλέπει τα ζητήματα της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να παραμείνει στο επίπεδο της «λιτότητας» και πρότεινε η λέξη αυτή να αντικατασταθεί με την «ευθύνη»: Ευθύνη σε ό,τι αφορά στα μακροοικονομικά μεγέθη, ευθύνη αναφορικά με τη στρατηγική ανάπτυξης και ευθύνη σχετικά με τη μετάβαση σε μία πράσινη οικονομία.
Προς αυτήν την κατεύθυνση, ο Γ. Παπανδρέου εισηγήθηκε, όπως είπε, να υιοθετήσει η ΕΕ τρία εργαλεία, τα οποία θα εξασφαλίσουν τους πόρους εκείνους προκειμένου η Ένωση, αλλά και τα κράτη-μέλη, να κινηθούν προς την πράσινη ανάπτυξη και να κάνουν επενδύσεις σε μεταφορές, ευρυζωνικά δίκτυα, νέες μορφές ενέργειας κ.λπ.: Τα λεγόμενα «πράσινα ομόλογα», τον φόρο Τόμπιν (φόρος επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών), και τον φόρο επί του CO², ή των αερίων του θερμοκηπίου.
Τέλος, ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε το πρόγραμμα εξυγίανσης που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι αυτό αντιμετωπίζει καταρχάς το βασικό πρόβλημα της χώρας, που ήταν η έλλειψη αξιοπιστίας. Όπως τόνισε η Ελλάδα δείχνει τώρα πως έχει την αποφασιστικότητα και μπαίνει σε ένα δρόμο εξυγίανσης.
Το έλλειμμα, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, είναι αποτέλεσμα της διακυβέρνησης, της ανομίας, της αδιαφάνειας, της φοροδιαφυγής που υπήρξε στη χώρα. «Εκεί δεν θέλει καμία χαλάρωση. Αν δεν τα χτυπήσουμε αυτά, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ανακάμψει», τόνισε και επέκρινε την αντιπολίτευση -και ιδιαίτερα της ΝΔ- ότι έπρεπε να δείξει πιο υπεύθυνη στάση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου