ΕΛΛΑΔΑ

Κεντροαριστερά: Το «ναι υπό όρους» του Σταύρου Θεοδωράκη

κεντροαριστερά-το-ναι-υπό-όρους-του-341585

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην κεντροαριστερά ενόψει της εκλογής αρχηγού ενός ενιαίου φορέα το φθινόπωρο.

Χθες Πέμπτη για πρώτη φορά ο Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στη σύσκεψη των στελεχών του κόμματος στα γραφεία της οδού Σεβαστουπόλεως παραδέχτηκε για πρώτη φορά ανοιχτά ότι το σκέφτεται σοβαρά να μπει στο παιχνίδι που έχει ανοίξει στον ευρύτερο χώρο της Δημοκρατικής Παράταξης.

Και αυτό γιατί, όπως είπε, έχουν εκπληρωθεί βασικοί όροι που έθετε από πέρυσι το Ποτάμι, όπως να προηγηθεί η εκλογή αρχηγού από τη δημιουργία του φορέα, αλλά και να αξιοποιηθεί η τεχνολογία με την ηλεκτρονική ψηφοφορία. Παράλληλα, το κύρος του προέδρου της οργανωτικής επιτροπής Νίκου Αλιβιζάτου και οι εξωκομματικές υποχηφιότητες, όπως του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, διασφαλίζουν περαιτέρω τη διαδικασία.

Ο κ. Θεοδωράκης πάντως εξακολουθεί να είναι επιφυλακτικός με τις προθέσεις του ΠΑΣΟΚ και από το περιβάλλον ξεκαθαρίζουν ότι τίποτα δεν έχει κλείσει ακόμη. Και αυτό γιατί βάζει τρεις όρους ως απαράβατους: ηλεκτρονική ψηφοφορία, συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού και αναλογικό ιδρυτικό συνέδριο της νέας παράταξης για να εκφράζονται όλες οι τάσεις και οι υποψήφιοι.

Αν εκπληρωθούν και οι τελευταίοι όροι, τότε τη Δευτέρα θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις και την προσεχή Πέμπτη θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις.

«Tο Ποτάμι δεν μπαίνει στη ΔΗΣΥ, δεν διεκδικεί την ηγεσία της. Θέλει ένα νέο Κίνημα που θα τα αλλάξει όλα. Ας το καταλάβουν φίλοι & αντίπαλοι», έγραψε στο Twitter το πρωί της Παρασκευής η διευθύντρια του γραφείου Τύπου του Ποταμιού, Λίνα Παπαδάκη.

Σε αντίθεση με την Φώφη Γεννηματά που μιλάει για “κεντροαριστερά”¨, ο επικεφαλής του Ποταμιού προτιμά τον όρο “Προοδευτικό Κέντρο” και ξεκαθαρίζει ότι η συμμετοχή του θα αφορά ένα εντελώς νέο σχήμα και όχι ένταξη στη ΔΗΣΥ ή συγχώνευση κομμάτων.

«Τριχοτομημένη» είναι ουσιαστικά και η εξαμελής κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. Με τον Σταύρο Θεοδωράκη και το «ναι αλλά υπό όρους» συμφωνεί απολύτως και ο βουλευτής Γιώργος Μαυρωτάς. Θετικοί στη συμμετοχή είναι οι Σπύρος Λυκούδης και Σπύρος Δανέλλης, ενώ αρνητικοί είναι οι Γρηγόρης Ψαριανός και Γιώργος Αμυράς.

Όλοι ωστόσο συμφώνησαν ότι θα στηρίξουν τον Σταύρο σε ό,τι και αν αποφασίσει.

Υπενθύμιζεται ότι εκτός της Φώφης Γεννηματά, την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος έχει διαρρεύσει ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. Ο πρώην υπουργός Γιάννης Ραγκούσης το ανακοίνωσε την Τετάρτη, ενώ ο βουλευτής Γιάννης Μανιάτης θα το ανακοινώσει επισήμως την ερχόμενη Πέμπτη.

Σχεδόν δεδομένη πρέπει να θεωρείται και η υποψηφιότητα του ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ το σκέφτεται σοβαρά και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

ΠΗΓΗ: thetoc.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου