ΕΛΛΑΔΑ

Διάλογος χωρίς να βρεθεί λύση

διάλογος-χωρίς-να-βρεθεί-λύση-503680

Χωρίς αποτέλεσμα έληξε η συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών με τους εκπροσώπους των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου πέρασαν την πόρτα του υπουργείου το μεσημέρι προκειμένου να συναντηθούν με τον υπουργό Δημήτρη Ρέππα, τον υφυπουργό Σπύρο Βούγια και τον γγ Χάρη Τσιόκα.

Μετά τη συνάντηση οι αυτοκινητιστές δήλωσαν ότι η συζήτηση ήταν «μια από τα ίδια», καθώς, όπως άφησαν να εννοηθεί, και οι δύο πλευρές επέμειναν στις θέσεις τους.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γιώργος Τζωρτζάτος, τόνισε η συζήτηση δεν κατέληξε πουθενά, καθώς, όπως είπε, η κυβέρνηση κατανοεί το πρόβλημά τους αλλά δεν μπορεί να το επιλύσει.

Κάλεσε το υπουργείο, έστω και αυτή την ύστατη στιγμή να δώσει λύση, σημειώνοντας παράλληλα ότι θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις, αφού, όπως σημείωσε, οι αυτοκινητιστές δεν έχουν πλέον να χάσουν τίποτα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των Βυτιοφορέων κ. Γιώργος Τσάμος, αποκάλυψε ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν οι νέες ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο και αφορούν το συνταξιοδοτικό, το ασφαλιστικό και την ένταξή τους στον αναπτυξιακό νόμο. Ζήτησαν να τους δοθούν εγγράφως αυτές οι διαβεβαιώσεις, κάτι, που όπως είπε ο κ. Τσάμος, ο υπουργός αρνήθηκε.

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ρυθμίσεις αυτές για τα τρία συγκεκριμένα θέματα, δεν περιλαμβάνονται στο επίμαχο νομοσχέδιο, καθώς, όπως εξήγησε κυβερνητική πηγή, είναι ζητήματα, την αρμοδιότητα των οποίων έχουν άλλα υπουργεία, τα οποία θα καταθέσουν τις ρυθμίσεις αυτές σε δικά τους νομοσχέδια. Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις και η παρεμπόδιση της κυκλοφορίας στις εθνικές οδούς, υπάρχει σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του κ. Τσάμου στη συνάντηση οι αυτοκινητιστές ζήτησαν να παραμείνει το 35% της αξίας της αδείας και η μεταβατική περίοδος να γίνει από τρία σε πέντε χρόνια, κάτι που όπως είπε δεν δέχθηκε ο υπουργός.

Πρόσθεσε επίσης ότι οι αυτοκινητιστές κατανοούν και τη θέση της κυβέρνησης και για το λόγο αυτό μείωσαν από 10 σε πέντε τα βασικά τους αιτήματα, αλλά λύση δεν έχει δοθεί και για το λόγο αυτό θα συνεχίσουν να παρατάσσουν τα οχήματά τους στις εθνικές οδούς.

Πάντως, εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας ότι δεν πρόκειται να παρατηρηθεί έλλειψη καυσίμων, καθώς από τη μια πλευρά τα βυτιοφόρα των εταιρειών προμηθεύουν τα πρατήρια, ενώ και οι ίδιοι καλύπτουν τις ανάγκες σε καύσιμα τα πλοία, τα αεροδρόμια και τα νοσοκομεία.

Την Τετάρτη αντιπροσωπεία των ιδιοκτητών θα μεταβεί στη Βουλή, προκειμένου να καταθέσει τις απόψεις της στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, όπου συζητείται το νομοσχέδιο.

Ενταση

Ένταση επικράτησε το πρωί της Τρίτης μεταξύ της αστυνομίας και ιδιοκτητών βυτιοφόρων και φορτηγών, όταν μεταφορείς που «πολιορκούν» από χθες, Δευτέρα, την Αθήνα επιχείρησαν να ξεκινήσουν την αυτοκινητοπομπή.

Οι δυνάμεις της αστυνομίας εμπόδισαν τους μεταφορείς, που βρίσκονταν στον Σκαραμαγκά να ξεκινήσουν με κατεύθυνση την Αθήνα. Ανάλογο περιστατικό σημειώθηκε και στη Λ. Αθηνών.

Μέχρι το μεσημέρι στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας στο ύψος της Μεταμόρφωσης ήταν παραταγμένα 36 φορτηγά, στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου (σε Χαϊδάρι, Ασπρόπυργο, Σκαραμαγκά και στα διόδια) συνολικά 119 οχήματα, στον παράδρομο της παραλιακής στο ύψος του ΣΕΦ βρίσκονται παραταγμένα 19 φορτηγά, ενώ νέα συγκέντρωση 17 οχημάτων πραγματοποιήθηκε στην Πέτρου Ράλλη.

Στην Κρήτη παρέμεναν στην περιοχή του Ρεθύμνου 17 φορτηγά, στη Στερεά Ελλάδα 36 (16 στις Ερυθρές και 20 στη Γέφυρα Χαλκίδας), 15 στη Θεσσαλία, 13 στην Κεντρική Μακεδονία, 130 σε διάφορα σημεία της Πελοποννήσου και 21 στην Ήπειρο.

Το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης προχώρησε στην επιβολή πλαφόν μέχρι την Κυριακή, μετά από καταγγελίες καταναλωτών για αδικαιολόγητες τιμές στα καύσιμα τις προηγούμενες ημέρες.

Μάλιστα στο αυτόφωρο θα οδηγούνται οι πρατηριούχοι που πωλούν καύσιμα με καπέλο, σύμφωνα με παραγγελία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε, προς τις εισαγγελίες όλης της χώρας.

Ειδικότερα, ο εισαγγελέας ζητεί να μεριμνούν οι εισαγγελείς Πρωτοδικών για την πιστή εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης και σε περίπτωση παράβασής της να συλλαμβάνονται οι ιδιοκτήτες των πρατηρίων καυσίμων και να οδηγούνται στο Αυτόφωρο.

Στον εισαγγελέα έχουν ήδη οδηγηθεί 10 ιδιοκτήτες πρατηρίων υγρών καυσίμων, οι οποίοι πωλούσαν καύσιμα με καπέλο, κατόπιν ελέγχων που διενεργήθηκαν σε 54 πρατήρια στην Αττική.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου