ΕΛΛΑΔΑ

Αίρεται το πλαφόν στα καύσιμα

αίρεται-το-πλαφόν-στα-καύσιμα-503250

Στην άρση του πλαφόν στα καύσιμα συμφώνησαν κυβέρνηση και πρατηριούχοι μετά το πέρας της μαραθώνιας συνάντησης με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Ντίνο Ρόβλια.

Η πρώτη ανακοίνωση έγινε από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών (ΟΒΕ) Μ. Κιούση, ο οποίος στις δηλώσεις του εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση.

Ήδη κατά την προσέλευσή του στη συνάντηση ο πρόεδρος της ΟΒΕ είχε τονίσει ότι δεν υφίσταται πλέον λόγος για την ύπαρξη πλαφόν.

Στις δηλώσεις του ο κ. Ρόβλιας δήλωσε ότι η αγορά έχει ομαλοποιηθεί πλέον, κατά συνέπεια δεν υφίσταται λόγος ύπαρξης πλαφόν.

Ειδικότερα, ο κ. Ρόβλιας δήλωσε στους δημοσιογράφους:

«Πρώτον, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου παρατηρείται σχεδόν καθολική συμμόρφωση στις τιμές του πλαφόν. Δεύτερον, δεν υπάρχει επί του παρόντος ανωμαλία τροφοδοσίας στην αγορά. Τρίτον, ο στόχος επετεύχθη και απετράπη η κερδοσκοπία. Προστατεύθηκε το εισόδημα του καταναλωτή. Τέταρτον, υπήρξε δέσμευση από τους εκπροσώπους των πρατηριούχων ότι θα αντιμετωπίσουν στο μέλλον φαινόμενα αισχροκέρδειας σαν αυτά που παρατηρήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο. Κατόπιν αυτών, από τα μεσάνυχτα αναστέλλεται η εφαρμογή του πλαφόν».

Ο υφυπουργός έσπευσε πάντως να ξεκαθαρίσει ότι οι αρμόδιες αρχές θα παρακολουθούν τις εξελίξεις και θα παρέμβουν, εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο.

Αντιδράσεις

Προχειρότητα διακρίνει στην πολιτική της κυβέρνησης σχετικά με το πλαφόν στα καύσιμα, ο υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της Νέας Δημοκρατίας, Κ. Χατζηδάκης, καθώς ”μέσα σε δυο, μόλις, μέρες παίρνει πίσω το μέτρο του πλαφόν, αφού προηγουμένως προσανατολίστηκε στην αναπροσαρμογή του προς τα πάνω”.

"Η απόφαση της κυβέρνησης να άρει το πλαφόν στην τιμή των καυσίμων δύο μόλις μέρες μετά τον καθορισμό του αποκαλύπτει την κοροϊδία που η ίδια έστησε από την πρώτη στιγμή. Με τον καθορισμό του πλαφόν η κυβέρνηση έδωσε την ευκαιρία στα διυλιστήρια να αυξήσουν την τιμή πώλησης εν μια νυκτί και τώρα, μετά την άρση του η τιμή των καυσίμων στα πρατήρια έχει αυξηθεί για μια ακόμα φορά" ανακοίνωσε το ΚΚΕ.
Επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή την κατάσταση στο χώρο των καυσίμων, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση είναι ανεπαρκής,«μένει από καύσιμα» και «περιπλέκει τα απλά πράγματα, αδυνατεί να δώσει λύσεις, σε σημείο που να είναι δυσαρεστημένοι και οι καταναλωτές και τα πρατήρια και οι φορτηγατζήδες».

"Η κυβέρνηση, πανικόβλητη, έσπευσε να αποσύρει πλήρως το «πλαφόν» από τις λιανικές τιμές της βενζίνης, αντί να το επιβάλλει, μαζί με ένα ουσιαστικό κοστολογικό έλεγχο, πρώτα απ’ όλα και κυρίως στις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών και σε ένα τέτοιο ύψος που να περιορίζει πραγματικά την αισχροκέρδειά τους και να προστατεύει τα πραγματικά συμφέροντα του καταναλωτή" δήλωσε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Συνεχίζουν οι ιδιοκτήτες Φορτηγών – βυτιοφόρων
Την απόφαση να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους -με τη μορφή της αποχής- έλαβαν το απόγευμα οι ιδιοκτήτες φορτηγών-βυτιοφόρων. Η κυβέρνηση, πάντως, υποστηρίζει ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με τον εφοδιασμό της αγοράς.

Νωρίτερα ο κλάδος είχε παρουσιάσει τις θέσεις του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπου φάνηκαν διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ των φορέων.

Οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών φορτηγών με πρώτο τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Συνδικάτου Χερσαίων Εμπορευματικών Μεταφορών, Γιώργο Τζωρτζάτο, έκαναν λόγο για ν/σ που μηδενίζει την προσωπική τους περιουσία και καταστρέφει το μέλλον των οικογενειών τους.

Παράλληλα, ζήτησαν την ικανοποίηση των βασικών αιτημάτων τους, έστω και την ύστατη στιγμή.

Αντίθετα, ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Συνδικάτων Μεταφορών Βασίλης Δημητρόπουλος, τάχθηκε υπέρ του ν/σ, υποστηρίζοντας ότι είναι ένα βασικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών, την κατάργηση του αθέμιτου ανταγωνισμού και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Επισήμανε ότι θα βοηθήσει στην επίλυση χρόνιων αιτημάτων των ιδιοκτητών φορτηγών αυτοκινήτων και θα δημιουργήσει για αυτούς καλύτερες και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου